Lufta Greke e Pavarësisë, e njohur gjithashtu si Revolucioni Grek ose Revolucioni Grek i 1821, ishte një luftë e suksesshme e pavarësisë nga revolucionarët grekë kundër Perandorisë Osmane midis 1821 dhe 1829.

Kolazh pikture për luftën greke të pavarësisë, një koleksion pikturash nga burime të disponueshme publikisht dhe wikicommons.

Në 1826, grekët u ndihmuan nga Perandoria Britanike, Mbretëria e Francës dhe Perandoria Ruse, ndërsa osmanët u ndihmuan nga vasalët e tyre afrikano-verior, veçanërisht ejaleti i Egjiptit. Lufta çoi në formimin e Greqisë moderne, e cila do të zgjerohej për të përfshirë kufijtë e saj modern në vitet e mëvonshme. Revolucioni festohet nga grekët në mbarë botën si dita e pavarësisë25 mars çdo vit.

I gjithë territori grek, me përjashtim të Ishujve Jon, ra nën sundimin osman në shekullin e 15-të, në dekadat që rrethuan rënien e Kostandinopojës. Gjatë shekujve në vijim, pati kryengritje sporadike, por të pasuksesshme greke kundër sundimit osman. Në vitin 1814, u themelua një organizatë sekrete e quajtur Filiki Eteria (Shoqëria e Miqve) me synimin për të çliruar Greqinë, e inkurajuar nga revolucioni, i cili ishte i zakonshëm në Evropë në atë kohë. Filiki Eteria planifikoi të nisë revolta në Peloponez, Principatat Danubiane dhe Konstandinopojë. Kryengritja ishte planifikuar për 25 Mars 1821 (në Kalendarin julian), Festa e Krishterë Ortodokse e Shpalljes. Megjithatë, planet e Filiki Eteria u zbuluan nga autoritetet osmane, duke e detyruar revolucionin të fillonte më herët. Revolta e parë filloi më 21 shkurt 1821 në Principatat Danubiane, por shpejt u shua nga osmanët. Këto ngjarje i nxitën grekët në Peloponez (Morea) në veprim dhe më 17 mars 1821, Maniotët ishin të parët që shpallën luftë. Në shtator 1821, grekët, nën udhëheqjen e Teodor Kollokotronis, pushtuan Tripolicën. Revoltat në Kretë, Maqedoni dhe Greqinë Qendrore shpërthyen, por përfundimisht u shtypën. Ndërkohë, flotat e improvizuara greke arritën sukses kundër marinës osmane në detin Egje dhe penguan përforcimet osmane të mbërrinin nga deti.

Tensionet u zhvilluan shpejt midis fraksioneve të ndryshme greke, duke çuar në dy luftëra civile të njëpasnjëshme. Sulltani osman thirri Muhamed Aliun e Egjiptit, i cili pranoi të dërgonte djalin e tij, Ibrahim Pasha, në Greqi me një ushtri për të shtypur revoltën në këmbim të fitimeve territoriale. Ibrahimi zbarkoi në Peloponez në shkurt 1825 dhe e solli pjesën më të madhe të gadishullit nën kontrollin egjiptian deri në fund të atij viti. Qyteti i Mesollonjës ra në prill 1826 pas një rrethimi njëvjeçar nga turqit. Pavarësisht nga një pushtim i dështuar i Manit, edhe Athina ra dhe morali revolucionar ra.

Në atë moment, tre Fuqitë e Mëdha - Rusia, Britania dhe Franca - vendosën të ndërhynin, duke dërguar skuadriljet e tyre detare në Greqi në 1827. Pas lajmeve se flota e kombinuar osmano-egjiptiane do të sulmonte ishullin e Hidrës, aleatët evropianë Flotat kapën marinën osmane në Navarin. Pas një bllokimi të tensionuar njëjavor, Beteja e Navarinit çoi në shkatërrimin e flotës osmano-egjiptiane dhe e ktheu valën në favor të revolucionarëve. Në 1828, ushtria egjiptiane u tërhoq nën presionin e një force ekspedite franceze. Garnizonet osmane në Peloponez u dorëzuan dhe revolucionarët grekë vazhduan të rimarrë Greqinë qendrore. Perandoria Osmane i shpalli luftë Rusisë duke lejuar ushtrinë ruse të lëvizte në Ballkan, afër Konstandinopojës. Kjo i detyroi osmanët të pranonin autonominë greke në Traktatin e Adrianopojës dhe autonominë për Serbinë dhe principatat rumune. Pas nëntë vitesh lufte, Greqia më në fund u njoh si shtet i pavarur sipas Protokollit të Londrës të shkurtit 1830. Negociatat e mëtejshme në 1832 çuan në Konferencën e Londrës dhe Traktatin e Kostandinopojës, i cili përcaktoi kufijtë përfundimtarë të shtetit të ri dhe themeloi Princin Otho, i Bavarisë si mbreti i parë i Greqisë.

Shiko edhe Redakto

Referimet Redakto