Lista e ardhacakëve - Mitrovicë

artikull-listë e Wikimedias

Në strukturën demografike të komunës së Mitrovicës përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane si Sanxhaku i Tregut Ri dhe Bosnja.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë

Redakto

Periudha 1918-1941

Redakto

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Mitrovicës gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Mitrovicë
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Brabaniqi 3 ,
Gushafci 7 ,
Kçiqi i Madh 2 ,
Kopriva 2 ,
Lisica 2 ,
Lushta 13 ,
Mitrovica 30 ,
Pirqa 12 ,
Shipoli 45 ,
Shupkoci 1 ,
Suhadolli i Epërm 10 ,
Frashëri (Svinjari) 14 ,
Vaganica 12 ,
Vërnica 10 ,
Vinarci i Poshtëm 6 ,
Zhabari i Poshtëm 3
Totali - ? - familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_Kosovës.html

Periudha 1950-2012

Redakto

Pasi qe për lagejn shipol duhet te ceket nja qe fjala shipol do te thotë fusha ekaqave, mirpo ne këtë lagje para vitit 1950 ishte vërtet një lagje ku kishte pak banor dhe aty u punonte disa veprimtari si punimi i tullave te kuqe edhe tje, pas viteve te 50ta ne këtë lagje shumë eme shumë ushtonin banor me gjithat me shumë nga shala e bajgores me shumë se 85 % e popullatës sot është nga shala e bajgores ne këtë lagje sot jeton me shumë se 30 % e popullatës se Mitrovicës. Me infrastrukturë te bukur dhe mund te themi nder lagjet me te bukura ne Mitrovicë.

Burim i të dhënave

Redakto
  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_Kosovës.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan