Lisicë është një vendbanim në komunën e Mitrovicës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Lis.

Lisicë
Lis
Fshat

Gjeografia

Redakto

Fillimisht fshati u quajt "Te Lisi" që do të thotë "Për pemën". Rregjimi serb do të thotë "dhelpra".

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit të vitit 2011, Lisica ka 519 banorë.

Historia

Redakto

Lisica gjatë periudhës jugosllave ishte një fshat i shqiptarëve etnikë që kundërshtonin sundimin serb. Në vitin 1912 fshati u përdor nga forcat otomane për të bombarduar kullen e Isa Boletinit. Një nga familjet që sundonin fshatin ishte familja Latifi, me origjinë nga fisi Gimaj i cili me sa duket erdhi në fshat nga Morina, Shqipëri, gjatë shekullit të 18-të. Babai i familjes Lisica ishte Osman Lisica i cili ishte bajraktari lokal rreth Mitrovicës. Familja përbëhej nga shumë kaçakë anti-jugosllave si Arif Lisica dhe vëllai i tij, Brahim Lisica, që jetonin shumicën e jetës së tyre të fshehur. Kur kolonët serbë erdhën për t'u vendosur në fshat në vitin 1912, ata u sulmuan nga vëllezërit Lisica. Në 1917, Arif Lisica vrrau një agjent serb me emrin Dragan Jablanoviç. Sipas autorit serb Milos Jelic, në vitin 1914 u raportua se Arif Lisica kishte vrarë dy vëllezër, Sadri dhe Fazi Smajli nga fshati Polaci, në komunën e Sokolajt. Më vonë, Arifi luftoi për gjininë e komandantit serb Zoran Zlatici në fshatin Zhazë nga kulla e tij. Meqë armët e gjinisë nuk ishin në gjendje të luftonin kundër Arifit, një pape ortodokse serbe ecën dhe ofroi një ujdi të cilën Arifi pranoi. Ai duhej të dorëzonte pushkën e tij. Arifi dhe vëllai i tij u vranë në një pritë nga forcat jugosllave në vitin 1924. Një nga nipërit e vëllezërve ishte Latif Lisica, i cili jetoi shumicën e jetës së tij si një fermer. Në vitin 1964 vëllai i Latifit u vra nga një bashkëpunëtor lokal në minierën e Trepçës. Latifi u hakmor ndaj vëllait të tij, dhe e bëri këtë duke ekzekutuar vrasësin e dyshuar me pushkë automatike në sheshin e qytetit të Mitrovicës, në vitin 1964. Latifi u dënua me 20 vjet burg në Nish nga gjykata jugosllave. Fshati ishte tërësisht antikomunist dhe nuk pranoi të votonte. Familja më vonë u zhvendos në lumin Ibër pranë qytetit, ndërsa shteti bleu territorin e tyre për ndërtim. Fshati ishte një strehë për shumë njerëz të UÇK-së që vinin nga familja. Gjatë luftës në Kosovë në vitin 1999 fshati ishte i vetmi në Mitrovicë që nuk u dogj nga forcat serbe, pasi mbeti i fshehur strategjikisht. Sot fshati është braktisur dhe shumica e banorëve jetojnë pranë lumit Ibër.

Shih dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto