Lista e Ministrave të Financës së Shqipërisë

Historia e shtetit modern shqiptar fillon me vitet e para të shekullit XX, menjëherë pas shpalljes së pavarsisë nga Perandoria Otomane.

Pavarësia Kombëtare, e shpallur më 28 Nëntor 1912, u pasua me krijimin strukturës dhe institucioneve shtetërore.

Në qeverinë e pare shqiptare të kryesuar nga Ismail Qemali, një nga institucionet më të rëndësishme ishte Administrata Financiare, që kishte në varësi Bankën Kombëtare të Shqipërisë.

Ministri i parë i Financës së Shqipërisë ka qënë Abdi Toptani, i cili më pas është pasuar nga figura të rëndësishme të shtetit shqiptar. [1]

Këtu gjeni listën e Ministrave të Financës së Shqipërisë. Ministri aktual i financave dhe Ekonomisë është Arben Ahmetaj.[2]

 1. Abdi Toptani (1912-1914)
 2. Adamidh bej Frashëri (17 shkurt-28 maj 1914)
 3. Filip Noga (1914-1917)
 4. Fejzi Bej Alizoti (1918-1920 , 1927-1939 , 1939-1940
 5. Ndoc Çoba (Shkurt - Nëntor 1920)
 6. Tef Currani 1920-1921
 7. Ahmet Dakli 1921-1924
 8. Sulejman Starova Dhjetor 1921 , 1925-1927 , 1927-1928
 9. Kol Thaçi 1924-1939
 10. Myfit Libohova 1924-1925
 11. Luigj Gurakuqi 1923-1924
 12. Fejzi bej Alizoti 1927, 1939-1940
 13. Milto Tutulani 1928-1930
 14. Lame Kareco 1931-1932
 15. Abdurrahman Dibra 1933-1935
 16. Rrok Gera 1935-1936, 1944
 17. Qemal Bej Vrioni 1941
 18. Shuk Gurakuqi 1942
 19. Sokrat Dodbiba 1943
 20. Et'hem Cara, 1944
 21. Ramadan Çitaku 1944-1948
 22. Abdyl Këllezi 1948-1953, 1954-1956
 23. Tuk Jakova 1953-1954
 24. Aleks Verli 1956-1974
 25. Lefter Goga 1974-1976
 26. Haki Toska 1976-1982
 27. Qirjako Mihali 1982-1984
 28. Niko Gjyzari 1984-1985
 29. Andrea Nako 1985-1990
 30. Qemal Disha 1991
 31. Anastas Angjeli 1991, 1998-2002
 32. Robert Çeku (Dhjetor 1991-Prill 1992)
 33. Genc Ruli 1992-1993
 34. Piro Dishnica 1993-1994
 35. Dylber Vrioni 1994-1996
 36. Ridvan Bode 1996-1997, 2005-2013
 37. Arben Malaj 1997-1998, 2003-2005
 38. Kastriot Islami 2002-2003
 39. Arben Ahmetaj 27 Gusht 2017 - në vazhdim

Referime Redakto

 • Ministria e Financave: Ministrat e Financave 1912-2005. Album Historik kushtuar ministrave te financave ne vite. Guttenberg, Tirane 2005. ISBN 99927-857-2-1
 1. ^ Ministrat e Financave në 100 vjet shtet shqiptar, Monitor.Al
 2. ^ Njoftim: Arben Ahmetaj - Ministër i Financave dhe Ekonomisë, Ministria e Financave dhe Ekonomisë, arkivuar nga origjinali më 7 dhjetor 2017, marrë më 9 dhjetor 2017