Amerika Jugore

Sipërfaqja 17,840,000 km2
Popullsia 423,581,078 (2018)
Dendësia 21.4/km²
Shtete 12-14
Varësi Të jashtme (2-5)
Të brendshme (1-3)
Denonimi Amerikan jugor, Amerikano-jugor
Gjuhët Spanjisht
Portugalisht
Anglisht
Holandisht
Frëngjisht
dhe shumë të tjerë
Zonat Kohore Nga UTC-2 tek UTC-5
Qytetet
më të mëdha
São Paulo
Lima
Bogotá
Çikago
Rio de Zhaneiro
Santiago
Karakas
Buenos Aires
Salvador
Brazilia
Fortaleza

Amerika Jugore është një kontinent tërësisht në hemisferën perëndimore[a] dhe kryesisht në hemisferën jugore, me një pjesë relativisht të vogël në hemisferën veriore. Mund të përshkruhet gjithashtu si nënrajoni jugor i një kontinenti të vetëm të quajtur Amerikë.

Amerika Jugore kufizohet në perëndim me Oqeanin Paqësor dhe në veri dhe lindje me Oqeanin Atlantik; Amerika Veriore dhe Deti i Karaibeve shtrihen në veriperëndim. Kontinenti në përgjithësi përfshin dymbëdhjetë shtete sovrane: Argjentina, Bolivia, Brazili, Ekuador, Guajana, Kili, Kolumbia, Paraguaj, Peru, Surinami, Uruguaj dhe Venezuela; dy territore të varura: Ishujt Falkland dhe Gjeorgjia Jugore dhe Ishujt Jugorë Sanduiç[b] dhe një territor i brendshëm: Guajana Franceze.[c] Përveç kësaj, ishujt ABCMbretërisë së Holandës, Ishulli Askension (varësia e Shën Helena, Askension dhe Tristan da Cunha, një territor i jashtëm britanik), Ishulli Bouvet (varësia e Norvegjisë), Panamaja dhe Trinidad dhe Tobago mund të konsiderohen gjithashtu pjesë të Amerikës së Jugut.

Amerika Jugore ka një sipërfaqe prej 17,840,000 kilometra katrorë (6,890,000 milje katrorë). Popullsia e saj që nga viti 2018 është vlerësuar në më shumë se 423 milionë. Amerika Jugore renditet e katërta për nga sipërfaqja (pas Azisë, Afrikës dhe Amerikës së Veriut) dhe e pesta për nga popullsia (pas Azisë, Afrikës, Evropës dhe Amerikës së Veriut). Brazili është deri tani vendi më i populluar i Amerikës së Jugut, me më shumë se gjysmën e popullsisë së kontinentit, i ndjekur nga Kolumbia, Argjentina, Venezuela dhe Peruja. Në dekadat e fundit, Brazili ka gjeneruar gjithashtu gjysmën e PBB-së së kontinentit dhe është bërë fuqia e parë rajonale e kontinentit.[1]

Shumica e popullsisë jeton pranë brigjeve perëndimore ose lindore të kontinentit, ndërsa pjesa e brendshme dhe jugu i largët janë pak të populluar. Gjeografia e Amerikës Jugore perëndimore dominohet nga malet e Andeve; në të kundërt, pjesa lindore përmban rajone malore dhe ultësira të gjera ku rrjedhin lumenj si Amazon, Orinoco dhe Paraná. Pjesa më e madhe e kontinentit shtrihet në tropikët, me përjashtim të një pjese të madhe të Konit Jugor që ndodhet në gjerësinë gjeografike të mesme.

Pikëpamja kulturore dhe etnike e kontinentit e ka origjinën nga ndërveprimi i popujve indigjenë me pushtuesit dhe emigrantët evropianë dhe, më shumë në nivel lokal, me skllevër afrikanë. Duke pasur parasysh një histori të gjatë të kolonializmit, shumica dërrmuese e amerikanëve të jugut flasin spanjisht ose portugalisht, dhe shoqëritë dhe shtetet janë të pasura me tradita perëndimore. Në krahasim me Evropën, Azinë dhe Afrikën, Amerika Jugore e shekullit të 20-të ka qenë një kontinent paqësor me pak luftëra.

Shtetet dhe territoret

Redakto
Emri Sipërfaqja (km²) Popullsia
(2018)
Dendësia e pop.
(në km²)
Argjentina 2,766,890 44,361,150 14.3
Bolivia 1,098,580 11,353,142 8.3
Ishulli Bouvet
(Norvegjia)
49 0 0
Brazili 8,514,877 209,469,323 22
Kili 756,950 18,729,160 22
Kolumbia 1,141,748 3,234 0.26
Ekuadori 283,560 17,084,358 53.8
Ishujt Falkland
(Mbretëria e Bashkuar)
12,173 3,234 0.26
Guajana Franceze
(Franca)
91,000 282,938 2.1
Guajana 214,999 779,006 3.5
Paraguaji 406,750 6,956,066 15.6
Peruja 1,285,220 31,989,260 22
Gjeorgjia Jugore dhe Ishujt Jugorë Sanduiç
(Mbretëria e Bashkuar)
3,093 20 0
Surinami 163,270 575,990 3
Uruguaji 176,220 3,449,285 19.4
Venezuela 916,445 28,887,118 27.8

Qeveria dhe politika

Redakto
 
Selia e UNASURQuito, Ekuador
 
Flamujt e Amerikës së Jugut

Historikisht, vendet hispanike u themeluan si diktatura republikane të udhëhequra nga caudillos. Brazili ishte i vetmi përjashtim, duke qenë një monarki kushtetuese për 67 vitet e para të pavarësisë, derisa një grusht shteti shpalli një republikë. Në fund të shekullit të 19-të, vendet më demokratike ishin Brazili,[2] Kili, Argjentina dhe Uruguaji.[3]

Të gjitha vendet e Amerikës së Jugut janë republika presidenciale me përjashtim të Surinamit, një republikë parlamentare. Guajana Franceze është një departament përtejdetit francez, ndërsa Ishujt Falkland dhe Gjeorgjia Jugore dhe Ishujt Jugorë Sanduiç janë territore të jashtme britanike. Aktualisht është i vetmi kontinent i banuar në botë pa monarki; Perandoria e Brazilit ekzistonte gjatë shekullit të 19-të dhe pati një përpjekje të pasuksesshme për të krijuar një Mbretëri të Araucanía dhe Patagonia në Argjentinën jugore dhe Kili. Gjithashtu në shekullin e njëzetë, Surinami u krijua si një mbretëri përbërëse e Mbretërisë së Holandës dhe Guajana mbajti monarkun britanik si kreun e shtetit për 4 vjet pas pavarësisë së saj.

Kohët e fundit, është formuar një ent ndërqeveritar i cili synon të bashkojë dy bashkime ekzistuese doganore: Mercosur dhe Komunitetin Andean, duke formuar kështu bllokun e tretë tregtar më të madh në botë.[4] Kjo organizatë e re politike, e njohur si Unioni i Kombeve të Amerikës Jugore, kërkon të vendosë lëvizjen e lirë të njerëzve, zhvillimin ekonomik, një politikë të përbashkët mbrojtëse dhe eliminimin e detyrimeve doganore.

Shënime

Redakto
  1. ^ Përveç ishullit Bouvet, i cili herë pas here është përfshirë si pjesë e Amerikës së Jugut.
  2. ^ Të dyja të administruara si Territoret e Jashtme Britanike nën Kurorë, të pretenduara nga Argjentina.
  3. ^ Një departament dhe rajon përtejdetitFrancës.

Referime

Redakto
  1. ^ Schenoni, Luis L. (1 janar 1970). "Unveiling the South American Balance". Estudos Internacionais 2(2): 215–232. (në anglisht). Marrë më 8 dhjetor 2016.
  2. ^ Lira, Heitor (1977). História de Dom Pedro II (1825–1891): Fastígio (1870–1880) (në portugalisht). Vëll. 2. Belo Horizonte: Itatiaia.
  3. ^ Tungodden, Bertil; Stern, Nicholas Herbert; Stern, Nicholas; Kolstad, Ivar (2004). Toward Pro-poor Policies: Aid, Institutions, and Globalization (në anglisht). World Bank Publications. fq. 219. ISBN 978-0821353882.
  4. ^ "Globalpolicy.org" (në anglisht). Globalpolicy.org. 29 tetor 2008. Marrë më 24 tetor 2010.