Beteja e Deçiqit shënoi fillimin e pikë kthese për liri të Shqipërisë.

Battle of Deçiq
Pjesë e Albanian Revolt of 1911
Flamuri i Deçiqit 1911.svg
Data 6 April 1911
Vendi Deçiq near Tuzi, Ottoman Empire (now Montenegro)
Koordinatat: 42°20′42″V 19°18′21″L / 42.34500°V 19.30583°L / 42.34500; 19.30583
Rezultati Albanian tribes victory
Pjesëmarrsit në konflikt
Flag of Albania.svg Northern Albanian (Malesor) tribes  Ottoman Empire
Komandantët dhe udhëheqësit
Ded Gjo Luli
Sokol Baci
Pretash Zeka
Shefket Turgut Pasha
Fuqia (kapaciteti)
3.280 soldiers 27.000 soldiers (34 infantry battalions)
20 heavy machine guns
24 mountain cannons

Beteja u zhvillua në afërsi të Deçiq, në jug të qytetit të Tuzit (sot në Mal të Zi). Tuzi është qendra e qytetit për rajonin e Malësisë që gjendet në Mal të Zi, ndërsa qyteti kryeqyteti për të gjithë Malësisë është Koplik. Malësia është përkthyer thjesht për "Malësia e Madhe", e cila është një emër i përshkruar edhe për shkak të terrenit të thyer malor në kuadër të këtij rajoni. Rajoni i Malësisë është më së shumti në bazë të besimit katolik. Fiset e Malësisë janë të njohur si Malësor,

Luftetare te shquarRedakto