Liberalizimi i vizave apo lehtësimi i dhënies së vizave është një nga treguesit reale të afrimit te Evropës në drejtim të vendeve të Evropës Juglindore.

Karikaturë

FilozofiaRedakto

Liberalizimi eshte izolimi nga jashte i ketyre vendeve ne krahasim me ate qe Shqipëria kishte qene e izoluar nga brenda.

BosnjaRedakto

Kroatet bosnjake kanë jo vetëm pasaporta bosnjake por edhe krotae, kështu mundet që pa vize te shkojnë në Vjenë, Trieste dhe Mynih.

Mali i ZiRedakto

Mali i Zi dorëzoi me 15 dhjetor 2008 kërkesën zyrtare për anetarte EU[36]

MaqedoniaRedakto

Angelika Beer, anëtare e Parlamentit Evropian kërkon ne dhjetor 2008 liberalizimin për Maqedoninë.

Ministri i jashtëm Antonio Milloshoski thotë se Maqedonia ka përmbushur me kohë të gjitha kriteret dhe obligimet e parashtruara nga Brukseli (TV Alsat11 16, 2008 02:06:00).

SerbiaRedakto

Serbia hyri veq ne liberalizim dhe ja doli mban me 19.12.2009 ora 24:00 shtetasit e Serbise lirshemmund te udhetojne ne vendet e Schengenit

ShqipëriaRedakto

Lehtësimi i regjimit të vizave dhe liberalizimi i mëpasshëm i tyre është një moment shumë i rëndësishëm.

Marrëveshja lehtësimit, e cila tashmë është nënshkruar, pra kanë përfunduar procedurat burokratike dhe ka hyre në fuqi në janar të vitit 2008, ku kategoritë dhe përfitimet janë bërë të njohura herë pas herë, do të shoqërohet paralelisht me hapjen e një dialogu me vendet anëtare për të lene një regjim të lirë të vizave me Shqipërinë.

Gjatë vizitës një ditore që po zhvilloi në Tiranë, ministri i Jashtëm italian Franko Fratini ne dhjetor të 2008 duke folur për liberalizimin e vizave, një nga temat më të rëndësishme të paktën për diplomacinë shqiptare, deklaroi se Italia shpresonte që procesi i liberalizimit për shtetasit shqiptar, të niste në qershor të vitit të ardhshëm (dm.th. qershor 2009).

Ne kushtet qe duhet te plotësoje Shqipëria për te kaluar hapat e miratimit janë letërnjoftimi që ka filluar të lëshohet nga 12 janari 2009 dhe pasaporta biometrike që lëshohet nga maji 2009. [1]

15 janar 2009 Shqipëria dorëzon në Bruksel raportin për liberalizimin e vizave me vendet e zonës Shengen.

Ne zhvillimete fundit Brukseli shprehet për liberalizimte vizave për Malinë i Zi Serbinë dhe Maqedoninë. Jashtë këtij integrimi mbetet Shqipëri dhe Bosnja pa u përmendur mbetet Kosova. ministri Basha theksoi se një rol të veçantë në përmbushjen e kritereve kanë pasaportat biometrike. “Shqipëria, sa i përket kohës që kur ka nisur lëshimin e pasaportave biometrike, por edhe për sa i përket ecurisë, është përpara edhe në raport me vendet e tjera të Bashkimit Evropian, sepse gjatë këtij takimi u informova nga të dy ambasadorët se vendet e tyre respektive kanë nisur prodhimin e pasaportave biometrike vetëm para pak muajsh”, theksoi Basha.

Qëndrimet e BrukselitRedakto

Tema e liberalizimit, megjithë orientimet e Brukselit nuk mund të thuhet se ka ecur me tej.

8 nëntor 2007 vendet e Evropës Juglindore nënshkruajnë marrëveshjen e lehtësimit te regjimit vizave.

LiteraturaRedakto

Maqedoni
Serbia
Brukseli
  • Udhëzimet e Brukselit për detyrimet për regjimin e vizave [1][lidhje e vdekur]
  • Dokumenti zyrtar i marrëveshjes evropiane për lehtësimin e regjimit te vizave me vendet e Evropës Juglindore. [2]

Burime të thënaRedakto

  1. ^ http://www.albavideo.de/0_video_Innenministerium_SyDU0zCR0u4.html[lidhje e vdekur]