Federata Shqiptare e Futbollit

[[Figura:{{{Emblema}}}|100px|Emblema]]
Themeluar më 1930
Anëtarsuar në FIFA 1932
Anëtarsuar në UEFA 1954
Kryetar
Armand Duka
Trainer
redaktoni kutinë


Federata Shqiptare e Futbollit ose shkurt F.SH.F. është themeluar më 1930. Në federatën ndërkombëtare të futbollit FIFA është anëtarësuar më 1932 ndërsa në Unionin e Federatave Evropiane UEFA më 1954. Presidenti i F.SH.F. është Armand Duka. Kombëtaren e Shqipërisë e udhëheq trajneri italian Edosrdo Reja. F.SH.F. Eshtë pjesëmarrëse aktive në FIFA dhe UEFA dhe ka dy gjyqtarë të nivelit të FIFA-s dhe pesë asistentë të gjyqtarëve në FIFA.

Historiku

Redakto

Fillimet e futbollit në Shqipëri

Redakto

Futbolli në vendin tonë nisi pas dekadës së parë të shekullit të XX-të. Pikërisht atëherë u shfaqën gjurmët e para të dëshirës për të luajtur futboll. Nga 1905 deri me 1908 janë përpjekjet e “djelmënisë” shkodrane në fillim. Emri lojës “topkëmbë” iu vu sepse topi mbështillej me lecka të mbledhura me një copë të trashë dhe ruante formën e rrumbullakët. Një anglez i quajtur Ruter që vizitoi Shkodrën më 1908 u ndal në kolegjin saverian. Orientimi fetar dhe ai futbollistik dukeshin se plotësonin për rininë e asaj kohe mjaft mirë njeri-tjetrin. Pas disa përpjekjeve spontane u krijua skuadra e parë në Shkodër me emrin “Indipendenca” e cila madje luajti të parin takim të saj ndërkombëtar (humbi 1-2) me një skuadër të Ushtrisë Austraike që ndodhej në Shkodër. Ishte vjeshta e vitit 1913. Zhvillimi i vrullshëm që mori futbolli në Shkodër apo dhe në disa qytete të tjera që nisën të ekspozonin të njetën dëshirë, coi në themelimin më 16 shkurt 1919 si bashkim të shoqërive “Mustafa Pasha” e “Vaso Pasha”, të shoqërisë “Vllaznia”, që kishte si synim integrimin jo vetëm sportiv të rinisë po dhe në fushën letrare, kulturore, teatrit, muzikës e gjimnastikës. Në Vlorë më 1918, gjatë luftës së parë botërore skuadra vlonjate luajti një miqësore me një ekip marinarësh Italianë. Në Tiranë sikurse edhe në Elbasan, Durrës Korcë, Delvinë do të ndjeheshin efektet e formimit të skuadrave. Ndeshja e parë e futbollit në Tiranë do të vijë në pranverën e vitit 1920. Luhet pikërisht në vendin ku ndodhet sot stadiumi “Qemal Stafa” me një skuadër austro – hungareze. Më 15 gusht 1920 u themelua në Tiranë shoqëria “Agimi” e cila vetëm një muaj më vonë në fushën e “Shallvares” zhvilloi një takim me ekipin “Juventus” të Shkodrës që krijoi një atmosferë fasntastike. Mysafirëtr fituan 3-1 dhe një fitore tjetër 2-1 ata e përsërisin edhe më 28 nëntor në ditën e 8-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë. Shoqëria “Agimi” do të merte emrin Tirana më 1927 edhe pse klika e kohës nuk dëshironte grumbullime e organizime. Ndeshjet e para Tirana i luajti me “Lulëzimin” e Durrësit, “Adriatikun” e Kavajës, Tomorin e“Beratit”, etj. Gjatë viteve 1920-1922 u zhvilluan shumë ndeshje nga Vllaznia e skuadrat e tjera madje shkodranët shkuan deri në Cetinjë të Jugosllavisë per të zhvilluar ndeshje miqesore.

Gjyqtarët në FIFA

Redakto

Kampionët e Shqipërisë

Redakto
1940 VLLAZNIA SHKODER 1942 SK TIRANA TIRANE
Viti Ekipi Vendi
1930 SK Tirana Tiranë
1931 SK Tirana Tiranë
1932 SK Tirana Tiranë
1933 KS Skënderbeu Korçë
1934 SK Tirana Tiranë
1936 SK Tirana Tiranë
1937 SK Tirana Tiranë
1945 KS Vllaznia Shkodër
1946 KS Vllaznia Shkodër
1947 KF Partizani Tiranë
1948 KF Partizani Tiranë
1949 KF Partizani Tiranë
1950 KS Dinamo Tiranë
1951 KS Dinamo Tiranë
1952 KS Dinamo Tiranë
1953 KS Dinamo Tiranë
1954 KF Partizani Tiranë
Viti Ekipi Vendi
1955 KS Dinamo Tiranë
1956 KS Dinamo Tiranë
1957 KF Partizani Tiranë
1958 KF Partizani Tiranë
1959 KF Partizani Tiranë
1960 KS Dinamo Tiranë
1961 KF Partizani Tiranë
1963 KF Partizani Tiranë
1964 KF Partizani Tiranë
1965 17 nëntori Tiranë
1966 17 nëntori Tiranë
1967 KS Dinamo Tiranë
1968 17 nëntori Tiranë
1970 17 nëntori Tiranë
1971 KF Partizani Tiranë
1972 KS Vllaznia Tiranë
1973 KS Dinamo Tiranë
Viti Ekipi Vendi
1974 KS Vllaznia Shkodër
1975 KS Dinamo Tiranë
1976 KS Dinamo Tiranë
1977 KS Dinamo Tiranë
1978 KS Vllaznia Shkodër
1979 KF Partizani Tiranë
1980 KS Dinamo Tiranë
1981 KF Partizani Tiranë
1982 17 nëntori Tiranë
1983 KS Vllaznia Shkodër
1984 KS Elbasani Elbasan
1985 17 nëntori Tiranë
1986 KS Dinamo Tiranë
1987 KF Partizani Tiranë
1988 17 nëntori Tiranë
1989 17 nëntori Tiranë
1990 KS Dinamo Tiranë
Viti Ekipi Vendi
1991 KF Flamurtari Vlorë
1992 KS Vllaznia Shkodër
1993 KF Partizani Tirana
1994 KF Teuta Durrës
1995 SK Tirana Tiranë
1996 SK Tirana Tiranë
1997 SK Tirana Tiranë
1998 KS Vllaznia Shkodër
1999 SK Tirana Tiranë
2000 SK Tirana Tiranë
2001 KS Vllaznia Shkodër
2002 KS Dinamo Tiranë
2003 SK Tirana Tiranë
2004 SK Tirana Tiranë
2005 SK Tirana Tiranë
2006 KS Elbasani Elbasan
2007 SK Tirana Tiranë
2008 KS Dinamo Tiranë
2009 SK Tirana Tiranë
2010 KS Dinamo Tiranë
2011 KF Skenderbeu Korçë
2012 KF Skenderbeu Korçë
2013 KF Skenderbeu Korçë

Referime

Redakto