Nijazi Ramadani (14 shkurt 1964Kokaj) është poet [2], Shkrimtarë dhe publicist shqiptar nga Kosova.

Nijazi Ramadani
U lind më14 Shkurt 1964
Kokaj, Gjilan
Emri i letraveKoka
KombësiaFlamuri Shqiptar
NënshtetësiaFlamuri Kosovare
EdukimiUniversiteti i Prishtinës
Gjinitë letrarepoezi, roman, Drama, publicistike
Punët e shquara"Dheshkronjë Arbëri", Imazh i ngrirë", Azgani&Ylberi(a)
ÇmimePoezi, 1978, Biblioteka "Amë", Gjilan - Thjerëz1978-2018< - * Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista Pelegrin, Athinë 2006, ia ndau çmimin për tregim vendi i tretë, si dhe për kritikë letrare, çmimi i parë. Takimet poetike të Karadakut [1], 2020, u shpërblye në poezi, vendi i tretë për poezinë “Amaneti i nanës”.
Vite aktiv1978- i pranishëm
Faqja zyrtare
Official website

Biografia Redakto

Nijazi Ramadani lindi më 14 shkurt 1964Kokaj, Gjilan Kosovës në kohën e RSFJ.[3] Katër klasat e para të fillores i kreu në Kokaj, kurse gjysmëmaturën në PogragjëGjilanit, ku i kreu mësimet e para (shkollimi fillore 1972-1979) dhe shkollimin e mesëm në gjimnazin Zenel Hajdini, drejtimi Matematikë-Teknikë, dhe atë të lartë të edukimit i mbaroi Universiteti PrishtinësGjilan dhe Prishtinë. U diplomua te Fakulteti i Edukimit në programin (Matematikë-Informatikë, (Prog. AKM, Bachelor), Universiteti i Prishtinës, në Prishtinë në temën Teorema e Talesit. Shkollim ky që ishte bërë me një bazë të mirë për ta thelluar edukimin, si edhe e ka përvijuar krijimtarinë e nisur që nga bankat e shkollës fillore, njëherit ka arritur një integrim të plotë në shkencë dhe arte.

Jeton, punon dhe krijon në Gjilan, ku jep mësim në shkollën "Mulla Idriz Gjilani". Botues te Klubi i artistëve, krijuesve, gazetarëve “SH.B. Rrjedha”, udhëheq edicionin “SH.B. Rrjedha”, ku botoi një varg veprash, dhe editoi revistën "Ushtima e maleve [4], është anëtar te [5]|LSHK Shoqata e shkrimtarëve të Kosovës.

Veprimtaria Redakto

Krijimtarinë fillestare për fëmijë dhe të rritur e ka filluar më 1977, duke e publikor në periodikun letrar në viteve shtatëdhjeta dhe tetëdhjetë, kur edhe anatemohet nga jeta publike përshkak të rreshtimit politik në Lëvizjen Kombëtare, botimit të fletushkës Ushtima e maleve (revistë) - [[lidhje e vdekur] e maleve], që ishte cilësuar sipamfletë armiqësor(nacionalist-irridentist të atyre viteve dhe pikërisht për këtë arrestuar me 15 janAR 1981, dhe burgoset disa herë më 24 korrik të vitit 1981.

Merret me shkrime letrare, publicistike, kulturore dhe politike të cilat i boton herë pas here në të përditshmet dhe periodikun shqiptar. Shkrimet mund t'i gjenden edhe të botuara në të përditshmën “Rilindja”, pastaj në revistën letrare e periodike “Jeta e Re”, "Pionieri"' GEPi, Flaka të Shkupit, "Haemus", Bukuresht, Gazeta Athina, Athinë, Gazeta Shkodra si dhe “Shkëndija”, “Revista Paqja”, të Prishtinës, por edhe në gazetat shqiptare “Shekulli” të Tiranës dhe “Koha jonë”. Ramadani më pas vazhdoi me paraqitjet në gazetën “Bujku”,"Euro-Rilindja,Tiranë,“Koha ditore”, “Zëri”, “Bota e Re”, "Fokus", “Epoka e re”,ku punoi pas vitit 2000, dhe botoi varg shkrimesh në të përditshmet: "Express", "Infopress" “Kosova sot”, “Iliriapost”, "Pavarësia News" "Lajm" të Prishtinës, Agjensia e lajmeve "Kosovapress. Gjatë punës së tij u muar me të gjitha zhanret e shkrimeve gazetareske, duke përfshirë shkrimet hulumtuese dhe të angazhuara, kritikë, ese, editorial, koment, replikë, reportazh, shkrimin enciklopedik dhe referencial, skicë, fejton, recension, etj, në mediat elektrinike dhe të shkruara ishte profesional si: redaktor përgjegjës te e përkoshmja "Ushtima e maleve"(2001/2002, në redaksitë Radio Albana (Kumanovë) dhe ajo Rinia(Gjilan) në të cilat punoi, ku përvç punës në gazetari, botoi artikuj të ndryshëm dhe shkrim letrare dhe publicistike, duke përfshirë edhe mbi dhjetra shkrime enciklopedike në Wikipedia (sq:shqip dhe en:anglisht). Është autor i dhjetë librave letrare shkrime për letërsinë, teatrin, artet pamore, si dhe kritikë letrare, prozë artistike, tregime-[6], romane dhe drama, publicistikë e shkrime polemike Ka botuar recensione, vështrime, artikuj, esse, trajtesa e shkrime të angazhuara hulimtimuese në revista e ndryshme shqiptare dhe jashtë vendit, duke trajtuar në to çështje të ndryshme sociale, kulturore shqipe dhe të krijimtarisë letrare në përgjithësi. Disa punime e tij janë përkthyer në gjuhë të tjera.[7] Ramadani ka kontribuar në zhvillimin të rëndësishme të politikave mediale dhe është bashkautor i studimeve e artikujve në fushën e teatrit, drames, Letersise, publicistikes dokumentare historike dhe aktuale te arsimit dhe kërkimit hulumtimeve shkencor në Kosovë.

Stili dhe arti poetik Redakto

Në fillim autori i përvijohet imazhit dhe mesazhit, duke i dhënë vend si thurjes e shthuarjes dramatike poetike, për deri sa te poetika ai përzgjedh thënien e dendur artistikisht e funksionale estetikisht, tërë  hapësira, ku kohët në përballje dhe vlerat e atdhesisë, njësoj si ato të dashurisë dhe refleksioneve mbi realitetet personale e ato nacionale që i jetuam e përjetuam [8] Semantema figurative e riardhur nga vëllimet tjera, shfaqet gjithnjë i ngurosur, i ngrirë, i palëvizshëm, ku imazhi shpërfaqin a shënjojnë autonominë e lirikës, sipas atij parimit kantian, se vetë krijuesi është ai që i gjen normat, parimet e veprimit krijues personal. Poeti arin t’i ndërlidhë historinë, kujtimet, të djeshmen me mitiken dhe bashkëkohoren. Poezia e Nijaziut krijohet në çastin kur ai e përqendron botëshikimin e tij te rrënjët e nacionales, te identiteti i fortë i vetvetes nëpër kohë, si bërthama që gjenerojnë vazhdimisht vlera shpirti, rrënjëzimi në kohë e vlera qëndrese. Poezia e tij shqiptohet si dialog me të djeshmen e me të sotmen, pra ndryshe nga jo pak poetë që shfaqin nihilizmin si botëshikim lirik, Niajziu këtë nuk e pranon; ai i thotë po edhe dhimbjes, edhe lumturisë. Lirika e motiveve të tilla, në poezinë e N. Ramadanit, shquhet për ndjeshmërinë e veçantë, frymëzimin, forcën emacionale dhe mënyrën e veçantë të shprehjes[9]. Ai i pranon ashtu si t’i vijnë, jetës nuk i gjunjëzohet. [10] është në kërkim të çelësit të artë për lumturinë fundore. Aty e ka edhe testamentin e tij të fundit. Fjalën si zjarr i pashuar testamentar, fjalën si zjarr të frymëzimit dhe përkushtimit poetik.  Si ^[11] e reflekton përmes një sistemi figurativ të konsoliduar (veçanërisht me simbolin dhe metaforën) dhe me një shkallë mjaft të lartë ndjeshmërie. Poezia e tij, përbëhet nga disa nivele dhe nën-nivele kuptimore, kur bëhet i domosdoshëm për poetin, sepse i shërbeu si mburojë kundër sulmeve ndaj pushtuesit, poezia shpërtheu me lirizm dhe ndjenjë poetike, pa dalë nga stili i ngjeshur tradicional shqiptar. [2]

Krijimtaria Redakto

Poezi - Kur ishte 15 vjeçar shkroi poezi për fëmijë në gazetën Rilindja –Robrika për fër fëmijë, poezi, por edhe skica, lajme, reportazh, ashtu si krijues udhëqëeq, Klubin letrar me krijuesit tjerë të kohës, ku mori ku mori çmimin e dytë në konkursin letrar të nëntorit 1998, gjë që sipas vlerëimeve të Z.Halilit, po vjen “muza” e Malëve ë zeza. Botimet nga rendin nëpër faqet e periodikut letrar të kohës prej vargjeve të Ramadanit, si:”Flaka e vëlazërimit” Shkollari, Shkup, Pionieri, GEP-i, 1977-81. Krijimtarinë fillestare për fëmijë dhe të rritur e ka filluar më 1977, duke e publikor në periodikun letrar në viteve shtatëdhjeta dhe tetëdhjetë, kur edhe anatemohet nga jeta publike përshkak të rreshtimit politik në Lëvizjen Kombëtare, botimit të fletushkës Ushtima e maleve (revistë) që ishte cilësuar sipamfletë armiqësor(nacionalist-irridentist të atyre viteve dhe pikërisht për këtë burgoset më në vitin 1981. Shumë krijime pane dritë e botimit tek pas viteve të ’90-ta, te revista nga një cikel Poezish, Fjala jonë, “Pionieri”, Jeta e Re” , EuroRilindja” (botimi i Jashtëm), Tiranë, Cikli tjeter sëfundi u botua te revista “Doruntina”, Kumanovë”[3], Pastaj ubotuan si libër, ” Dheshkronjë arbri, përmbledhje me poezi,Jeta e Re' Prishtinë, 1995, Imazhe kohe, poezi: 1978-2008,Rrjedha 2008. Dhe Përmbledhja me poezi: “Thjerëz“1978-2018 -Rrjedha vepra e radhë/Çmime: Poezi, 1978, Biblioteka "Amë", Gjilan - Thjerëz 1978-2018< -

 • Perfshirja ne “Pesëdhjetë shkrime për poezinë” 1996 - “Vatra”, Prishtinë 2007 nga Ali D.Jasiqi është vlerësuar
 • Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve shqiptar në botë, "PEGASI "Albania, nderohet me Çmimin Special për tregimin "Imath i ngrirë, nderohet me vendin e tretë me çmimin "KADMUS" letrare të krijimtarisë në përgjithsi ku marrin pjesë dhe proklamojnë emra të njohur të letërsisë shqiptare. Në vitin, 2011, poezitë e kësaj autoro përfshihen edhe në antologjinë e poetëve botëror ‘Antologija da associacao internacional poetas del mundo I, II’. Në të njëjtin vit, 2011, nën përgatitjen dhe kujdesin e LNPSHA ‘PEGAS", botohet vlerësimi kritik përsonalitetin dhe vepren e tij,
 • Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista Pelegrin, Athinë 2006, ia ndau çmimin për tregim vendi i tretë, si dhe për kritikë letrare, çmimi i parë. Takimet poetike të Karadakut Likovë, 2020, ushpërblye në poezi, vendi i tretë me çmimin letrar "Fadil Bekteshi". Prozë - Ideja e romanit;Imazh i ngrurë(2012) i marrë për botim në Konkursin letrar nga shb “Buzuku”, Prishtinë, është shpirti liridashës i popullit shqiptar. Temën e shpirtit të pamposhtur të shqiptarëve nëpër shekuj autori e trajtoi edhe në romanin Imazh i ngrirë;RRJEDHA(2010).

Në romanin janë trajtuar ngjarje të rëndësishme të historisë janë trajtuar edhe në përmbledhjet me tregime e novela Gjaku i i hartës sime;(1977),Cubi;(2005) dhe Azgani me arapin e zi”,[12].

Nga përmbajtja e këtij numri, i 50-ti me radhë, me gjithsej 168 faqe, veçojmë: poezi të zgjedhura nga autori[4] fragment romani nga Nijazi Ramadani. (2003), Bot. revista ARS, Tirane. E veçanta e autorit shfaqet sidomos në trajtimin, nga një këndvështrim, ku i jep kuptim të ri, ngjarjes temës historike dhe aktual që është i aftë t'i japë asaj. Një nga krijimet më të shquara të Nijaziut. [13]

Vepra të botuara Redakto

Poezi

 1. Dheshkronjë arbri, përmbledhje e parë me poezi,Jeta e Re' [14], Prishtinë, 19951995
 2. Imazhe kohe, përmbledhje e dytë me poezi: 1978-2008,Rrjedha 20082008.
 3. Thjerëz ;; 1978-2018, Përmbledhja e tretë me poezi: -Rrjedha, 2019 vepra e radhës[15]

Romane drama

 1. Imazhi i ngrirë, roman, Buzuku, SHB Rrjedha. ^[16] 2006; Rrjedha Gjilan, 2012.[Imazhi i ngrirë, roman
 2. Azgani&Ylber(i)ja Drame&komedi, Rrjedha 2012

Tregime Përmbledhjet me tregime e novela Gjaku i hartës sime; ARS-I, Tiranë, {EuroRilindja"(1993), Cubi;(2005) dhe "Azgani me arapin e zi” Revista Jehona e Karadakut(2003).

Publicistik dokumentare historike, kritik letrare teatrore

 1. Kosova dhe vetëvendosja: trajtesë historike dokumentare dhe politike,Rrjedha Gjilan, 1998.
 2. Një qasje në teatër,(Përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër revista dhe të përditshmet shqipe), Rrjedha 2004.
 3. Vrojtime artistike,(Përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër revista dhe të përditshmet shqipe), Rrjedha 2006.
 4. Qasje tjetër për skenën(Përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër revista dhe të përditshmet shqipe),Rrjedha 2006.
 5. Vështrime letrare (përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër revista dhe të përditshmet shqipe) Rrjedha
 6. Shtegtim në histori:Monografi për Kokajt 1842-2012, bot. Rrjedha, Gjilan, 2010. ^[5][lidhje e vdekur] ^[17]
 7. Shtegtim në histori - I- Gjilani qender e lëvizjeve dhe e rezistencës kombëtare në juglindje të Kosovës 1941-1951( Studim),Rrjedha[18] ISBN 978-9951-453-24-0

Çmimet Redakto

 • Poezi, 1978, Biblioteka "Amë", Gjilan - Thjerëz 1978-2018< -
 • Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista Pelegrin, Athinë, 2006, ia ndau çmimin për tregim vendi i tretë,
 • Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista Pelegrin, Athinë, 2006, për kritikë letrare, çmimi i parë.
 • Takimet poetike të Karadakut , 2020, u shpërblye në poezi, vendi i tretë për poezinë “Amaneti i nanës”.

Shkrime te autorve për veprat e Nijazi Ramadanit Redakto

Tituj të shkrimeve Redakto

 • · |Ali D. Jasiqi, botoi botoi kritikën letrare "Poezi meditimesh të thella në veprën: "Pesëdhjetë shkrime për poezinë", kritikë letrare dhe te revista "Shkëndija", numer jubilar, mars 1996.
 • · |Haxhi Vokshi, Pasthënie përmbledhjen me poezi "Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Jeta e Re", Prishtinë
 • · |Hasan Bunjaku-"Syri kritikë mbi veprën poetike "Dheshkronjë Arbëri" 1995,"BujkuBujku/Rilindja", Prishtinë, dhe Ekstraktë nga recensioni "Dheshkronjë Arbëri" 1995, "Jeta e Re", Prishtinë.
 • · |Vitrina e librit, Bujku (ish Rilindja), Prishtinë =
 • · |Shpend Halili: Botime të reja, "Dheshkronjë arbri- ( përmbledhje me poezi), "Jeta e Re",1995, Prishtinë
 • · |Shpend Halili, Bujku/ Rilindja botime të reja: Vështrim mbi librin "Kosova dhe vetëvendosja, (trajtesë historike dokumentare dhe politike) SH.B. "Ushtima", Gjilan.
 • · Tefik Selimi: Recension: Një qasje në teatër, SH.B. Rrjedha, 2004, Gjilan, "Bota sot", 2005, Prishtinë
 • · |Minire Berisha :Botime" Libër me vështrime e trajtesa publicistike për artin letrare e pamore", Vështrime për arte, maj, 2004, Epoka e Re.
 • · |Naile Demiri: "Shumë studies-pak arte", Epoka e re",gusht,2008, Prishtinë, vështrime rreth librit "Vrojtime artistike", vështrime letrare, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2006.
 • · |Malësore Llapashtica:"Çmimet nuk japin as nuk e marrin kompetencën artistike", intervistë ekskluzive meNijazi Ramadanin, krijues, publicist, pedagog dhe editor i SHB “Rrjedha” në 30 vjetorin e krijimtarisë letrare, bisedë me rastin e 30 vjetëve të krijimtarisë",Pavarësia News, Prishtinë, 2006.
 • · |Bilall Maliqi: Prespektiva, Bujanoc, shtator 2008: "Krijimi vjen si domosdeoshmeri", intervista
 • · |Tefik Selimi: "Iliria past", Prishtinë, 2006, "Vështrim kritik rreth veprës:"Qasje tjetër për skenën", 2006, "SH.B. Rrjedha" Gjilan
 • · |Xhemë Karadaku: Imazhe kohe, poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008 , , pasthënie Imazhe kohe, poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008 = * · |Muhamet Halili: “IMAZHE KOHE”, TUFËZ POEZISH QË REFLEKTON KRIJIMTARINË 30-VJETËT e Nijazi RAMADANIT , 17 nëntor 2008, “Kosovapress”
 • · |Ilmi Musliu: Një udhëtim poetik 30-vjeçar, E përditshmja Kosova Sot, 27 nëntor 2008
 • · |Musa Sabedini: Imazhe kohe, poezi:1978-2008, , Gazeta "Lajm", 26 nëntor 2008, Prishtinë
 • · |Tefik Selimi: Imazhi poetik i një vepre poetike, Bota sot, dhjetor, 2008, Prishtinë
 • · |Nuhi Ismajli: Këndvështrim: Imazhe poetike të përjetimeve kolektive e individuale, të Nijazi Ramadani: "Imazhe kohe" (poezi 1978-2008), botoi: SH.B. Rrjedha", 2008, E martë, 17 mars 2009, Zëri, Prishtinë
 • · |Biser Mehmeti: Shkrimtari i mazheve... Romani Imazh i ngrirëi autorit Nijazi Ramadani
 • · | Biser MEHMETI: Shkrimtari i imazhit dhe i krenarisë komabëtare, bot. "Epoka e Re", 30 dhe 31 janar 2012, Prishtinë
 • · | Tefik Selimi: Bota sot shkurt 2012, recension: Romani i atdhedashurisë kombëtare vështrim për romani "Imazhi i ngrirë" të bot. SHB "RrjedhaRrjedha", 2012
 • · |Ilmi Musliu: {Kosova sot, shkurt 2012, Nijazi Ramadani Vështrim për romanin "Imazhi i ngrirë", 2012
 • · [Kristaq.Shabani|: Ese për romanin "Imazhi i ngrirë (të autorit Nijazi Ramadani',bot.(2lonline.com) Epoka e Re, të enjtën, 3 maj 2012, Prishtinë
 • · |Kristaq F.Shabani: "Nijazi Ramadani -Retrospektiv e bukur - një evidentim me vlerë poet, prozator, studiues Kosove, Epoka e Re, 9 maj 2012, Prishtinë
 • · |Biser Mehmeti: Drama e komedi bashkë(Azgani&Ylber(i)ja]]', bot.Epoka e Re, 2014, Prishtinë
 • · |Biser Mehmeti: Monografia për Kokajt 1864-2012 "Kokajt ë nga lashtësia",bot. rajonipress, zemrashqiptare.net, 2014
 • · | Enver Sadiku ’Shtegtim në histori’’ (Kokajt 1842-2012) Edhe një libër me vlerë me të cilin shtegtohet në histori, ZERI, Prishtinë
 • · |Tefik Selimi:“Vështrime letrare”. Është kjo një vepër modeste me vështrime dhe me kritikaTefik Selimi/rajonipress dhe BOTA SOT, 2014)
 • · |PREND BUZHALA:Mesazhe dhe imazhe[6],Epoka e Re, si edhe te bot. BOTA SOT, 26 qershor 2019, Prishtinë
 • · |Krijimtaria letrare 35 vjeçare (poezia&proza&drama) e shkrimtarit Nijazi Ramadanit (Mediafokus)

References Redakto

 1. ^ "Likovë". Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2020. Marrë më 29 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ dhe imazhe NGA: PREND BUZHALA[lidhje e vdekur]
 3. ^ Shënime për autorinë, Biblografia e botimeve nga redaktor:Xhemë Karadaku dhe Fehmi Ajvazi,Imazhe kohe, përmbledhja me poezi në 30 vjetorin e krijimtarisë së Nijazi Ramadanit
 4. ^ Nijazi, Ramadani. "Fletushka që theu tabu temat moniste me pranverën studentore '81-shit". Gjilan: 2lonline. Marrë më 26 MARS, 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |accessdate= (Ndihmë!)
 5. ^ [1][lidhje e vdekur]
 6. ^ http://www.jekaradakut.org/portfolio/doli-nga-shtypi-numri-50-i-revistes-doruntina/
 7. ^ Bibliografia e botimeve: Nijazi Ramadani: 1978/2008
 8. ^ [[lidhje e vdekur] BUZHALA|MESAZHE DHE IMAZHE|12 korrik 2019]
 9. ^ Ismajli
 10. ^ Poeti
 11. ^ poeti
 12. ^ Revistëa e parë e pavarur shqipe në Maqedoni për letërsi, shkencë dhe kulturë “Doruntina”, botim i Klubit të Shkrimtarëve “Jehona e KaradakutKumanovë, 19.05.2015
 13. ^ RAMADANi, NIJAZI (2020). Profili shumëdimesional i krijuesit Nijazi Ramadani : (Përmbledhje shkrimesh për jetën dhe veprat) / redactor: Burhanedin Xhemajli. Gjilan: SHB RRJEDHA. fq. 1–110. ISBN 978-9951-453-31-8.
 14. ^ D.Jasiqi
 15. ^ NIJAZI, RAMADANI (2019). THJERREZ. Gjilan: SH.B. Rrjedha. fq. 3–58. ISBN 978-9951-453-28-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Cikel me poeZi te Revista Doruntina 58,Jehona e Karadakut(2020).
 16. ^ [978-9951-453-07-3]
 17. ^ Shtegtim në histori. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Shtegtim në histori – I - Nijazi Ramadani. Gjilan Rrjedha, 2010 –libra ; 21 cm.Libri I.(Gjilani-qendër e lëvizjeve dhe e rezistencës kombëtare në juglindje të Kosovës 1941-1951) (studim monografik).– 373 f.