Zgjedhjet parlamentare në Kosovë, 2021

Zgjedhjet parlamentare u mbajtën në Kosovë më 14 shkurt 2021. Rezultatet ishin një fitore e madhe për të majtën Vetëvendosje, të udhëhequr nga Albin Kurti dhe partneri i saj i koalicionit, Vjosa Osmani, ish kryetare e parlamentit të Kosovës, e cila fitoi pothuajse 50% të votave të përgjithshme. Vjosa Osmani pritet të zgjidhet presidentja e dytë femër e Kosovës pas formimit të qeverisë së re. Partia Demokratike e Kosovës e lidhur me ish-presidentin Hashim Thaçi doli e dyta.

Zgjedhjet parlamentare në Kosovë, 2021
Kosova
← 2019 14 shkurt 2021

120 ulëse në Kuvend
61 ulëse nevojiten për shumicën
Përqindja e pjesëmarrjes45.49% (Increase0.9%)
Raportimi
100%
deri më 00:04, 16 shkurt 2021 (UTC+01:00)
Partia Lideri % Ulëse ±
Vetëvendosje Albin Kurti 47.85
Partia Demokratike e Kosovës Enver Hoxhaj 17.81
Lidhja Demokratike e Kosovës Avdullah Hoti 13.08
Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës Ramush Haradinaj 7.43
Lista Serbe Goran Rakiq 5.54
Nisma Socialdemokrate Fatmir Limaj 2.60
Komuniteti i Bashkuar Adrijana Hodžić 0.81
Partia Demokratike Turke e Kosovës Mahir Yağcılar 0.78
Koalicioni Vakat Bahrim Šabani 0.72
Nisma Romane Gazmend Salijević 0.48
Këtu listohen partitë që marrin ulëse. Shikojini të gjitha rezultatet poshtë.
Rezultatet sipas secilës komunë;
     LVV      SL      PDK      AAK      NISMA      KDTP
Kryeministër para zgjedhjeve Kryeministër pas zgjedhjeve
Avdullah Hoti
Lidhja Demokratike
Albin Kurti
Vetëvendosja

Prapavija Redakto

Zgjedhjet parlamentare të tetorit 2019 nxorën partinë e opozitës Vetëvendosje si pjesën më të madhe në parlament, duke përfunduar pak përpara Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK). Të dy partitë formuan një qeveri të re më 3 shkurt 2020, me kryeministër udhëheqësin e Vetëvendosjes Albin Kurti. Kurti u zgjodh kryeministër me 66 vota dhe dhjetë abstenime. 34 deputetë të opozitës bojkotuan votimin dhe u larguan nga ndërtesa e Kuvendit. Koalicioni shpejt u shemb kur LDK-ja paraqiti një mocion mosbesimi më 25 mars 2020 për shkak të mosmarrëveshjeve rreth mënyrës së trajtimit të pandemisë së koronavirusit. Mocioni kaloi, me 82 anëtarë të Kuvendit që votuan pro, hera e parë që një qeveri kosovare kishte rënë në një mënyrë të tillë. Kabineti Kurti vazhdoi në detyrë si një qeveri e përkohshme, ndërsa lideri i LDK-së Avdullah Hoti u përpoq të formonte një qeveri. Megjithëse e drejta e Hotit për të qenë Kryeministër ishte vënë në dyshim nga Kurti dhe Vetëvendosje, të cilët pretenduan se një qeveri nuk mund të formohej pa partinë që fitoi më shumë vende në zgjedhjet e mëparshme, më 28 maj Gjykata Kushtetuese konfirmoi se LDK kishte të drejtë të formojnë një qeveri pa zgjedhje të reja. Gjykata vendosi që pasi partia që fitoi zgjedhjet nuk arriti të formonte një qeveri të re, një parti tjetër ishte në gjendje ta bëjë këtët gjë dhe Hoti mund të miratohej si Kryeministër në një votim parlamentar.

Më 3 qershor Hoti u zgjodh Kryeministër me një votim të 61–24, me një abstenim. Sidoqoftë, më 21 dhjetor Gjykata Kushtetuese vendosi që vota e Etem Arifit nga pakica Partia e Ashkalinjve për Integrim në favor të Hotit ishte e pavlefshme (pasi Arifi ishte dënuar për mashtrim) dhe për pasojë qeveria nuk kishte marrë mbështetjen e shumicës së kuvendit.[1] Si rezultat, u lajmëruan zgjedhje të reja, me qeverinë Hoti që vazhdonte si një qeveri e përkohshme.

Sistemi zgjedhor Redakto

120 anëtarët e Kuvendit të Kosovës zgjidhen me përfaqësim proporcional me listë të hapur, me 20 vende të rezervuara për pakicat kombëtare.[2] Një prag zgjedhor prej 5% është në dispozicion për partitë jo-pakicë. Për të formuar një qeveri, një parti ose koalicion duhet të ketë një shumicë prej 61 deputetësh nga 120 vende në Kuvendin e Kosovës.

Partitë dhe koalicionet Redakto

Komisioni Zgjedhor publikoi listën zyrtare të 28 partive dhe koalicioneve pjesëmarrëse.[3]

Partia Kandidat për Kryeministër
Nisma Socialdemokrate (NISMA) Fatmir Limaj
Vetëvendosje (VV)

Guxo (Kandidatët garojnë brenda listës së VV)

Albin Kurti
Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK)
Aleanca Kosova e Re (Kandidatët garojnë brenda listës së LDK-së)
Avdullah Hoti
Partia Demokratike e Kosovës (PDK) Enver Hoxhaj
Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) Ramush Haradinaj
Fjala Gëzim Kelmendi
Partia Balliste (PB)
Partitë serbe (10 ulëse të rezervuara)
Iniciativat Qytetare për Liri, Drejtësi dhe Mbijetesë (GI SPO)
Aleanca Demokratike Serbe (SDS)
Lista Serbe
Partitë e tjera të pakicave (10 ulëse të rezervuara)
Romë, ashkali dhe egjiptianë 4 ulëse të rezervuara
Nisma e Re Demokratike e Kosovës (IRDK)
Lëvizja për Integrim (LpB)
Partia e Bashkuar Rome e Kosovës (PREBK)
Lëvizja Përparimtare e Romëve të Kosovës (LPRK)
Iniciativa Romane (RI)
Partia Kosovare e Romëve të Ri (KNRP)
Partia Demokratike Ashkali e Kosovës (PDAK)
Partia e Ashkalinjve për Integrim (PAI)
Partia Liberale Egjiptiane (PLE)
Boshnjakët 3 ulëse të rezervuara
Koalicioni Vakat
Bashkimi Social Demokrat (SDU)
Komuniteti i Bashkuar (UZ)
Partia e Re Demokratike (NDS)
Nisma jonë (NAŠA)
Turqit 2 ulëse të rezervuara
Partia Demokratike Turke e Kosovës (KDTP)
Partia Inovative e Lëvizjes Turke (YTHP)
Goranët 1 ulëse e rezervuar
Koalicioni së bashku
Partia Unike Gorane (JGP)

Sondazhet e mendimeve Redakto

Sondazhi Data LVV LDK PDK AAK SL NISMA Të tjerët Abstenim Prirja
PIPOS[lidhje e vdekur] 12 shkurt 2021 40.95 18.35 22.3 7.8 3.15 1.4 5.0 18.65
Albanian Post 2 shkurt 2021 51.3 15.5 13.2 5.5 1.8 35.8
KOZMO 26–30 janar 2021 53.6 16.0 17.4 7.2 3.6 3.2 37.6
PIPOS 29 janar 2021 43.8 17.2 21.1 7.0 2.9 1.0 7.2 22.7
PIPOS 22 janar 2021 44.2 17.4 20.4 7.2 3.1 0.6 7.2 23.8
T7 & GE 22 janar 2021 50.8 16.0 16.9 7.0 3.0 33.9
Riinvest Analytics 11–17 janar 2021 54.1 10.3 14.9 6.4 5.0 1.4 4.4 3.5 39.2
PIPOS 15 janar 2021 41.6 16.3 20.1 7.5 1.5 4.7 5.2 21.5
PIPOS 7 janar 2021 41.4 15.7 20.8 8.6 2.0 5.3 6.5 20.6
UBO Consulting Arkivuar 3 mars 2021 tek Wayback Machine 23 dhjetor 2020 46.2 14.9 16.0 7.0 2.5 3.5 1.0 1.9 30.2
zgjedhjet 2019 6 tetor 2019 26.2 24.5 21.2 11.5 6.4 5.0 5.0 1.7

Sondazhet dalëse Redakto

Sondazhi LVV LDK PDK AAK SL NISMA Të tjera Prirja
UBO Consulting 47.9 14.6 17.7 6.6 2.7 - 30.2
Posta Shqiptare 53 17 20 7 2 - 33
KOHA 50.7 15.1 15.4 6.8 5.8 2.9 3.3 35.3
PIPOS 41.8 15.2 16.5 7.2 2.6 - 25.3

Rezultatet preliminare Redakto

PartiaVota%
Vetëvendosja378.55047.85
Partia Demokratike e Kosovës137.72217.41
Lidhja Demokratike e Kosovës103.50713.08
Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës58.7437.43
Lista Serbe43.8365.54
Nisma Socialdemokrate20.5352.60
Koalicioni Vakat5.6720.72
Partia Demokratike Turke e Kosovës6.1530.78
Komuniteti i Bashkuar6.3790.81
Nisma Romane3.8270.48
Partia e Re Demokratike2.7630.35
Partia Unike Gorane2.1190.27
Bashkimi Socialdemokrat2.4340.31
Iniciativa e Re Demokratike e Kosovës2.7880.35
Partia e Ashkalinjve për Integrim1.7970.23
Partia Demokratike e Ashkalinjve të Kosovës1.9310.24
Koalicioni Bashkimi (GIG–PG)9480.12
Partia Liberale Egjiptiane2.1990.28
Lëvizja për Integrim1.1300.14
Lëvizja Përparimtare e Romëve të Kosovës1.1710.15
Nisma Jonë1.2950.16
Iniciativat Qytetare për Liri, Drejtësi dhe Mbijetesë (GI SPO)1.2990.16
Fjala9760.12
Partia Rome e Bashkuar e Kosovës9460.12
Partia Inovative e Lëvizjes Turke1.1560.15
Partia e Re e Romëve të Kosovës6070.08
Aleanca Demokratike Serbe4670.06
Partia Balliste1920.02
Total791.142100.00
Votues të regjistruar/pjesëmarrja1.794.862
Burimi: CEC

Votat Redakto

LVV
47.85%
PDK
17.41%
LDK
13.08%
AAK
7.43%
SL
5.54%
NISMA
2.60%
UZ-AH
0.81%
KDTP
0.78%
KV
0.72%
RI
0.48%
Të tjerat
3.30%

Reagimet Redakto

Albin Kurti, lideri i partisë fituese, Vetëvendosje i quajti rezultatet një shfajësim të "pretendimit të tij gjatë fushatës se zgjedhjet ishin një "referendum" për atë që ai e quajti "kapje e shtetit"". Të gjitha partitë që qëndrojnë tani në opozitë ishin pjesë e koalicionit qeverisës të udhëhequr nga LDK-ja. Të gjithë i pranuan rezultatet dhe e uruan Vetëvendosjen.[4]

Kryeministri shqiptar Edi Rama dhe lideri kryesor i opozitës Lulzim Basha të dy e uruan Kurtin.[5] Ali Ahmeti, udhëheqësi i partisë kryesore etnike shqiptare në Maqedoninë e Veriut BDI përgëzoi Vetëvendosjen dhe u zotua se partia e tij do të ishte "vëllai, aleati dhe mbështetësi… si dhe partneri dhe bashkëpunëtori". Shaip Kamberi, deputet i Shqipërisë etnike në parlamentin e Serbisë përshëndeti procesin zgjedhor dhe rezultatet e zgjedhjeve të cilat sipas Kamberit treguan "si kapacitetet demokratike ashtu edhe institucionet funksionale".

Referime Redakto

  1. ^ Kosovo's highest court rules parliamentary vote electing government was illegal Reuters, 21 December 2020
  2. ^ Kosovo IFES/electionguide.org
  3. ^ "ZGJEDHJET E PARAKOHSHME PËR KUVENDIN E REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2021 - PREVREMENI IZBORI ZA SKUPŠTINU REPUBLIKE KOSOVO 2021 - 2021 KOSOVA CUMHURİYETİ MECLİSİ ERKEN SEÇİMLERİ" (PDF). Election Commission. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 5 shkurt 2021. Marrë më 2021-02-14.
  4. ^ Bami, Xhorxhina (15 shkurt 2021). "Defeated Rivals Congratulate Vetevendosje on Victory in Kosovo Election". BalkanInsight (në anglisht). Marrë më 15 shkurt 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  5. ^ "Rama uron fitoren e Lëvizjes Vetëvendosje: Vullneti i popullit të mishërohet me kapitull të ri!". Kallxo.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)