Çukarkë (serbisht: Чукарка/Čukarka) është fshat rrafshinor i komunës së Preshevës i cili shtrinet në jug-lindje të Preshevës më gjegjësisht në jug të Serbisë përskaj magjistralës Shkup - Beograd.

Çukarkë
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej512

Gjeografia

Redakto

Çukarka është fshat kufitar që shtrihet në kufirin Serbi - Maqedoni në afërsi të pikës kufitare të Tabanocit. Çukarka ka pozitë shumë të përshtatshme gjeografike, shtrihet në fushëgropën e Preshevës, pran rrugës automobilistike që qon ne drejtim të Maqedonisë dhe Serbisë në veri. Njiherit edhe pran këtij vendbanimi kalon edhe hekurudha që lidhë regjionet e ndryshme. Është vednbanim tipik fushor dhe i dendur. Çukarka është fshat bujqësor, me toka pjellore dhe bujqësi të zhvilluar.

Toponime

Redakto
  • Arat e Musës
  • Te drubalica
  • Te gurishtja
  • Mas kushmarice

Demografia

Redakto

Çukarka është fshat me etnitete të përziera ku me shumicë popullata është shqipëtare. Çukarka sipas regjistrimit të popullsisë së vitit 2002 ka pasur 611 banorë. Edhe pse me lindshmëri të madhe ky vendbanim prap se prap nuk ka shënuar rritje të mjaftueshme për shkakë të emigrimit të popullsisë në drejtime të ndryshme, bile edhe jashte regjionit.

Çukarka kryesisht është e banuar me shumicë shqiptare (83.89%), ndërsa ka edhe pak serbë (16.6%).

Statistika

Redakto
Popullsia ndër vite
Viti1948195319611971198119912003
Popullsia312328355446483526611

Ekonomia

Redakto

Qytetatrët e fshatit Çukarkë më së shumti merren me bujqësi dhe blegtori, një pjesë me tregëti, kurse një pjesë jetojnë dhe veprojnë në kurbet.

Lidhje të jashtme

Redakto