Ardhacakët në Komunën e Ferizajit

artikull-listë e Wikimedias

Në strukturën demografike të komunës së Ferizajit përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë

Redakto

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Ferizajit gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Ferizaj
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Babushi i Serbëve 6 ,
Bibaj 13 ,
Cërnilla 12 ,
Doganaj 4 ,
Ferizaj 36 ,
Gaçka 20 ,
Gërlica 7 ,
Gremja 23 ,
Komogllava 5 ,
Kosharja 13 ,
Lloshkobarja 26 ,
Mirashi 22 ,
Mirosala 16 ,
Muhoci 19 ,
Nekudini 5 ,
Nerodimja 8 ,
Nerodimja e Poshtme 1 ,
Papazi 23 ,
Pleshina 25 ,
Pojatishta 22 ,
Prelezi i Jerlive 37 ,
Prelezi i Muhaxhirëve 7 ,
Rahovica 15 ,
Raka 33 ,
Sazlia 10 ,
Slivova 15 ,
Softoviqi 20 ,
Sojeva 14 ,
Katuni i Vjetër 39 ,
Surqina 10 ,
Talinoci i Jerlive 5 ,
Talinoci i Muhaxhirëve 25 ,
Dardani 119 ,
Tërni 2 ,
Varoshi 13 ,
Zaskoku 20 ,
Totali 690 familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Burim i të dhënave

Redakto
  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan