Valentiniani III (Latin: Placidus Valentinianus  ; 2 korrik 419 – 16 Mars 455) ishte perandor romak në Perëndim nga 425 në 455. U bë perandor që në fëmijëri. Sundimi i tij mbi Perandorinë Romake ishte një nga më të gjatët, por u dominua nga gjeneralë të fuqishëm që konkurronin për pushtet mes luftërave civile dhe pushtimeve të Periudhës së Migrimit të Antikitetit të Vonë, përfshirë fushatat e Attila Hunit.

Valentiniani III

Ai ishte djali i Galla Placidia dhe Constantius III, dhe si stërnip i Valentinianit I (r . 364–375) ai ishte perandori i fundit i dinastisë Valentinianike. Si nip i Theodosius I (r . 379-395), Valentinian ishte gjithashtu një anëtar i dinastisë Theodosian, së cilës i përkiste edhe gruaja e tij, Licinia Eudoxia. Një vit para se të merrte gradën e Augustit, Valentinianit iu dha grada perandorake e Cezarit nga gjysmë kushëriri i tij dhe bashkë-perandori Theodosius II (r . 402–450). Augusta Galla Placidia kishte ndikim të madh gjatë sundimit të djalit të saj. Gjatë mbretërimit të tij të hershëm Aetius, Felix, dhe <i id="mwKA">Afrikat e tjera</i>, Bonifacius të gjithë konkurruan për pushtet brenda perandorisë perëndimore. Përfundimisht Aetius do të mundte Felixin dhe Bonifaciusin. Aetius do të vazhdonte fushatën kundër shumë fiseve gjermane që pushtuan perandorinë.

Gjatë mbretërimit të Valentinianit Hunët pushtuan Perandorinë Romake. Përfundimisht Aetius do të mposhtte Hunët në Betejën e Rrafshit Katalaunian . Pasi hunët u kthyen, Papa Leo I dhe dy senatorë të tjerë e bindën Attilën të largohej. Vetë Valentinian vrau Aetius, dhe në përgjigje truprojat e Aetius vranë Valentinian. Mbretërimi i Valentinianit u shënua nga rënia e vazhdueshme e perandorisë perëndimore.

Familja dhe foshnjëria

Redakto

Valentiniani lindi në kryeqytetin perëndimor të Ravenës, djali i vetëm i Galla Placidia dhe Flavius Constantius.[1] Nëna e tij ishte motra më e vogël e perandorit perëndimor Honorius ( r . 393–423 ), ndërsa babai i tij ishte në atë kohë patrician dhe fuqia pas fronit.[2]

Përmes nënës së tij, Valentinian ishte një pasardhës i Theodosius I, i cili ishte gjyshi i tij nga nëna, dhe i Valentinian I, i cili ishte babai i gjyshes së tij nga nëna. Ishte gjithashtu nga ana e nënës së tij të familjes që ai ishte nipi i Honorius dhe kushëriri i parë i Theodosius II (djali i vëllait të Honorius Arcadius ), i cili ishte perandor lindor për pjesën më të madhe të jetës së Valentinianit. Valentinian kishte një motër të plotë, Justa Grata Honoria, e cila me siguri kishte lindur në 417 ose 418 (historia e Pal Dakonit e përmend atë së pari kur përmendi fëmijët e martesës, duke sugjeruar se ajo ishte më e madhja ). Nëna e tij ishte martuar më parë me Ataulf të Visigotëve dhe kishte lindur një djalë, Theodosius, në Barcelonë në 414; por fëmija kishte vdekur në fillim të vitit pasardhës, duke eliminuar kështu një mundësi për një linjë romano-vizigotike.[3]

Kur Valentinian ishte më pak se dy vjeç, Honorius emëroi Konstandinin bashkë-perandor, një pozicion që ai do ta mbante deri në vdekjen e tij shtatë muaj më vonë. Si rezultat i të gjitha këtyre lidhjeve familjare, Valentiniani ishte djali, nipi, stërnipi, kushëriri dhe nipi (dyfishi) i perandorëve romakë.

Në 421 ose 423, Valentinianit iu dha titulli nobilissimus nga Honorius, megjithëse ky titull nuk u njoh fillimisht në oborrin lindor të Theodosius II.[1] Pas vdekjes së babait të tij në 421, Valentinian ndoqi nënën dhe motrën e tij ( Justa Grata Honoria ) në Kostandinopojë, kur intriga e gjykatës pa Galla Placidia të detyruar të ikte nga gjysmë vëllai i saj, perandori Honorius, dhe Valentiniani i ri shkoi për të jetuar në oborrin e kushëririt të tij Theodosius II.[4]

Mbretërimi i Hershëm (423–437)

Redakto

Cezari

Redakto

Në 423, Honorius vdiq, dhe kryeministri i tij, Joannes mori pushtetin në Romë. Për të përballur me këtë kërcënim ndaj pushtetit të tij, Theodosius vonesë njohur babanë Valentinian së si Augustit dhe emëroi të 5-vjeçar Valentinian Cezarit për Perëndimin në 23 tetor, 424.[5] Theodosius gjithashtu e fejoi atë me vajzën e tij Licinia Eudoxia (me të cilën Valentinian përfundimisht do të martohej në 437 kur ishte 18 vjeç). Vetëm në vitin pasues, pasi Joannes ishte mundur në një fushatë të kombinuar detare dhe tokësore, Valentiniani u instalua nga patricius et magister officiorum lindor, Helion, si gushtRomë, më 23 tetor 425, në moshën e tij. gjashtë[4]

Augustus

Redakto

Duke pasur parasysh moshën e tij të re, Augusti i ri sundoi nën ndikimin e nënës së tij Galla Placidia, një nga veprimet e para të së cilës ishte instalimi i Felixit si milicitë magjistër utriusque në perëndim.[6] Kjo periudhë u shënua nga një politikë e fuqishme perandorake dhe një përpjekje për të stabilizuar krahinat perëndimore aq sa burimet e shtrirë të perandorisë mund të menaxhonin.

Në 425, gjykata në Ravena negocioi me Hunët që kishin shoqëruar Flavius Aetius në Itali në mbështetje të Joannes. Ata ranë dakord të largohen nga Italia dhe të evakuojnë krahinën e Panonia Valeria, e cila u kthye në perandori.[7] Kjo i lejoi Feliksit dhe qeverisë perandorake të ristrukturojnë mbrojtjen përgjatë provincave Danubiane në 427 dhe 428.[8] Përveç kësaj, pati fitore të rëndësishme mbi Visigotët në Gali në 426/7 dhe 430[9][10] dhe Frankët përgjatë Rinit në 428 dhe 432.[11]

Sidoqoftë, kishte probleme domethënëse që kërcënonin qëndrueshmërinë e shtetit romak në perëndim. Visigotët ishin një prani e vazhdueshme në Galinë juglindore dhe nuk mund të shpërndaheshin. Vandalët në Hispania vazhduan inkursionet e tyre dhe, në 429, ata filluan pushtimin e tyre të Mauretania Tingitana.[11] Humbja e këtyre territoreve ndikoi seriozisht në aftësinë e shtetit për të funksionuar. Barra e taksimit u bë gjithnjë e më e patolerueshme ndërsa fuqia e Romës u ul dhe besnikëria e krahinave të saj të mbetura u dëmtua seriozisht si pasojë. [11]

Për më tepër, periudha fillestare e mbretërimit të Valentinian u dominua nga lufta midis udhëheqësve të tre grupeve kryesore të ushtrisë perëndimore - Flavius Felix, magister militum praesentalis, Bonifacius, magister militum per Africam dhe Flavius Aetius, magister militum per Gallias.[9] Në 427, Felix akuzoi Bonifacius për tradhti dhe kërkoi që ai të kthehej në Itali. Bonifacius refuzoi dhe mundi një ushtri të dërguar nga Felix për ta kapur atë. I dobësuar, Felix nuk ishte në gjendje t'i rezistonte Aetius i cili, me mbështetjen e Galla Placidia, e zëvendësoi atë si magister militum praesentalis në 429, para se ta vrisnin në 430.[12][13]

Bonifacius, ndërkohë, nuk ishte në gjendje të mundte Sigisvultus, të cilin Galla Placidia e kishte dërguar për t'u marrë me rebelin. Bonifacius, pra, hyri në një marrëveshje me Vandalët për t'i ardhur në ndihmë dhe, në këmbim, ata do të ndanin krahinat afrikane mes tyre.[14] E shqetësuar nga kjo kthesë e ngjarjeve dhe e vendosur për të mbajtur krahinat afrikane me çdo kusht, gjykata në Ravena kërkoi pajtim me Bonifacius, i cili ra dakord në 430 të afirmonte besnikërinë e tij ndaj Valentinian III dhe të ndalonte mbretin vandal Gaiseric.[15]

Në 431, Bonifacius u shtyp dhe iku në Itali, duke braktisur Afrikën Veriore perëndimore. Oborri perandorak, dhe veçanërisht Galla Placidia, i shqetësuar për fuqinë që kishte Aetius, e hoqi komandën e tij dhe ia dha Bonifacius. Në luftën civile që pasoi, Bonifacius mundi Aetius në Betejën e Ravenës, por vdiq nga plagët e tij. Aetius iku te Hunët dhe, me ndihmën e tyre, ishte në gjendje ta bindte gjykatën që ta rikthente në pozicionin e tij të vjetër të magister militum praesentalis në 434.[16] Si pasojë, në 435, Valentinian u detyrua të përfundojë një paqe me Gaiseric, ku Vandalët mbanin të gjitha pronat e tyre në Afrikën e Veriut në këmbim të një pagese të haraçit ndaj perandorisë,[17] ndërsa Hunëve iu dha territor i ri në Panoni. Savia për të pushtuar.[7]

Regjenca e Galla Placidia përfundoi në 437[8] kur Valentinian udhëtoi në Kostandinopojë për t'u martuar me të fejuarën e tij, Licinia Eudoxia. Pas kthimit në Romë, ai ishte nominalisht perandor, por në të vërtetë menaxhimi i politikës perandorake në perëndim ishte në duart e Aetius.[18]

 
Solidus u pre në Selanik për të festuar martesën e Valentinian III me Licinia Eudoxia, vajza e Perandorit Lindor Theodosius II . Në anën e kundërt, të tre ata me kostumin e tyre të dasmës.

Ngritja e Aetius (437-455)

Redakto

Nga viti 436 në 439, Aetius u përqëndrua në situatën në Gali. Humbjet serioze gotike në 437 dhe 438 u zhbënë nga një humbje romake në 439, e cila pa status quo -në e rivendosur përmes një armëpushimi të ri.[19] Ai gjithashtu gëzoi suksesin fillestar kundër Frankëve dhe Burgundianëve, si dhe shuar një revoltë nga Bagaudae deri në vitin 437. Në 438, paqja u arrit gjithashtu me Suebi në Spanjë,[20] të njëjtin vit kur lindi vajza e Valentinianit, Eudocia.[21]

Ndërsa Aetius ishte plotësisht i zënë me ngjarjet në Gali, Valentiniani nuk ishte në gjendje të bënte asgjë për të parandaluar që Vandalët të mposhtnin plotësisht provincat e mbetura të Afrikës Perëndimore, duke arritur kulmin me rënien e Kartagjenës më 19 tetor 439.[22] Kjo ishte një goditje e madhe sepse taksat dhe ushqimet nga këto krahina të pasura mbështetën Romën. [23] Deri në vitin 440, flotat Vandal po shkatërronin Sicilinë dhe Aetius koordinoi një përgjigje të përbashkët me gjykatën lindore, e cila pa një numër të madh të trupave që mbërrinin në Sicili, me synimin për të sulmuar Gaiseric.[23]

Këto plane u braktisën kur presioni nga Hunët detyroi transferimin e këtyre trupave në Danub për të zmbrapsur pushtimet Hunike.[23] Prandaj, në 442, Aetius dhe Valentinian u detyruan të pranojnë pushtimet Vandaloze të Afrikës Prokonsullore, Byzacena dhe Numidisë perëndimore, në këmbim të të cilave Roma u kthye në provincat tashmë të shkatërruara të Tripolitana, Mauretania Sitifensis, Mauretania Caesariensis dhe një pjesë të Numidia.[24][25] Pavarësisht, sidoqoftë, Gaiseric së shpejti kishte rimarrë Mauretania Sitifensis dhe Mauretania Caesariensis, si dhe kishte marrë Sardenjën dhe Korsikën, dhe kishte kryer sulme shkatërruese në Sicili.[26]

Prandaj, Aetius ishte i vendosur se, nëse ata nuk mund të parandalonin që Gaiseric të bënte kërdi me mjete ushtarake, atëherë ndoshta lidhja e tij me dinastinë perandorake do të ishte gjëja tjetër më e mirë. Rrjedhimisht, diku para vitit 446, ai e bindi Valentinianin të pranonte një martesë midis vajzës së tij më të madhe, Eudocia dhe djalit të Gaiseric, Huneric. Fatkeqësisht, Huneric ishte martuar tashmë me vajzën e mbretit të Visigotëve, kështu që ideja u braktis.[27]

Hispania gjithashtu vazhdoi të ikte nga kontrolli perandorak gjatë fillimit deri në mesin e viteve 440, ndërsa Suebi zgjati kontrollin e tyre. Deri në vitin 444, të gjitha provincat spanjolle bar Hispania Tarraconensis kishin humbur nga fisi gjermanik dhe madje Tarraconensis ishte nën presion për shkak të kryengritjeve të vazhdueshme Bagaudike.[28] Si pasojë e këtyre humbjeve territoriale, nga mesi i viteve 440 shteti po përjetonte probleme të rënda financiare, me qeverinë që pranonte hapur se nuk kishte të ardhura të mjaftueshme për të plotësuar nevojat ushtarake të shtetit romak.[29][30] Perandori nxori një ligj më 14 korrik 444, duke hequr burokratët nga përjashtimet e tyre nga taksa e rekrutimit.[29]

Në atë vit, dy taksa shtesë u lëshuan në emër të Valentinianit, njëra taksa e shitjes prej rreth katër përqind dhe një tjetër mbi klasën senatoriale, veçanërisht për të ngritur trupa të rinj, si dhe ushqimin dhe veshjen e tyre.[30][29] Senatorëve të rangut të shquar u kërkohej të kontribuonin me paratë për mbajtjen e tre ushtarëve, senatorët e parave të klasit të dytë për një ushtar dhe senatorët e klasës së tretë një të tretën e kostos së mbajtjes së një ushtari.[30] Edhe vetë Valentiniani nuk ishte i përjashtuar dhe ai u detyrua të sakrifikonte një pjesë të të ardhurave të tij dhe të përdorte përmbajtjen e zvogëluar të të ardhurave të tij personale për të ndihmuar shtetin në vështirësitë e tij financiare.[30]

Pushtimet Hunike

Redakto

Hunët vazhduan të bënin presion mbi krahinat Danubiane në vitet 440. Diku para vitit 449, Valentinian i dha titullin e nderit të magjistër militum të perandorisë perëndimore mbi kryetarin e tyre, Attila Hun, dhe oborri perëndimor u lehtësua kur ai u përqëndrua në bastisjen e provincave të perandorisë lindore në Ballkan nga 441 deri në 449.[31][32] Në 449, Attila mori një mesazh nga Honoria, motra e Valentinian III, duke i ofruar atij gjysmën e perandorisë perëndimore nëse ai do ta shpëtonte atë nga një martesë e padëshiruar në të cilën vëllai i saj po e detyronte.[31]

Attila kishte kërkuar një pretekst për të pushtuar Perëndimin dhe dyshohet se ishte korruptuar nga mbreti Vandal Gaiseric për të sulmuar Visigotët në Gali. Në vitin 450, ai pushtoi krahinat galike, pasi siguroi paqen me oborrin lindor.[31] Valentinian ishte i zemëruar për pushtimin. Njeriu që Honoria i dërgoi Atilës me ofertën u torturua për të zbuluar të gjitha detajet e marrëveshjes dhe më pas iu pre koka. U desh një bindje e madhe për nënën e Valentinianit që të merrte djalin e saj që të pranonte të kursente jetën e motrës së tij.[33]

Në fillim të vitit 451, Attila kaloi Rhein dhe hyri në provincat Belgjike, duke kapur Divodurum Mediomatricum (Metz) më 7 Prill 451, Aetius mblodhi së bashku një koalicion të forcave, përfshirë Visigotët dhe Burgundianët, dhe vrapoi për të parandaluar që Atila të merrte qytetin e Aurelianum (Orléans), duke detyruar me sukses Hunët të mundin një tërheqje të nxituar.[34] Forcat romake-gjermanike u takuan me forcat hunike në Betejën e Rrafshit të Katalaunisë, duke rezultuar në një fitore për Aetius, i cili kërkoi të mbante pozicionin e tij duke lejuar që Attila dhe një numër i konsiderueshëm i trupave të tij të iknin.[35]

Kjo lejoi që Atila të rigrupohej dhe, në 452, Attila pushtoi Italinë. Ai plaçkiti dhe shkatërroi Aquileia dhe mori Verona dhe Vincentia (Vicenza) gjithashtu.[36] Aetius ishte në hije të Hunëve, por nuk kishte trupa për të sulmuar, kështu që rruga për në Romë ishte e hapur. Megjithëse Ravenna ishte vendbanimi i zakonshëm i Valentinian, ai dhe gjykata përfundimisht u kthyen në Romë, ku ai ishte ndërsa Attila iu afrua.[37]

Valentiniani dërgoi Papën Leo I dhe dy senatorë kryesorë për të negociuar me Atilën. Kjo ambasadë, e kombinuar me një murtajë në trupat e Atilës, kërcënimin e urisë dhe lajmin se Perandori Lindor Marcian kishte nisur një sulm ndaj atdheut të Hunëve përgjatë Danubit, e detyroi Atilën të kthehej dhe të largohej nga Italia.[38] Vdekja e Atilës në Panoni në 453 dhe lufta për pushtet që shpërtheu midis bijve të tij i dha fund kërcënimit hunik ndaj perandorisë.[39]

Vrasje

Redakto

Me pengimin e pushtimit hun, Valentiniani u ndje mjaft i sigurt për të filluar komplotin për të vrarë Aetiusin, i nxitur nga Petronius Maximus, një senator i rangut të lartë që i shkaktoi Aetiusit një inat personal, dhe shërbëtorit të tij, eunukut Heraklius.[40] Aetius, djali i të cilit ishte martuar me vajzën më të vogël të Valentinianit, Placidia, u vra nga Valentinian më 21 shtator 454.[39] Historiani i lashtë Priscus raportoi se Aetius po paraqiste një deklaratë financiare para Perandorit kur Valentinian papritmas u hodh nga froni i tij dhe e akuzoi atë për prishje të dehur. Ai e konsideroi atë përgjegjës për mundimet e perandorisë dhe e akuzoi atë për komplot për të hequr perandorinë prej tij. Valentiniani më pas nxori shpatën dhe së bashku me Herakliun, u vërsulën drejt Aetiusit pa armë dhe e goditën në kokë, duke e vrarë në vend. Kur Valentiniani më vonë mburrej se kishte bërë mirë që të dispononte Aetiusin në një mënyrë të tillë, një këshilltar u përgjigj me famë: "Pavarësisht nëse është mirë apo jo, nuk e di. Por dije se ke prerë dorën e djathtë me të majtën."[41]

Sidoqoftë, më 16 mars të vitit pasardhës, vetë perandori u vra në Romë nga dy pasues skitë të Aetius: Optelas dhe Thraustelas. Sipas Priskut, këta njerëz u vunë në dijeni nga Petronius Maximus, qëllimet e të cilit për përparim politik u penguan nga Herakliu.[41] Ai gjithashtu mund të ketë qenë duke u hakmarrë për përdhunimin e gruas së tij Lucina nga Valentinian.[40] Vrasja ndodhi ndërsa Valentinian hipi në kalë në Campus Martius. Ndërsa perandori zbriti për të ushtruar harkun, komplotistët sulmuan. Optelas goditi Valentinianin në anën e kokës, dhe kur ai u kthye për të parë se kush e kishte goditur, Optelas dha goditjen vdekjeprurëse. Ndërkohë, Thraustelas vrau Herakliun. Priscus raporton një ngjarje kurioze: ndërsa perandori ishte i vdekur, një tufë bletësh u shfaq dhe thithi gjakun e tij.[41]

Një ditë pas vrasjes Petronius Maximus ishte shpallur vetë perandor nga mbetjet e ushtrisë romake perëndimore pasi pagoi një donacion të madh.[42] Ai nuk ishte aq i përgatitur sa mendonte të merrte përsipër dhe të stabilizonte perandorinë e varfëruar, megjithatë; pas një mbretërimi prej vetëm 11 javësh, Maximus u vra me gurë nga një turmë romake.[43] Mbreti Gaiseric dhe Vandalët e tij pushtuan Romën disa ditë më vonë dhe e pushtuan atë për dy javë. [44]

Karakteri dhe trashëgimia

Redakto

Mbretërimi i Valentinianit shënohet me copëtimin e Perandorisë Perëndimore; në kohën e vdekjes së tij, pothuajse e gjithë Afrika e Veriut, e gjithë Spanja perëndimore dhe shumica e Galisë kishin kaluar nga duart e romakëve. Ai përshkruhet si i llastuar, i dashur për kënaqësinë dhe i ndikuar shumë nga magjistarët dhe astrologët. Valentiniani ishte i përkushtuar ndaj fesë, duke kontribuar në kishat e Shën Lawrence në Romë dhe Ravenna.[45]

Ai gjithashtu i dha autoritet më të madh Papatit. Më 6 qershor 445, ai lëshoi një dekret i cili njihte primatin e peshkopit të Romës bazuar në meritat e Shën Pjetrit, dinjitetin e qytetit dhe Besimin e Nikenës (në formën e tyre të interpoluar); urdhëruar që çdo kundërshtim ndaj vendimeve të tij, të cilat do të kishin fuqinë e ligjit kishtar, të trajtohej si tradhti; dhe parashikoi ekstradimin me forcë nga guvernatorët krahinorë të kujtdo që refuzoi t'i përgjigjej një thirrjeje në Romë. Valentiniani u konsumua gjithashtu nga gjëra të parëndësishme: gjatë viteve 430, ai filloi të dëbonte të gjithë hebrenjtë nga ushtria romake sepse kishte frikë nga aftësia e tyre e supozuar për të korruptuar të krishterët me të cilët shërbenin. 

Disa historianë përgjatë shekullit të 18 -të dhe 20 -të, përfshirë Edward Gibbon dhe John Bagnall Bury, kishin pikëpamje të pafavorshme për Valentinianin III.[46][47]

Portretizimi në kulturë

Redakto
 • Jeta e Valentinian III u dramatizua nga John Fletcher në shfaqjen e tij <i id="mwAWY">Valentinian</i>, shek. 1612 (botuar 1647).
 • Ai gjithashtu shfaqet në libretin e operës Ezio të Metastasio, të vendosur nga Handel për operën e tij 1731, nga Gluck për operën e tij 1750, dhe nga një numër kompozitorësh të tjerë, duke përfshirë dy skena nga Josef Mysliveček (1775 dhe 1777).
 • Në 1790 jeta e tij u dramatizua përsëri në shfaqjen The Sack of Rome nga Mercy Otis Warren.
 • Historia e Valentinianit dhe Aetius u rrëfye në faqet e Princit Valiant të Hal Foster .
 • Valentinian III u luajt nga Roldano Lupi në filmin italian të vitit 1964 " shpatë dhe sandale " Hakmarrja e Gladiatorëve ( La Vendeta dei Gladiatori ).
 • Valentinian III u luajt nga Reg Rogers në miniserialin Attila të vitit 2001.
 • Valentinian III u portretizua nga Alexander Vlahos në miniserialin dokumentar të History Channel 2016 Barbarians Rising.
 • Valentinian III u luajt nga Walter Coy në filmin 1954 Shenja e Paganit .

Referime

Redakto

 

Burimet parësore

Redakto

Burimet dytësore

Redakto

Linqe te jashtme

Redakto
Stampa:S-houStampa:S-off
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Honorius
Western Roman emperor
425–455
Pasardhësi 
Petronius Maximus
Parardhësi 
Castinus
Roman consul
425–426
with Theodosius Augustus
Pasardhësi 
Hierius
Parardhësi 
Florentius
Roman consul II
430
with Theodosius Augustus
Pasardhësi 
Anicius Auchenius Bassus
Parardhësi 
Aspar
Roman consul III
435
with Theodosius Augustus
Pasardhësi 
Anthemius Isidorus
Parardhësi 
Theodosius Augustus
Roman consul IV
440
with Anatolius
Pasardhësi 
Cyrus of Panopolis
Parardhësi 
Theodosius Augustus
Roman consul V
445
with Nomus
Pasardhësi 
Aetius
Parardhësi 
Astyrius
Roman consul VI
450
with Gennadius Avienus
Pasardhësi 
Marcian Augustus
Parardhësi 
Aetius
Roman consul VII
455
with Procopius Anthemius
Pasardhësi 
Avitus Augustus (West)
 1. ^ a b Martindale, pg. 1138
 2. ^ Martindale, pg. 323
 3. ^ "Ralph W. Mathisen, "Galla Placidia"". Arkivuar nga origjinali më 13 dhjetor 2012. Marrë më 23 shtator 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Blockley, pg. 136
 5. ^ Martindale, pg. 1139
 6. ^ Blockley, pg. 137
 7. ^ a b Bury, pg. 272
 8. ^ a b Bury, pg. 240
 9. ^ a b Heather, pg. 5
 10. ^ Bury, pg. 242
 11. ^ a b c Heather, pg. 7
 12. ^ Heather, pgs. 5–6
 13. ^ Bury, pg. 243
 14. ^ Bury, pg. 245
 15. ^ Bury, pg. 247
 16. ^ Bury, pg. 248
 17. ^ Bury, pg. 249
 18. ^ Bury, pgs. 250–251
 19. ^ Heather, pg. 8
 20. ^ Heather, pg. 9
 21. ^ Bury, pg. 251
 22. ^ Bury, pg. 254
 23. ^ a b c Heather, pg. 11
 24. ^ Heather, pgs. 11–12
 25. ^ Bury, pg. 255
 26. ^ Bury, pg. 258
 27. ^ Bury, pg. 256
 28. ^ Heather, pg. 12
 29. ^ a b c Heather, pg. 14
 30. ^ a b c d Bury, pg. 253
 31. ^ a b c Heather, pg. 15
 32. ^ Bury, pgs. 273–276
 33. ^ Bury, pg. 290
 34. ^ Bury, pg. 292
 35. ^ Bury, pg. 293
 36. ^ Bury, pgs. 294–295
 37. ^ Gillett 2001.
 38. ^ Heather, pgs. 17–18
 39. ^ a b Heather, pg. 18
 40. ^ a b Bury, pg. 299
 41. ^ a b c Priscus of Panium 2015.
 42. ^ Bury, pgs. 323–324
 43. ^ Bury, pgs. 324–325
 44. ^ Bury, pg. 325
 45. ^ "Ralph W. Mathisen, "Valentinian III (425–455 A.D)"". Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2015. Marrë më 23 shtator 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Gibbon, 1825 & "He faithfully imitated the hereditary weakness of his cousin and his two uncles, without inheriting the gentleness, the purity, the innocence, which alleviate in their characters the want of spirit and ability. Valentinian was less excusable, since he had passions without virtues: even his religion was questionable; and though he never deviated into the paths of heresy, he scandalised the pious Christians by his attachment to the profane arts of magic and divination.".
 47. ^ Bury, 1924 & "Though he had ruled for thirty years, Valentinian had influenced the destinies of his empire even less than his uncle Honorius. He only flashed once into action, when, piqued by the presumption of Aetius in aspiring to connect himself with the imperial family, he struck him down. He thought he had slain his master; he found that he had slain his protector: and he fell a helpless victim to the first conspiracy which was hatched against his throne.".