Zgjedhjet parlamentare në Kosovë, 2019


Zgjedhjet parlamentareKosovë më 6 tetor 2019.

Zgjedhjet parlamentare kosovare 2019
Kosova
2017 ←
1 qershor 2019
→ 2021

 
Partia Lëvizja Vetëvendosje Lidhja Demokratike e Kosovës Partia Demokratike e Kosovës
Përqindja 26.27 24.25 21.23


Kryeministri më parë

Ramush Haradinaj
AAK

Kryeministri më pas

Albin Kurti
LVV

Sfondi

Redakto

Kushtetuta e Kosovës kërkon që Presidenti i vendit të caktojë një kandidat të ri për të formuar një qeveri, ose të mbajë zgjedhje të reja ndërmjet 30 deri në 45 ditë pas konsultimit me partitë politike ose koalicionet që kanë shumicën në Kuvend.

në 2 gusht 2019, Presidenti Hashim Thaçi i kërkoi Koalicionit PANA të propozojë një kandidat të ri për të formuar një qeveri koalicioni. Sidoqoftë, partitë e tjera politike kundërshtuan këtë veprim.[1]

Më 5 gusht 2019, Kuvendi i Kosovës ra dakord të zhvillojë një seancë të jashtëzakonshme më 22 gusht, duke planifikuar të vetëshpërbëhej në mënyrë që zgjedhjet të mund të caktoheshin.[2] Më pas, më 22 gusht 2019, deputetët votuan për shpërndarjen e parlamentit, me 89 nga 120 votat pro, duke kërkuar zgjedhje brenda 30-45 ditëve.[3]

Sistemi zgjedhor

Redakto

120 anëtarët e Kuvendit zgjidhen me përfaqësim proporcional me listë të hapur, me 20 vende të rezervuara për pakicat kombëtare. [4]

Partitë dhe koalicionet

Redakto

Më 7 shtator, Komisioni Zgjedhor publikoi listën zyrtare të 25 partive pjesëmarrëse dhe koalicioneve. [5]

Parti Kandidat për Kryeministër
Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK)

PSHDK (Kandidatët futen në listën e LDK-së) [6]

Vjosa Osmani (LDK)
Vetëvendosje (VV)

Alternativa (Kandidatët futen në listën e VV). [7]

Albin Kurti (VV)
Partia Demokratike e Kosovës (PDK)

Lëvizja për unifikim (Kandidatët futen në listën e PDK).

Kadri Veseli (PDK)
Koalicioni AAK - PSD [8] Ramush Haradinaj (AAK)
Koalicioni NISMA - AKR - PD [9] Fatmir Limaj (NISMA)
Fjala ( Fjala ) [5] Gëzim Kelmendi
Partia Euroatlantike e Kosovës (PEK) Milaim Zeka
I pavarur (Esmir Rasi) Esmir Rasi
Partitë serbe (10 vende të rezervuara)
Lista Serbe
Partia e Pavarur Liberale (SLS)
Koalicioni Serb (Sloboda) [11]
Partia e serbëve të Kosovës (PKS)
Partitë e tjera të pakicave (10 vende të rezervuara)
Romanë, Ashkali dhe Egjiptas 4 vende të rezervuara
Partia e Bashkuar Romë e Kosovës (PREBK)
Partia e Re Romake e Kosovës (KNRP)
Partia Ashkali për Integrim (PAI)
Partia Demokratike Ashkali e Kosovës (PDAK)
Partia Liberale egjiptiane (PLE)
Nisma e Re Demokratike e Kosovës (IRDK)
boshnjakët 3 vende të rezervuara
Koalicioni Vakat
Partia Boshnjake e Veprimit Demokratik të Kosovës (SDA)
Partia e Re Demokratike (NDS)
turqit 2 vende të rezervuara
Partia Demokratike Turke e Kosovës (KDTP)
goranët 1 vend i rezervuar
Nisma Qytetare e Gorës (GIG)
Jedinstvena Goranska Partija (JGP)
Lëvizja për Gorën (PG)

Sondazhet e opinioneve

Redakto

Koalicionet

Anketuesi data PDK AAK PSD NISMA AKR PD LDK VV tjetër Lead abstenim
SS 4 Tetor 19 11 4 32 28 - 4 -

palët

Anketuesi data PDK AAK NISMA LDK AKR A VV PSD SL tjetër Lead abstenim
NDI Arkivuar 6 tetor 2019 tek Wayback Machine 25 Prill 16 17 - 25 - - 20 - - - 5 -
IPSP Arkivuar 12 shtator 2020 tek Wayback Machine 2 Prill 16.1 12.1 5.3 21.2 1.6 0.2 19.7 2.2 1.1 - 1.5 -
PIPOS 1–2 shkurt 26 14 5 24 3 1 19 3 - 1 2 -
2019
Konsulencë UBO Arkivuar 12 shtator 2020 tek Wayback Machine 11–18 Dhjetor 20.5 12.6 6.3 27.1 - - 22.6 - - 10.9 4.5 -
IFIMES Arkivuar 1 qershor 2019 tek Wayback Machine 19–28 Sht 22.9 10.1 5.2 28.3 1.6 0.6 23.1 2.2 - 6 5.2 -
KDI 25 Gusht –5 Sht 18.4 8.8 4.9 23.8 1.7 0.6 17.6 2 4.1 2.6 5.4 15.6
KDI Arkivuar 31 maj 2019 tek Wayback Machine 10–5 Qer 23 10.4 6.3 30.8 - - 21.2 2.4 2 4.1 7.8 -
2018
Zgjedhjet e vitit 2017 11 Qer 2017 33,74 25,53 27,49 6.12 7.12 6.25 -

Rezultatet

Redakto
parti vota % vende +/-
Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK)
Vetëvendosje (VV)
Partia Demokratike e Kosovës (PDK)
Koalicioni AAK - PSD I ri
Koalicioni NISMA - AKR - PD I ri
Lista Serbe
Partia Demokratike Turke e Kosovës (KDTP)
Fjala ( Fjala )
Partia Euroatlantike e Kosovës (PEK) I ri
Partia e Pavarur Liberale (SLS)
Koalicioni Vakat (QV)
I Pavarur (Esmir Rasi) I ri
Koalicioni Serb (Sloboda) I ri
Partia e Serbëve të Kosovës (PKS)
Partia e Bashkuar Romë e Kosovës (PREBK)
Partia Liberale egjiptiane (PLE)
Nisma Qytetare e Gorës (GIG)
Partia e Re Demokratike (NDS)
Partia Demokratike Ashkali e Kosovës (PDAK)
Partia Ashkali për Integrim (PAI)
Partia e Re Romake e Kosovës (KNRP)
Nisma e Re Demokratike e Kosovës (IRDK)
Partia Boshnjake e Veprimit Demokratik të Kosovës (SDA)
Jedinstvena Goranska Partija (JGP)
Lëvizja për Gorën (PG)
Vota të pavlefshme / të zbrazëta - - -
Total 100 120 0
Votuesit / pjesëmarrja e regjistruar - -
burimi:

Referime

Redakto
 1. ^ Zyrtare: Thaçi i kërkon koalicionit PAN propozim-mandatarin e ri për kryeministër Bota Sot, 2 August 2019
 2. ^ "Kosovo parliament to disband so early election can be held" (në anglisht). Associated Press. 5 gusht 2019. Marrë më 7 gusht 2019.
 3. ^ "Nga seanca plenare e Kuvendit". Kuvendi i Kosovës. 22 gusht 2019. Marrë më 22 gusht 2019.
 4. ^ Kosovo IFES
 5. ^ a b "Këto janë subjektet politike që mund t'i votoni më 6 tetor". GazetaExpress (në anglisht). 2019-07-09. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2019. Marrë më 2019-09-08.
 6. ^ "Kjo parti i bashkohet listës zgjedhore të LDK'së". GazetaExpress (në anglisht). 2019-02-09. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2019. Marrë më 2019-09-08.
 7. ^ "Kusari: Me VV-në kemi dallime, por jemi të fokusuar në atë se çfarë na bashkon". GazetaExpress (në anglisht). 2019-07-09. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2019. Marrë më 2019-09-08.
 8. ^ "Kosovo parties sign first pre-election coalition". GazetaExpress (në anglisht). 2019-08-19. Arkivuar nga origjinali më 23 gusht 2019. Marrë më 2019-08-23.
 9. ^ "Pacolli and Limaj sign pre-election coalition". GazetaExpress (në anglisht). 2019-08-23. Arkivuar nga origjinali më 23 gusht 2019. Marrë më 2019-08-23.
 10. ^ "Nisma dhe AKR arrijnë marrëveshje edhe me një parti tjetër". GazetaExpress (në anglisht). 2019-08-27. Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2019. Marrë më 2019-08-27.
 11. ^ "Bashkohen serbët e Kosovës për zgjedhje kundër Listës Srpska". GazetaExpress (në anglisht). 2019-08-28. Arkivuar nga origjinali më 28 gusht 2019. Marrë më 2019-08-28.