Lista e demonëve teologjik

-Kjo listë kategorizon shumë djaj (demonë) të feve dhe besimeve të ndryshme-

Disambig.svg Ky artikull përbën një listë të demonëve (djajve) të ndryshëm

Kjo është një listë e demonëve(Teologjik) që shfaqen në bazë të fesë, teologjisë, demonologji, mitologji, dhe folklor. Nuk është një listë e emrave të djajve, megjithëse disa janë të listuar me më shumë se një emër.

Lista e djajve të imagjinuar përfshinë ato letrare me synim teologjik, siq është Inferno e Dantes.[1] Për vet faktin se lista e krijesave legjendare kanë lidhje me mitologji, folklor, dhe përralla popullore, shumë shkelje mundë të pritet.[2]

Emra të zotrave, lista e perëndive, dhe lista e perëndive të imagjinuara kanë lidhje me Zotin dhe zotra[3].

ShënimRedakto

Secili emër tregon një djall dhe jep prejardhjen në kllapa.

Sources named

Demonology: Ayyavazhi, Krishtere, Hindu, Islame, Hebreje, Thelemite

Eschatology: Krishtere, Islame, Hebreje

Folklore: Bullgare, Krishtere, Gjermane, Hebreje

Mythology: Akadian, Babilonian, Budist, Kaldean, Krishtere, Egjiptiane, Etruskane, Finlandeze, Greke, Gjenostike, Guanche, Hindu, Hungareze, Indoneziane, Irlandeze, Japoneze, Mapuche, Moabite, Amerikane,Stampa:Clarify Persiane, Phoeniciane, Romake, Sllave, Semitike, Sumeriane, Zoroastriane

Stampa:Compact ToC

ARedakto

 
Agares i përshkruara (vizatuar) në fjalorin e tmerrshëm, (Dictionnaire Infernal)
 
Anzu duke u ndjekur nga Ninurta

BRedakto

 
Barong, Galeria Nacionale, Jakarta

CRedakto

DRedakto

 
Një përshkrim tipik i djallit krishter. Dhija, dashi dhe derri janë të lidhur me vet djallin. Piktur e shekullit të 16 nga Jacob de Backer Në muzeun nacional, në Warsaw.

ERedakto

FRedakto

GRedakto

HRedakto

IRedakto

JRedakto

KRedakto

 
Kali (në anën e djathtë) duke lëvizur një shpatë

LRedakto

MRedakto

NRedakto

ORedakto

  • Oni (Japanese folklore)
  • Onoskelis (Jewish mythology)
  • Orcus (Roman mythology, më vonë edhe në Deminologji Krishtere)
  • Orias/Oriax (Deminologji Krishtere)
  • Orobas (Deminologji Krishtere)
  • Ose (Deminologji Krishtere)
  • Ördög (Hungarian mythology)
  • O Tokata (Indonesian mythology)

PRedakto

 
Pazuzu
  • Paimon (Deminologji Krishtere)
  • Pazuzu (Babylonian demonology)
  • Pelesit (Indonesian and Malaysian mythology)
  • Phenex (Deminologji Krishtere)
  • Penemue (Jewish and Christian mythology)
  • Pithius (Deminologji Krishtere)
  • Pocong (Indonesian mythology)
  • Pontianak (Indonesian and Malaysian mythology)
  • Preta (Buddhist demonology)
  • Pruflas (Deminologji Krishtere)
  • Puloman (Hindu mythology)

RRedakto

SRedakto

TRedakto

URedakto

VRedakto

WRedakto

YRedakto

ZRedakto

  • Zagan (Deminologji Krishtere)
  • Zepar (Deminologji Krishtere)
  • Ziminiar (Deminologji Krishtere)

ShikoRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ Aligeri, Dante (2009). Komedia Hyjnore (La Divina Commedia). Tiranë-Shqipëri: Argeta-LMG. ISBN 978-99943-30-36-5 Shiko vlerën e |isbn=: shuma e kontrollit (Ndihmë!). Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dante)
  3. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 1 shkurt 2018. Marrë më 20 shkurt 2018. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)