redakto 
Portali Presheva
Mirëse Erdhët në Portalin
P R E S H E V A
qytetin e bardhë të ngritur në trojet antike
Kjo faqe shërbenë si ndihmë për kërkimin dhe krijimin e artikujve mbi dhe për
PreshevësWikipedia.
redakto 
Artikulli i muajit
Rexhep Ismajli
U lind më1947
Preshevë
KombësiaShqiptar

Rexhep Ismajli, albanolog, linguist, profesor e akademik, lindi në Preshevë1947.Studimet për gjuhë dhe letërsi i mbaroi në Prishtinë1971. Në vitet 1971-1973 specializoi për gjuhësi në Institut de linguistique générale et appliqué “René Descartes” (Sorbonne), Paris, nën drejtimin e André Martinet. Më vonë (1977/ 78) vazhdoi specializimin në Institut für Allgemeine und Vergleichende Sprachwissenschaft të Universitetit të Bochum-it. Doktoratën në shkencat filologjike, me tezën Gjuha shqipe e Kuvendit të Arbënit (1706) – hulumtime grafiko-fonologjike, e mbrojti në Universitetin e Prishtinës, më 1982. Më 1972 filloi punën si asistent, pastaj ligjërues, docent, profesor inordinar dhe profesor ordinar për lëndët Gjuhësi e përgjithshme dhe Histori e gjuhës shqipe në Degën e Gjuhës Shqipe të Fakultetit Filozofik/Filologjik të Universitetit të Prishtinës. Gjatë kësaj kohe i ka drejtuar studimet e Gjuhësisë së përgjithshme dhe të Historisë së gjuhës shqipe në Studimet e shkallës III në Degën e gjuhësisë në Fakultetin Filologjik të Prishtinës.Më 1989 policia jugosllave e vuri në “izolim” për 3 muaj në burgjet e Leskovacit, të Beogradit dhe të Prishtinës, pa mandat gjyqësor.Në vitet 1990-1993 ka mbajtur mësime për gjuhën shqipe dhe gjuhësinë shqiptare në Universitetin e Lubjanës. Më 1997 ishte për një semestër profesor i ftuar (Gastprofessor) në Universitetin Ludwig-Maximilian të Münchenit për të mbajtur mësime për albanologji. Pastaj vijoi mësimdhënien për albanologji në München deri në vitin 2000. Në vitin 2000 u kthye në Prishtinë të vazhdonte mësimdhënien në Universitet. Më 1993 u zgjodh anëtar korrespondent i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës. >>>....

redakto 
Fotografia e muajit
Skeda:Presheva11.JPG
Pamje e luginës
redakto 
A e dini se

...e parë shqipe në komunën e Preshevës është hapur më 6 shkurt të viti 1945 në Raincë.

... në Preshevë shkolla e parë shqipe u hap më 7 shkurt të viti 1945, dhe mësues të parë ishin Hilmi Qerimi, Abdullah Ukshini, Tajar Zylfiu nga Elbasani.

redakto 
Presheva Temat
redakto 
Këndi yt
redakto 
Burime interneti
redakto 
Portala të ngjashëm

Berati  Bujanoci Dibra  Durrësi  Elbasani Ferizaji  Fieri  Gjakova Gjilani  Gjirokastra  Korça Kukësi  Kumanova  Lezha  Medvegja  Mitrovica  Peja  Plava  Presheva  Prishtina  Prizreni  Tirana  Tregu i Ri  Tivari  Shkodra  Shkupi  Ulqini  Vlora

redakto 
Presheva Lajme

Beograd, të hënën më 27. 12. 2010 seanca gjyqësore kundër 9 shqiptarëve nga Presheva.


Gripi i derrave arrin edhe në Luginë


Që nga përhapja e virusit A H1N1 në vende të ndryshme të Botës, në rajonin e Luginës së Preshevës, është shënuar rasti i parë me simptome që përkojnë me të infektuarit e këtij virusi.

redakto 
Biografi e zgjedhur
redakto 
Citate
redakto 
Presheva Lista
redakto 
Kategori
redakto 
WikiProjekte
redakto 
Artikuj që duhet përmirësuar

Fresko kujtesën e serverit