David Fincher

regjisor amerikan
David Fincher (2012) 4.jpg

David Fincher lindi më 10 maj 1962Denver, Colorado. Është një regjisor, producent filmi dhe aktor amerikan.

BiografiaRedakto

David Fincher filloi 1980 si animator tek Industrial Light and Magic dhe punoi aty 4 vjet. Kështu ishte ai te efektat speciale për „Return of the Jedi(Star Wars) po ashtu edhe te „Indiana Jones and the Temple of Doom“ i përfshirë.

1986 e themeloi ai me tjerë regjisorë firmën për prodhimin e filmave Propaganda Films. Fincher xhiroi në atë kohë ndër kesaj edhe video për artistët si Michael Jackson, Madonna, George Michael, Aerosmith ose Rolling Stones. Veç kësaj prodhoi ai edhe klipa reklameve.

Me „Alien³“ filloi ai 1992 edhe me xhirua filma. Filmi nuk marri kritika te mirë dhe ishte kështu dështim te box office/kino. Ky dështim u „shfajësue“ disa vite më vonë, kur ka dalur se çfarë trajtim katastrofale filmi u prodhua; ndërsa Fincher filmin gati e xhiroi, ishin duke punuar edhe në skript.

Filmi (Thriller) i tij „Shtat“ (origj.: „Se7en“) mundi tre vite më vonë me bind dhe veç kësaj filmi ka qenë edhe i suksesshëm në kino (box office). Edhe veprat të pasoj The Game dhe Fight Club ishin të suksesshëm financiale dhe marren kritika të mira.

FilmografiaRedakto

MuzikvideoRedakto

InterpretuesRedakto

Efekta specialeRedakto

Producent dhe tjerë funksioneRedakto

 • „Glauben ist alles“ (në listë e të falemnderve është përmend)
 • The Hire“ (2001) (Producent ekzutiv)
 • „Driving Techniques“ (qershor 2001) (Regji)
 • „Making of the Hire“ (qershor 2001) (Regji)
 • „Lords of Dogtown“ (2004)

Spot reklameveRedakto

 • „Smoking fetus“ (The American Cancer Society)
 • „You-will“-Serie (AT&T)
 • „Ginger or marianne“ / „Pool hall“ (Budweiser)
 • „The director“ (Chanel)
 • „Blade roller“ (Coca-Cola)
 • „Converse“
 • „Del sol“ (Honda)
 • Levis:
  • „Reason no. 259“ / “Rivet“
  • „Restaurant“
 • Nike:
  • „Agassi-live“-Seri
  • „Barkley on broadway“
  • „Children“
  • „Find something“
  • „Instant karma“
  • „Magazine wars“
  • „The-ref“-Seri
  • „… of flight“
  • „Gamebreakers”
  • „Speed Chain“
 • „Bullet the blue sky“ (Pepsi)
 • „Demolition“ (YM Magazine)
 • „Constant Change“ (Hewlett-Packard)

LiteraturëRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto