Andrés Arturo García Menéndez (Havana, 12 prill 1956) , është aktor filmi kubao-amerikani.

Andy García
Andy Garcia at the 2009 Deauville American Film Festival-01A.jpg
Andy Garcia në DeauvilleAmerican Film Festival, më 2009
Informacione personale
Ditëlindja 12 prill 1956
Vendlindja Havana, Kuba
Bashkëshort(ja) Marivi Lorido García (m.1982)
Fëmijë 4, përfshirë Dominik García-Lorido
Kombësia amerikane

Karierën filmike e filloi në vitin 1978 , ndërsa afirmimin e arriti ndërmjet viteve 1980-a dhe 1990-a. Aktroi në disa filma të suksesshëm, dhe realizoi disa role të njohura. Ndër rolet më të njohura është ajo e Vincenta Corleones në filmin Kumbari III, Georgea Stones në filmin të pa mposhturit, Michael Greene në filmin Kur njeriu e dashuron gruan, Terry Benedetit në triologjinë Oqeani dhe Fic Fellov në Qyteti i humbur, aktroi edhe në Pink Panther 2, dhe në filmin biografik shumë të suksesshëm Modigliani në rolin e Amedea Modiglianit.

Për rolin Vincent Corleones ishte I nominuar për çmimin Oscar1990., por ate e fitoi Joe Pesci.

Jeta e hershmeRedakto

Garcia lindi Andrés Arturo García Menéndez në Havana, Kubë. Nëna e tij, Amelie Menéndez, ishte një mësuese në gjuhën angleze dhe babai i tij, René García Núñez, ishte një fermer avokado dhe avokat në Kubë i cili më vonë zotëronte një biznes aromash në Shtetet e Bashkuara.[1][2] García ka një motër të quajtur Tessi dhe një vëlla të quajtur René.[3] Kur García ishte 5 vjeç, familja e tij u transferua në Miami, Florida, pas pushtimit të dështuar të Gjirit të Derrave. Gjatë një periudhe disa vjeçare, ata ndërtuan një kompani parfumesh milion-dollarëshe. García u rrit si një katolik romak[4][5] dhe ndoqi shkollën e mesme të lartë në Miami Beach, ku luajti në ekipin e basketbollit. Gjatë vitit të tij të fundit në shkollën e mesme, ai u sëmur nga mononukleoza,[6] e cila e bindi atë të ndiqte një karrierë në aktrim. Ai e filloi karrierën e tij të aktrimit duke marrë një klasë dramë me Jay W. Jensen në vitin e tij të lartë në shkollën e mesme. Ai u diplomua në Universitetin Ndërkombëtar të Floridës në Miami.[7]

KarieraRedakto

 
Në vitin 2009 në Tribeca Film Festival me Julianna Margulies (majtas) dhe vajza e tij Dominik García-Lorido

García filloi të aktrojë në Universitetin Ndërkombëtar të Floridës por shpejt shkoi në Hollywood. Ai pati një rol të shkurtër në episodin e parë të Vrasja. Ai luajti rolin e një anëtari të bandës në episodin e parë të serialit televiziv popullor Hill Street Blues. Ai u shfaq në një rol mbështetës në The Mean Season në vitin 1985, së bashku me Kurt Russell,[8] dhe regjisori Brian De Palma e hodhi atë në I paprekshmi në vitin 1987.[9]

García luajti në filmin Black Rain më 1989 me Michael Douglas.[10] Francis Ford Coppola jepi Garcia rolin si Vincent Mancini, djali jo legjitim i Sonny Corleone, në The Godfather Part III.[11] García u nominua për aktorin mbështetës më të mirë për performancën e tij.[12]

Në vitet 1990, García u paraqit në Internal Affairs (1990), në të cilën ai angazhohet në një betejë zgjuarsie me një polic të korruptuar, të luajtur nga Richard Gere.

He portretizoi një pronar arrogant i kazinove Terry Benedict në Ocean's Eleven (2001), një ribërje e një filmi 1960. Ai poashtu u paraqit në vazhdimin e filmit, Ocean's Twelve (2004) dhe në filmin e tretë, Ocean's Thirteen (2007).

Ai bashkë-prodhoi, drejtoi dhe luajti në The Lost City (2005) së bashku me Dustin Hoffman dhe Bill Murray.[13]

Në vitin 2006, ai u paraqit në epizodin e funtit të serialit turk Lugina e Ujqërve së bashku me Sheron Ston.

Jeta personaleRedakto

Në vitin 1982, García u martua me Marivi Lorido.[14] Çifti ka katër fëmijë: tre vajza Dominik García-Lorido, Daniella, dhe Alessandra dhe një djal Andres (b. 2002).[15][16]

García ka shprehur, në shumë raste, keqtrajtimin e tij ndaj regjimit komunist që ka qeverisur Kubën që nga revolucioni që ndodhi atje nga viti 1953 deri më 1959.[17][18][19] Pas vdekjes së Fidel Castro në nëntor 2016, García kritikoi trashëgiminë e tij, duke thënë: "Është e nevojshme që unë të shpreh dhimbjen e thellë që ndjej për të gjithë popullin kuban ... që kanë pësuar mizoritë dhe shtypjen e shkaktuar nga Fidel Castro dhe ai regjimi totalitar ”.[17]

FilmografiaRedakto

Film
Viti Titulli Roli Shënime
1983 Blue Skies Again Ken
A Night in Heaven T. J. The Bartender
1984 The Lonely Guy Uncredited
1985 The Mean Season Ray Martínez
1986 8 Million Ways to Die Angel Moldonado
1987 I paprekshmi Agent George Stone/Giuseppe Petri
1988 Stand and Deliver Dr. Ramírez
American Roulette Carlos Quintas
1989 Black Rain Det. Charlie Vincent
1990 Internal Affairs Raymond Avilla
A Show of Force Luis Ángel Mora
The Godfather Part III Vincent Mancini U nominua — Çmimi i Akademisë për Aktorin Mbështetës më të Mirë
U nominua — Çmimi Golden Globe për Aktorin Mbështetës më të Mirë – Motion Picture
1991 Dead Again Gray Baker
1992 Hero John Bubber
Jennifer 8 Sgt. John Berlin
1994 Kur njeriu e dashuron gruan Michael Green Nominated — MTV Movie Award for Most Desirable Male
1995 Things to Do in Denver When You're Dead Jimmy "The Saint" Tosnia
Dangerous Minds Skenat u fshinë
Steal Big Steal Little Ruben Partida Martinez/Robert Martin/Narrator
1997 Night Falls on Manhattan Sean Casey U nominua — ALMA Award for Outstanding Actor in a Feature Film
Zhdukja e Garcia Lorca Federico García Lorca U nominua — ALMA Award for Outstanding Actor in a Feature Film
Hoodlum Charlie "Lucky" Luciano
1998 Desperate Measures Frank Conner ALMA Award for Outstanding Actor in a Feature Film
1999 Just the Ticket Gary Starke Gjithashtu producent
U nominua — ALMA Award for Outstanding Actor in a Feature Film
2000 Lakeboat Guigliani
2001 The Unsaid Michael Hunter Also Executive Producer
Direct-to-DVD release
Ocean's Eleven Terry Benedict ALMA Award for Outstanding Supporting Actor in a Motion Picture
Nominated — DVD Exclusive Award for Best Audio Commentary shared with Brad Pitt and Matt Damon
Nominated — Phoenix Film Critics Society Award for Best Cast
2002 The Man from Elysian Fields Byron Also Producer
2003 Confidence Special Agent Gunther Butan
2004 Twisted Mike Delmarco
The Lazarus Child Jack Heywood
Modigliani Amedeo Modigliani Also Executive Producer
Ocean's Twelve Terry Benedict Nominated — Broadcast Film Critics Association Award for Best Cast
2005 The Lost City Fico Fellove Gjithashtu producent ekzekutiv/Regjisor
Imagen Foundation Award for Best Director
U nominua — ALMA Award for Outstanding Director - Motion Picture
U nominua — Imagen Foundation Award for Best Actor
2007 Smokin' Aces Stanley Locke
The Air I Breathe Fingers
Ocean's Thirteen Terry Benedict U nominua — Teen Choice Award for Choice Movie Chemistry
2008 Beverly Hills Chihuahua Delgado Vetëm zëri
La Linea Javier Salazar
2009 Pantera roze 2 Inspektori Vicenzo Brancaleone
The National Parks: America's Best Idea Figurat e ndryshme historik Vetëm zëri
New York, I Love You Garry
City Island Vince Rizzo Gjithashtu producent
U nominua - Satellite Award for Best Actor – Motion Picture Musical or Comedy
2010 Across the Line Jorge Garza
2012 5 Days of War Mihail Sakashvili
A Dark Truth Jack Begosian
For Greater Glory Enrique Gorostieta
2013 Middleton George
2014 Let's Be Cops Detektivi Brolin
Kill the Messenger Norwin Meneses
Rob the Mob Big Al
Rio 2 Eduardo Vetëm zëri
2016 Ghostbusters[20] Major Bradley
Max Steel Dr. Miles Edwards
True Memoirs of an International Assassin El Toro
Passengers Admiral Norris
2017 Geostorm Presidenti Andrew Palma
2018 Bent Jimmy Murtha
Book Club Mitchell
Mamma Mia! Here We Go Again Fernando Cienfuegos
The Mule Laton
2019 Against the Clock[21] Gerald Hotchkiss
2020 What About Love Peter Tarlton Post-production
TBA Words on Bathroom Walls Father Patrick Post-production
Big Gold Brick Floyd Post-production
Televizion
Viti Titulli Roli Shënime
1978 ¿Qué Pasa, USA? Carmen's Boyfriend Epizodi: "Here Comes the Bride"
1979 Archie Bunker's Place Manuel Epizodi: "Building the Restaurant"
1981, 1984 Hill Street Blues Street Kid
Ernesto
Epizodi: "Hill Street Station"
Epizodi: "Hair Apparent"
1983 For Love and Honor Medic Epizodi: "For Love and Honor" (pilot)
1984 Murder, She Wrote 1st White Tough Epizodi: "The Murder of Sherlock Holmes" (pilot)
Brothers Jose Epizodi: "Happy Birthday Me!"
1985 The New Alfred Hitchcock Presents Alejandro Epizodi: "Breakdown"
1986 Foley Square A movie star seeking to sue his business manager Epizodi: "The Star"
1999 Swing Vote Joseph Michael Kirkland film televiziv i ABC
2000 For Love or Country: The Arturo Sandoval Story Arturo Sandoval Gjithashtu producent
2001 Frasier Terrance Epizodi: "Bully for Martin"
2003 Will & Grace Milo Epizodi: "Field of Queens"
2005 Lugina e Ujqërve Amon Sezoni 4: Epizodet 96-97
2006 George Lopez Ray Epizodi: "George Doesn't Trustee Angie's Brother"]]
2008 Classical Baby (I'm Grown Up Now): The Poetry Show film televiziv
2009 The National Parks: America's Best Idea Figura të ndryshme historike (zëri) Dokumentar
2010 Top Gear Seria 15: epizodi 4
2011 The Simpsons Slick Publisher (zëri) Epizodi: "The Book Job"
2012 Dora the Explorer Don Kishoti i Mançës (zëri) Epizodi: "Dora's Royal Rescue"
Dora's Royal Rescue Don Kishoti i Mançës (zëri) film televiziv
2013 Christmas in Conway Duncan Mayor film televiziv
Doll & Em Andy Epizodi: 1.5
TV mini-series
2014 Lugina e Ujqërve Kurthi Amon Sezoni 9: epizodet 232-241
2016 Ballers Andre Allen 6 epizoda
2018 My Dinner with Hervé Ricardo Montalbán film televiziv i HBO
2018–2019 3Below: Tales of Arcadia King Fialkov (zëri) 7 epizoda
2019 Modern Love Michael 2 epizoda

Çmime dhe nominimeRedakto

Nostros Golden Eagle Awards

  • 1997: Won, "Outstanding Performer in Film"

ReferimetRedakto

  1. ^ Blau, Eleanor (24 korrik 1987). "New Face; A Fervor For Film Pays Off: Andy Garcia". The New York Times (në anglisht). Marrë më 25 prill 2010.
  2. ^ "Andy Garcia Biography (2010–)". Filmreference.com (në anglisht). 12 prill 1956. Marrë më 7 korrik 2011.
  3. ^ "Archived copy". tessigarcia.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më prill 2, 2015. Marrë më 2015-03-13.Mirëmbajtje CS1: archived copy si titull (link)
  4. ^ Drake, Tim (13 prill 2012). "Actor Andy Garcia Fights for Religious Freedom in 'For Greater Glory'". National Catholic Register (në anglisht). Marrë më 2 gusht 2018.
  5. ^ Aitkenhead, Decca (19 korrik 2010). "Andy Garcia: 'The problem with producing movies? You get paid last'" (në anglisht). The Guardian. Marrë më 27 prill 2011.
  6. ^ "Andy Garcia Biography". The Biography Channel (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 15 tetor 2009. Marrë më 7 korrik 2011.
  7. ^ "Andy Garcia – Biography" (në anglisht). Net Glimpse. Marrë më dhjetor 19, 2010.
  8. ^ "MOVIE REVIEW : 'THE MEAN SEASON' GETS DOWN TO HUMAN NATURE". Los Angeles Times (në anglisht). 14 shkurt 1985. Marrë më 2019-12-17.
  9. ^ "Andy Garcia, a Gunslinger on the Right Side of The Untouchables, Who Turns Out to Be a Hit, Man". PEOPLE.com (në anglisht). Marrë më 2019-12-17.
  10. ^ "Black Rain". www.washingtonpost.com (në anglisht). Marrë më 2019-12-17.
  11. ^ Writer, CANDICE RUSSELL, Film. "CHARACTERS POWER STRONG STORY OF 'GODFATHER III'". Sun-Sentinel.com (në anglisht). Marrë më 2019-12-17.
  12. ^ Wuntch, Philip. "Andy Garcia is equal parts leading man and family Man". baltimoresun.com (në anglisht). Marrë më 2019-12-17.
  13. ^ The Lost City (2005) (në anglisht), marrë më 2018-05-31
  14. ^ "Andy Garcia's 'Twisted' Role". CBS News (në anglisht). 25 shkurt 2004.
  15. ^ "'Steal Big' star Andy Garcia was ready for a more light-hearted role.(Originated from The Virginian-Pilot)". Knight Ridder/Tribune News Service (në anglisht). 29 shtator 1995. Arkivuar nga origjinali origjinali më 14 mars 2008. Marrë më 29 shkurt 2020.
  16. ^ "Andy Garcia, Family Welcome Arrival of New Son". San Jose Mercury News (në anglisht). 30 janar 2002. Marrë më 7 korrik 2011.
  17. ^ a b "Andy Garcia condemns late Fidel Castro's 'totalitarian' regime". Belfast Telegraph (në anglisht). 27 nëntor 2016. Marrë më 2 gusht 2018.
  18. ^ Ojito, Mirta (12 shkurt 2005). "His Homeland, His Obsession". The New York Times (në anglisht). Marrë më 2 gusht 2018.
  19. ^ Strauss, Bob (28 janar 2014). "Andy Garcia lightens up in rom-com 'At Middleton'". Los Angeles Daily News (në anglisht). Marrë më 2 gusht 2018.
  20. ^ Sullivan, Kevin (6 korrik 2015). "Ghostbusters adds Andy Garcia and Michael K. Williams to the cast" (në anglisht). Entertainment Weekly. Marrë më korrik 6, 2015.
  21. ^ "Polish brothers: Headlock" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 14 korrik 2014. Marrë më 29 shkurt 2020.

Lidhje të jashtmeRedakto

  Commons: Andy García – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale