Depcë (serbisht: Депце/Depce) është fshat në komunën e Preshevës, Serbi që shtrihet thellë në Malet e Karadakut.

Depcë
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej441

Gjeografia

Redakto

Është fshat kodrinnoro-malorë i tipit të shpërndarë, me shumë lagje si: Rexhment, Mehajt, Lafetajt, Ukemehmetajt, Dervishajt, Gjinajt, Isukajt, Gumurt, Zekbash...

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit të popullsisë së vitit 2002 Depcja ka pasë 507 banorë. Mosha mesatare e popullsisë ishte 27.0 vjet dhe në fhshat ekzistojnë 79 ekonomi familjare, dhe nuri mesatar i antarëve në ekonomitë familjare ishte 5.58.

Historiku i popullsisë Depca
Viti1195319611971198119912002
Popullsiaburimi693758735587544507

Emigrimi

Redakto

Depca nuk arriti ta rritë numrin e popullsisë sepse që nga periudha në mës të dy luftrave botrore e deri më sot nuk është ndal emigrimi i popullsisë, së pari në drejtim të Turqisë e pastaj në drejtim të qedrave të dryshme të Kosovës , Luginës së Preshevës , Kumanovës, dhe Shkupit.

Ekonomia

Redakto

Banorët e Depcës kryesisht merren me blegtori e më pak me punimin e tokës. Dominojnë sipërfaqet me kullosa dhe pyje. Edhe hapja e rrugës që lidhë Gjilanin me Preshevën nuk mundësoj zvoglimin e emigrimit të popullsisë.

Historia

Redakto

Depca numrohet një ndër vendbanimet më të vjetra në Malet e Karadakut.

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto