Ardhacakët në Komunën e Gjakovës

artikull-listë e Wikimedias

Në strukturën demografike të komunës së Gjakovës përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane si Sanxhaku i Tregut Ri dhe Bosnja.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë

Redakto

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Gjakovës gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.


KK Gjakovë
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Babaj Bokës 3 ,
Bardhaniqi 11 ,
Bardhaniqi-Llugaxhia, Lokaliteti 26 ,
Batusha 27 ,
Beci 82 ,
Berjahu 5 ,
Bardosana 24 ,
Bishtazhini 5 ,
Bishtazhin-Lipoveci-Smaç, Lokaliteti 33 ,
Biteshi i Poshtëm 41 ,
Biteshi i Epërm 36 ,
Brekoci 36 ,
Brovina 3 ,
Brovina-Morina, Lokaliteti 37 ,
Cërmjani 37 ,
Varret e Cermjanit, Lokaliteti 6 ,
Drini-Cërmjani, Lokaliteti 13 ,
Dallashaj 25 ,
Damjani 20 ,
Deva 16 ,
Doblibare 28 ,
Dobrixha 30 ,
Dobroshi 9 ,
në fushën Kallavaj ndërmjet Dobroshit e Junikut 92 ,
Doli 17 ,
Doli-Zhubi, Lokaliteti 111 ,
Dujaka 11 ,
Firaja 4 ,
Firza 33 ,
Gërçina 12 ,
Gërgoci 16 ,
Gradisha 44 ,
Gjakova 26 ,
Fusha e Gjakovës 42 ,
Nakaradë afër Gjakovës, Lokaliteti 59 ,
Godeni-Zulfaj, Lokaliteti 7 ,
Guska 7 ,
Hereçi 66 ,
Malet e Hereçit, Lokaliteti 58 ,
Jabllanica 15 ,
Jabllanica-Luti-Nevxhe-Vardishta,
Lokaliteti
27 ,
Jahoci 21 ,
Janoshi 22 ,
Kodralia 14 ,
Kodralia - Neci, Lokaliteti 39 ,
Korenica 55 ,
Kralani 37 ,
Kusari 6 ,
Kushaveci 6 ,
Lipoveci 18 ,
Llugaxhia 11 ,
Bardhoqi-Llugaxhia, Lokaliteti 26 ,
Lugbunari 122 ,
Marmulli 79 ,
Milena-Rezina, Lokaliteti 19 ,
Meja-Orizë 31 ,
Meça 37 ,
Meça-Cërmjani, Lokaliteti 43 ,
Moglica 9 ,
Moglica-Raça-Doli, Lokaliteti 39 ,
Mulliqi 13 ,
Morina 5 ,
Neci 77 ,
Nivokazi 19 ,
Novosella e Epërme 2 ,
Novosella e Poshtme 8 ,
Osek Hyla 21 ,
Osek Pasha 2 ,
Pacaj 7 ,
Palabardhi 4 ,
Plançori 26 ,
Ponosheci 51 ,
Popoci 5 ,
Qerimi 3 ,
Raça 35 ,
Radoniqi 128 ,
Rakoci 37 ,
Rogova 47 ,
Rracaj 22 ,
Rrypaj 7 ,
Sheremeti 34 ,
Shishmani 34 ,
Shishmani i Bokës 11 ,
Skivjani 27 ,
Smaqi 17 ,
Smolica 19 ,
Stublla 21 ,
Trakaniqi 8 ,
Ujzi 14 ,
Vogova 20 ,
Vraniqi 32 ,
Zidi i Sadik Agës 5 ,
Zhabeli 8 ,
Zhdrella 7 ,
Zhubi 7 ,
Totali 2644 - familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Burim i të dhënave

Redakto
  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan