Xhamia e Madhe e Halepit

xhami

Xhamia Emevi e Halepit (arabisht جَـامِـع حَـلَـب الْـكَـبِـيْـر, Xhami 'Halab al-Kabir) ose Xhamia Omajade e Halepit (جَـامِـع بَـنِي أُمَـيَّـة بِـحَـلَـب) është më e madhja dhe një nga xhamitë më të vjetra në qytetin e Halepit, Siri . Ajo është e vendosur në lagjen el-Xhalum të Qytetit të lashtë të Halepit, një vend i Trashëgimisë Botërore, pranë hyrjes së El-Madina Suk . Xhamia është qëllimisht shtëpi për mbetjet e Zeqerias, babai i Gjon Pagëzorit, dy prej të cilëve janë të nderuar në Islam [1] [2] dhe krishterim [3] U ndërtua në fillim të shekullit të 8-të të es . Megjithatë, ndërtesa aktuale daton në shekujt 11-12. Minarja është ndërtuar në vitin 1090, [4] dhe u shkatërrua gjatë luftimeve në luftën civile siriane në prill 2013. [5]

Xhamia e Madhe e Halepit
Emri amëtar جَـامِـع حَـلَـب الْـكَـبِـيْـر
Aleppo-Great-mosque-Alp.jpg
Minareja dhe hyrja e Xhamise
Lloji Arkitekturë Islame
Vendndodhja Distrikti el-Xhalum, Halep, Siria
Koordinatat 36°11′58″V 37°09′25″L / 36.199492°V 37.156911°L / 36.199492; 37.156911Koordinatat: 36°11′58″V 37°09′25″L / 36.199492°V 37.156911°L / 36.199492; 37.156911
Ndërtuar 715 (shekulli i 13)
Arkitekti Hasan ibn Mufarraxh el-Sarmini
Stili arkitekturor Ariktektura Pre-Islamike, Selxhuke, Mamluke
Xhamia e Madhe e Halepit is located in Siria
Xhamia e Madhe e Halepit
Xhamia e Madhe e Halepit në hartë

HistoriaRedakto

ThemelimiRedakto

 
Shatërvanët e abdesit

Vendi i Xhamisë së Madhe ishte dikur agora e periudhës helenistike, e cila më vonë u bë kopshti për Katedralen e Shën Helenës gjatë epokës së krishterë të sundimit romak në Siri.[2]

Xhamia është ndërtuar në tokë të konfiskuar që më parë shërbeu si varrezë e Katedrales. [4] Sipas traditave të mëvonshme, [6] ndërtimi i xhamisë më të hershme u nisën nga halifi emevi Ualidi I në 715 dhe u përfundua nga pasardhësi i tij Sulejman ibn Abdelmelik në 717. [7] Historiani arkitektonik KAC Creswell ia atribuon ndërtimet vetëm këtij të fundit, duke cituar historianin e Halepit të shekullit të 13-të, Ibn el-Adim, i cili shkroi qëllimin e Sulejmanit që "të bëhej i barabartë me punën e vëllait të tij Ualid në Xhaminë e Madhe në Damask". Një histori tjetër pohon se Ualidi themeloi xhaminë duke përdorur materiale nga e ashtuquajtura "Kisha e Cirit". [6]

Megjithatë, historiani arkitektonik Jere L. Bacharach shkruan se ndërtuesi më i mundshëm i xhamisë ishte Maslama ibn Abdulmelik, vëlla i el-Ualidit dhe Sulajmanit i cili shërbeu si guvernator i krahinës lokale ( Xhund Kinasrin ) dikur para 710 deri në periudhën e hershme të Sulejmanit. Prandaj, kjo do të shpjegonte besimin se ndërtimi i xhamisë ndodhi gjatë sundimit të të dy halifëve . Për më tepër, qeverisja e Kinasrinit nga Maslama u injorua kryesisht nga historianët e hershëm arabë, të cilët përqendruan vëmendjen e tyre në fushatat e tij kundër Perandorisë Bizantine dhe armenëve dhe qeverisja e tij si guvernator mbi krahinat e Irakut, Azerbajxhanit Iranian, Mesopotaminë e Sipërme dhe Armeni . Bacharach thekson më tej se vendosja e Maslamës për të ndërtuar një xhami të madhe bashkësie në Halep, një bazë e rëndësishme nga e cila do të sulmonte bizantinët, do të ishte «e përshtatshme, nëse nuk ishte e nevojshme». [6]

RinovimiRedakto

Në gjysmën e dytë të shekullit të 11-të, Mirdasidët kontrolluan Halepin dhe ndërtuan një shatërvan me një kupolë në oborrin e xhamisë. [8] Në qoshen veriperëndimore të xhamisë, minareja e lartë 45-metra është ndërtuar nga Kadiu Shiit ("kryegjykatës Islamik") i Halepit, Ebul Hasan Muhamed në 1090, [9] gjatë sundimit të guvernatorit selxhuk Ak Sunkur el-Haxhib . Ndërtimi i saj përfundoi në 1094 gjatë sundimit të Tutush . [10] Arkitekti i projektit ishte Hasan ibn Mufarraxh el-Sarmini. [10] [11]

 
Fasada e brendshme nga oborri

Xhamia u restaurua dhe u zgjerua nga sulltani Zengid Nuredin në 1159 pas një zjarri të madh që kishte shkatërruar strukturën e mëparshme Omajade; [2] Në 1260 xhamia u rrafshua nga mongolët . [7] [12]

Mamlukët (1260-1516) bënë riparime dhe ndryshime. Mbishkrimet e gdhendura Kufic dhe naskhi zbukuruan tërë minaret së bashku me grupe alternative të stolive të stilizuara në modelet dhe mukarnat . [7] [13] Sulltani Kalavun zëvendësoi mihrabin e djegur ( vend që tregon kiblën, ose drejtimin e Mekës ) në vitin 1285. Më vonë, Sultan el-Nasir Muhammed (1293-1341) ndërtoi nje minber të ri gjatë sundimit të tij. [13]

Oborri dhe minarja e xhamisë u rinovuan në vitin 2003. [7]

Lufta Civile SirianeRedakto

 
Xhamia në vitin 2013, pas shkatërrimit të minares

Më 13 tetor 2012, xhamia u dëmtua seriozisht gjatë përleshjeve mes grupeve të armatosura të Ushtrisë së Lirë Siriane dhe forcave të Ushtrisë Siriane . Presidenti Bashar el-Asad lëshoi një dekret presidencial për të formuar një komision për riparimin e xhamisë deri në fund të vitit 2013. [14]

Xhamia u kap nga forcat rebele në fillim të vitit 2013 dhe që nga prilli i vitit 2013 ishte brenda një zone të luftimeve të rënda, me forcat qeveritare të stacionuara 200 metra larg. [15]

Më 24 prill 2013, minarja e xhamisë u shkatërrua në rrënoja gjatë një shkëmbimi të zjarrit të rënda mes forcave qeveritare dhe rebelëve gjatë luftës civile Siriane në vazhdim. Agjensia Arabe e Lajmeve (SANA) njoftoi se anëtarët e Xhabhat el-Nusra shpërthyen eksploziv brenda minares, ndërsa aktivistët e opozitës thanë se minareja u shkatërrua nga zjarri i ushtrisë siriane si pjesë e një ofensive. [5] [15] [16] Duke kundërshtuar pohimet nga mediat shtetërore të përfshirjes së Xhabhat el-Nusras, burimet e opozitës i përshkruan ata si rebelë nga Brigadat Tauhidë që po luftonin forcat qeveritare rreth xhamisë. [17] Blloku kryesor i opozitës, Koalicioni Kombëtar Sirian (SNC), e dënoi shkatërrimin e minares, duke e quajtur atë "një turp të pashlyeshëm" dhe "një krim kundër civilizimit njerëzor". [17] Sirianët kanë filluar rindërtimin dhe rivendosjen e ndërtesës, me njëfarë ndihme të vogël ndërkombëtare. [18] .

ArkitekturaRedakto

 
Oborri i Xhamisë së Madhe

OborriRedakto

Xhamia e Madhe ka një numër ngjashmërish arkitektonike me Xhaminë e Madhe të Damaskut, duke përfshirë një plan hipostil me oborr të madh me mermer të rrethuar nga portikë. Objekti i madh lidhet me zona të ndryshme të xhamisë, të pozicionuara prapa arkadës me kolona. Oborri është i mirënjohur për dyshemenë alternative të zezë dhe të bardhë të gurit që formon ndërthyrje të ndërlikuara gjeometrike. Dy burime për abdesin, [7] të dyja janë të mbuluara. Oborri gjithashtu ka një të vend të ngritur për lutjet dhe një orë diellore. [13]

BrendësiaRedakto

Haremi ( Arabisht حَرَام‎ ḥarām) përbëhet nga salla kryesore e lutjes në jug të oborrit, [13] i cili përmban elementet kryesore të xhamisë: faltoren e Zeqerias, një shekullit të 15- minberin, dhe një mihrab të gdhendur me mjeshtëri. [7] Megjithëse hyrja qendrore përmban një mbishkrim që ia atribuon ndërtimin e saj sulltanit osman Murat III, ajo u ndërtua nga Mamlukët. [19] Salla ka tre nefi, të gjitha të paisura me 18 kolona katërkëndëshe me harqe të kryqëzuara . [13] Kjo sallë e madhe lutje fillimisht kishte një çati bazë të drejtë me një kube qendrore por gjatë sundimit Mamluk u zëvendësua me një sistem të ndërlikuar ndër-hark me harqe dhe një kube të vogël mbi arkadat. [7] Mihrabi është i thellë dhe i rrumbullakët dhe varri supozuar i Zeqerias është në të majtën përgjatë murit jugor. [13]

Ekzistojnë edhe tre salla të tjera që bien në anët e mbetura të oborrit. Sallat lindore dhe veriore secila kanë dy nefi, ndërsa salla perëndimore ka një. Kjo e fundit është kryesisht e ndërtimit modern. Salla lindje daton në periudhën e Melikshahut (1072-92) dhe salla veri u rinovua gjatë mbretërimit të sultanit mamluk Berkuk (1382-1399), por ruan kryesisht karakterin e saj origjinal të shekullit të 11-të. [13]

MinareRedakto

Boshti i minaret del nga çatia e sheshtë e një prej sallave, [13] është i përbërë nga pesë nivele me një sherefe formë kurore rrethuar me një verandë . Një kornizë me stil mukarna ndan majën e verandës nga boshti. Struktura u ndërtua kryesisht nga gurë të skalitur. [10] Minarja ishte dekoruar shumë në stolisje të lehta, më shumë se çdo strukturë tjetër të epokës islame në Halep me përjashtim të Medresesë Shuajbija . Katet e tij përmbajnë harqe të pjerrëta dhe mbulesa të vazhdueshme. Gurët e minares janë të ndryshme, me një përzierje të përdorimit të lehtë dhe të rëndë të veglave të dhëmbëzuara, goditje të shkurtra, të gjata, vertikale dhe horizontale, përfundime të bukura dhe të përafërta dhe gurë të vegjël dhe të mëdhenj. [11]

Sipas Enciklopedisë së Parë të IslamitEJ Brill, minarja ishte "mjaft unike në të gjithë arkitekturën muslimane". [13] Arkeologu Ernst Herzfeld përshkroi stilin arkitektonik të minares si "produkt i qytetërimit mesdhetar", duke shkruar se katër fasadat e tij mbanin elementë të arkitekturës gotike . Ndërkohë, antropologu Jasser Tabbaa deklaroi se xhamia ishte një vazhdim i kishave të lashtë të Sirisë Veriore dhe "një fenomen tërësisht i lokalizuar, përqendruar kryesisht në rajonin midis Halepit dhe Urfës ". [20]

MaksuraRedakto

Xhamia e Madhe ka një muze të vogël që i përmban një numër të dorëshkrimeve të lashta. Ngjashëm me Xhaminë e Madhe të Damaskut, një maksura u ndërtua në formën e një dhome katrore të ngritur nga një hap mbi nivelin e katit të sallës së lutjes dhe i stolisur me pllaka Kashan që mbulojnë të gjitha sipërfaqet e brendshme të mureve të saj. Një portë e madhe e harkuar e mbështetur nga dy shtylla të fuqishme dhe kapitole, si dhe një derë bronzi përbëjnë hyrjet në maksura. Varri që përmban mbetjet e Profetit Zeqeria, të zbukuruar me qëndisje argjendi që përmbajnë vargje Kur'anore nga Kapitulli Merjem, është vendosur në qendër të dhomës. [21] Numri i objekteve të vlefshme të muzeut, duke përfshirë një kuti që thuhet se përmbante një fije floku të flokëve të Profetit Muhammed, ishin objekt i plaçkitjeve gjatë Luftës së Sirisë në përplasjen e vitit 2013. Megjithatë, rebelët pretendonin se kishin ruajtur dorëshkrimet e lashta Kuranore dhe i kishin fshehur ato. [22]

GaleriaRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ "The Great Mosque of Aleppo | Muslim Heritage". www.muslimheritage.com. Marrë më 2016-06-30. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c The Great Mosque (The Umayyad Mosque) Archived 13 May 2019[Date mismatch] at the Wayback Machine. Syria Gate.
 3. ^ Gospel of Luke, Stampa:Bibleref2
 4. ^ a b ed. Mitchell, 1978, p. 231.
 5. ^ a b "Syria clashes destroy ancient Aleppo minaret". bbc.co.uk. 24 prill 2013. Marrë më 24 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b c Bacharach, ed. Necipoglu, 1996, p. 34.
 7. ^ a b c d e f g Great Mosque of Aleppo Archived 31 May 2013[Date mismatch] at the Wayback Machine. Archnet Digital Library.
 8. ^ Tabaa, 1997, p. 17.
 9. ^ Tabaa, 1997, p. 40.
 10. ^ a b c Brend, 1991, p. 99.
 11. ^ a b Allen, Terry. (2003). "Chapter Two. The Ornamented Style in Aleppo and Damascus." In Ayyubid Architecture. Occidental. Solipsist Press.
 12. ^ Grousset, 1991, p. 362.
 13. ^ a b c d e f g h i ed. Houtsma, 1987, p. 236.
 14. ^ Karam, Zeina. "Historic Aleppo mosque damaged in fighting; repairs ordered". The Washington Times. Marrë më 26 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ a b Minaret of historic Syrian mosque destroyed in Aleppo. The Guardian. 24 prill 2013. Marrë më 25 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Saad, Hwaida; Gladstone, Rick (24 prill 2013). "Storied Syrian Mosque's Minaret Is Destroyed". The New York Times. Marrë më 24 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b Spencer, Richard (24 prill 2013). "Syria: 11th-century minaret of Great Umayyad Mosque of Aleppo destroyed". The Daily Telegraph. Marrë më 25 prill 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Fisk, Robert. "Syrians aren't just rebuilding an ancient mosque in Aleppo – they are rebuilding their community". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Houtsma, 1987, p. 235.
 20. ^ Raby, ed. Necipoglu, p. 290.
 21. ^ "The Great Mosque of Aleppo | Muslim Heritage". www.muslimheritage.com. Marrë më 2016-06-30. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Syria clashes destroy ancient Aleppo minaret - BBC News" (në anglisht). Marrë më 2016-06-30.

BibliografiaRedakto

Linqe te jashtmeRedakto