redakto Arkivat: 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022 - 2023 - 2024 - 2025 - 2026

 • San Marino është republika më e vjetër në botë, shteti mori pavarësinë me 3 shtator 301.
 • Elefantët janë gjitarët e vetëm që nuk mund të kërcejnë.
 • Një nga hënat e Saturnit, Titani, ka një liqen me emrin Ohrid Lactus.
 • CD-të muzikore janë krijuar me kapacitet 74 minuta pasi kaq zgjat edhe Simfonia e Nëntë e Ludvig van Bethoven.
 • Stadiumi Camp Nou në Barcelonë është stadiumi më i madh në Evropë me kapacitet 98 787 vende.

Java 37 Redakto

Java 38 Redakto

 
 • OjmjakoniRusi është vendi më i ftohtë në botë.
 • Në shtetin federal amerikan Kalifornia jetojnë mbi 663 000 milionerë.
 • Braziliani Edson Donasimento Pele, konsiderohet si futbollisti më i mirë i të gjitha kohërave. Në 1254 ndeshje futbollisike ai shënoi 1216 gola.
 • Prof. Dr. Ferid Murati është qytetar nderi i qytetit e Tetovës.
 • Kur thyhet një qelq disa copëza shpërndahen me shpejtësi rreth 4 828 km/h.

Java 39 Redakto

 
 • Grimcat e hekurit të gjetura në Hënë dhe të sjella në Tokë kanë një veti të veçantë, ato nuk ndryshken.
 • Makina e shkrimit është shpikur nga hungarezi Qwert Yuiop, i cili e la “nënshkrimin” e tij në tastierë.
 • Alfabeti më i gjatë është ai i gjuhës kamboxhiane me gjithsejtë 72 shkronja.
 • Raffaeli, piktor dhe mjeshtër ndërtimi të Rilindjes, lindi dhe vdiq në të njëjtën ditë: 6 prill.

Java 40 Redakto

 
 • Gjuha e një kameleoni është dy herë më e gjatë, sesa trupi i tij.
 • Monumenti i Skënderbeut, i ngritur më 1968, u vendos me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së heroit kombëtar.
 • Ludwig van Beethoven para se të kompozonte fuste kokën në ujë.
 • Ne Turqi ka mbi 1 milion njerëz me emrin Mehmet.
 • Në vitin 1432, zona e Tiranës kishte 60 qendra të banuara me rreth 1 000 shtëpi dhe 7 300 banorë.


Java 41 Redakto

 
 • Për arsye se numri 13 konsiderohet i pa fat, në SHBA në shume hotele në katin e 13-të nuk ka dhoma.
 • Kalaja e Petrelës ndodhet 12 km nga Tirana dhe daton në shekullin IV para Krishtit. Formën e saj aktuale e mori në shekullin e XIII nën sundimin e Topiajve dhe më vonë kaloi pronë e familjes së Kastriotëve.
 • Njeriu me i gjate ne historine boterore ka qene shtetasi amerikan R. P. Wadlow, i cili ka vdekur ne vitin 1940. Gjatesia e tij ka qene 2.72 metre.

Java 42 Redakto

 
Treg në Prishtinë
 • Një njeri harxhon mesatarisht 3 vjetë të jetës ne banjo.
 • Britaninë e Madhe është kultivuar lakra më e madhe. Pesha e saj është 51,80 kg.
 • Fusha më e madhe e naftës në botë është ajo e Ghavar-it (Arabia Saudite), e ngritur nga kompania a përpunimit të naftës "Armako". Madhësia e fushës është 241,5 × 35.42 km².
 • Për të prodhuar 1 kg mjaltë bletës i duhet të thithë nektarin e 12 milion luleve duke bërë rreth 300 000 kilometër fluturim.
 • Peshqit e harrojnë çdo gjë që ndodhen vetëm pas 10 min.

Java 43 Redakto

 
 • Fenikasit kanë qënë të parët që kanë shpikur alfabetin.
 • detin e vdekur për shkak të përqindjes të lartë të kripës nuk ka qënie të gjalla.
 • Kamzhiku është shpikja e parë e njeriut që levizë më shpejtësi më të madhe se ajo e njeriut.
 • 20% e energjisë së trupit përdoret nga truri.
 • Mosha më e madhe e regjistruar ndonjëherë e një kali është 50 vjeçe.

Java 47 Redakto

 
 • Delfinët flenë me një sy të hapur. (Në figurë)
 • Çdo herë qe teshtijme, zemra ndalon së punuari për një sekondë.
 • Shkencëtarët britanikë kanë llogaritur se macet që mbahen në shtëpi për një vit asgjësojnë 50 milionë minj dhe 20 milion zogj të vegjël.
 • Thëllënza është në gjendje që të jetojë pa ushqim për 30 ditë .
 • Në janar të vitit 1978 në mishtoren "la Ron" në Misuri të SHBA-ve është prodhuar suxhuku me gjatësi prej 5,7 metrash që peshonte 207,3 kg.


Java 48 Redakto

 • Me gjatësinë e verifikuar zyrtarisht prej 8,8 cm turku Mehmet Ozjurek është shpallur para pak kohë fitues në garat e dyta ndërkombëtare të hundëmëdhenjvetë nbajtur në Stamboll.
 • Numri më i madh i të vdekurve nga uria është shënuar në periudhën 1918-1943 në të cilën vdiqën gjithsejt 28 104 000 njerëz.
 • Gjysma e popullisë së botës është nën moshën 25-vjeçe.
 • Në fytyrën e një maceje ndodhen 146 muskuj

Java 50 Redakto

 
Amblyopsidae, një nga llojet e peshqve të verbër