Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Gjeografi apo Vitrina Projekti Fjalori/E ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
E-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 1. Emigrimi, (antonim i fjalës imigrimi), është proces i shpërnguljes së p0pullsisë nga ndonjë hapësirë të shkaktuar nga faktorë të caktuar.[1]
 1. Endemik, Endem, që gjendet vetem në at vend.[1]
 1. Endogjen, që ka të bëjë me a që u perket fuqive të mbrendshme.[1]
 • Endoreizëm
 • Endoreizmi/ëm, proces i humbjes së ujit në rërë ose nga avullimi në liqenet e cekëta shkretinore.[1]
 • Ekosostem
 1. Ekosistem- sitem i gjallesave në një hapësirëtë përbashkët.[1]
 1. Ekumena (në gjuhën e vjetër greke οἰκουμένη – „e banuar“, „toka e banuar“) është term I cili e ka burimin në antikë atëherë ka treguar botën e njohur, gjegjësisht Tokën . [1]
 1. El-Ninjo (gju. Spa.- djalosh) është fenomen oqeaniko-atmosferik i cili krijohet me rastin e fluktuimit të drejtimit të erës dhe temperaturës së ujit në pjesën tropike të oqeanit të Qetë.[1]
 1. Efuzion,~i. Procesi i derdhjes së lavës së qullët gjatë aktivitetit vullkanik.[1]
 1. Epiqend/ër, ~ra. vend në sipërfaqen e Tokës, që gjendet mbi varen e tërmetit ( hipoqendren). Në epiqendër tërmeti ka fuqinë më të madhe dhe, duke u larguar prej saj, fuqia e dhelëkundjes zvoglohet gjithnjë.[1]
 1. Epirogjenez/ë, ~a. Lëvizje ose luhatje të kores së Tokës, që zhbvillohen shumë ngadalë, por që janë të përhershme ( shekullore) dhe manifestohen me ngritjen e bjë pjese të kores së Tokës, e cila në pjes tjetër shkakton uljen dhe anasjelltas.[1]
 1. Erastoteni, (greqisht: Ερατοσθένης; 276 p.e.s. - 194 p.e.s.) shte gjeograf, astronom dhe matematicient grek.[1]
 1. Era është një dukuri natyrore që përbehet nga lëvizja e rregullt, pothuajse e rrafshët, e masës ajrore të shkaktuar nga trysnia mes dy pikash të atmosferës.[1]
 1. Erozioni (lat. erodere – shpërlarje), është proces i shpërlarjes dhe i grryerjes nën veprimin e ujërrjedhave, nën veprimin e akullnajave quiet abllacilon ose ekzarcion, nën veprimin e erës – deflacion, nën veprimin e valëve të detit dhe oqeanit – abrasion.[1]
 1. Estuari.-Estuarët janë gryke të përmbysura të lumenjëve në formë hinke, që ka dalje të drejtpërdrejtë në oqeanin botror apo në det të hapur. Uji i ëmbël i lumit rrjedh nëpër sipërfaqe kah deti, kurse nën të , me kah të kundërt “ pykëzohet” uji i detit. Estuare tipike janë Gryka e La Platës, e Labës etj.[1]
 1. Evaporimetri është instrument që shërben për matjen e avullimit, qoftë prej sipërfaqës së lirëtë ujit, qoftë prej sipërfaqës së tokës ose vegjetacionit.[1]


Dëftime

Redakto
 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Planeti