Bozofca

fshat në Maqedoni
(Përcjellë nga Bozofci)

Bozofca eshte fshat në zemër të Malit Sharr si dhe gjendet rreth 18.5 km në perendim të Pollogut. Banorët e këtij fshati jane Shqiptarë. I takon Komunes se Tetovës ,kufizohet ne veri me Kosoven dhe ne lindje me fshatin Veshall.

Bozofca
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej921
Emri i banorëveShqiptare

GjeografiaRedakto

Fshati Bozofc esht në zemër të | Malit Sharr si dhe gjendet rreth 18.5 km në perendim të Pollogut Ky fshat ka rreth 150 shtëpi ku 100% janë të kombësisë shqiptare, kurse rreth 30% e shqiptarëve të këtij fshati jetojnë në vendet perendimore.si në Gjermani, Zvicër, Itali, Austri, etj. Popullsia e këtij fshati merret zakonisht me bujqësi, tregti, kurse kohëve të fundit pakica e të rinjët e këtij fshati merren edhe me artizanate të ndryshme dhe me puntori profesionale dhe një pjesë e të rinjëve punojnë por fshati Bozofcë eshtë i pa zhvilluar, me infrastrukturë të dobët dhe ballafaqohet me probleme të shumta. I takon | Komunes se Shipkovices. Po në fshatin Bozofc si legjendë e pavdekshme e Sharrit... pati fatin ti njohë e ti ketë mik të shtëpisë, intelektualë, shkrimtarë, gazetarë, luftëtarë e atdhetarë të shumtë, njerëz të përmalluar ndaj kombit e atdheut, të vetëdijshëm duke qenë në shërbim të shqiptarizmit.

DemografiaRedakto

Sipas regjistrimeve te Perandoris Osmane ne vitin 1900, Bozovca ishte një fshat me 330 banore musliman shqiptare i qytetit te Tetoves.[1]

Sipas statistikave të vitit 1929 Bozovca është një fshat në komunën e Shipkovicës dhe ka 73 shtëpi me 472 banorë Shqiptar.[2]

Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati ka 924 banorë.[3]

Kultura dhe agimiRedakto

ShendetiRedakto

Fshati ka një ambulancë, një ahami, ka shkollën fillore deri në klasën e tetë, por vlenë edhe të theksohet se ka një numer te madh shitoresh, një në hyrje të fshatit ku ndahet rruga për në mesin e fshatit dhe një në hyrje të fshatit (menjëherë pas shitores së parë) kurse një në mes të fshatit, të githa këto shitore janë të pronarve Shqiptarë, ku fshatarë e këtij fshati furnizohen me gjërat e nevojshme.

HistoriaRedakto

Në historinë antike ky fshat si edhe fshatrat e shënuar më lartë kanë qenë të banuar me Ilirë, këtë më së miri e ka vërtetuar Instituti për Hulumtime Arkeologjike në Tetovë.

EtimologjiaRedakto

Emri Bozofca rrjedh prej fjalës ilire, që paraqet antroponim ilir. Bozofca është vebanim shumë i vjetër në Pollog. Në aktgjykim thuhet se një tokë e dhuruar bujqësore që ka kufijë "prej Bozofce në rrugën që çon për në Kodra e diellyt" dhe rrugën që çon "prej fshatit Veshall në fshatrat me rath" dhe në vitin 2004 urindertua rruga që çon prej Fshatit Bozofc në Tetov".


42°03′N 20°50′E / 42.050°N 20.833°E / 42.050; 20.833Coordinates: 42°03′N 20°50′E / 42.050°N 20.833°E / 42.050; 20.833

BurimetRedakto

  1. ^ http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_27.htm
  2. ^ Afanasy Selishchev. "Pologu dhe popullata e saj bullgare. Skica historike, etnografike dhe dialektologjike të Maqedonisë veriperëndimore ". - Sofje, 1929, f.24.
  3. ^ Regjistrimi maqedonas (2002), Libri 5 - Popullata gjithsej sipas përkatësisë etnike, gjuhës amtare dhe fesë, Enti Shtetëror i Statistikës, Shkup, 2002, f. 193.