Lista e shteteve dhe rajoneve shqiptare

Kjo është një list e shteteve dhe rajoneve shqiptare nëpër histori, shpesh herë të emëruara Troje Shqiptare. Në listë bëjnë pjesë shtete dhe rajone ku shqiptarët ishin shumicë ablolute, ku termet Shqipëri dhe shqipëtar janë zyrtarë, kushtetues dhe titullar, ku gjuha shqipe është zyrtare dhe që ka pasur një klasë udhëheqëse shqiptare ose një dinasti shqiptare.

Entitetet politike historikeRedakto

██ Shtet me shumicë shqiptare dhe i udhëhequr nga Shqiptarët. ██ Pjesë e një shteti tjetër ku Shqiptarët janë shumicë absolute, plurale ose pakicë signifikante. ██ Pjesë e një shteti tjetër e udhëhequr në nivel autonom nga Shqiptarët. ██ Mandat i një organizate ndërkombëtare e udhëhequr në nivel autonom nga Shqiptarët. ██ Shtet i udhëhequr nga një dinasti shqiptare. ██ Pjesë e një shteti tjetër e udhëhequr nga një dinasti shqiptare.

Koha e vjetërRedakto

Emri Vitet Territorri Shënime
Mbretëria e Dardanisë shek IV-I p.e.s Kosovë, Serbi, Maqedoni
Mbretëria e Enkelejve shek IV-335 p.e.s Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi
Mbretëria e Taulantëve 335-231 p.e.s Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi
Epiri 330-167 p.e.s Shqipëri, Greqi
Mbretëria e Ardianëve 231-168 p.e.s Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi, Kroaci, Bosnje dhe Hercegovinë

MesjetaRedakto

Emri Vitet Territorri Shënime
  Principata e Arbrit 1190–1255 Shqipëri
  Mbretëria e Shqipërisë 1272–1368 Shqipëri Territor i Mbretërisë së Siçilisë
  Principata e Muzakajve 1335–1417 Shqipëri
Principata e Vlorës dhe Kaninës 1346–1417 Shqipëri
  Despotati i Angelokastronit dhe Lepantonit 1358–1374 Greqi
  Despotati i Artës 1358–1416 Greqi
  Principata e Topiajve 1368–1392 Shqipëri
  Sanxhaku i Shqipërisë 1385–1466 Shqipëri, Greqi, Mali i Zi Sanxhak i Perandorisë Osmane
Principata e Gjirokastrës 1386–1418 Shqipëri, Greqi
Principata e Dukagjinit 1387–1479 Shqipëri
  Principata e Kastriotëve 1389–1444 Shqipëri
  Shqipëria veneciane 1420–1797 Mali i Zi Posesion i Republikës së Venedikut
  Lidhja e Lezhës 1444–1450 Shqipëri, Maqedoni, Mali i Zi

Koha moderne e hershmeRedakto

Emri Vitet Territorri Shënime
Pashallëku i Shkodrës 1757–1831 Shqipëri, Kosovë, Mali i Zi, Maqedoni Shtet autonom i Perandorisë Osmane
Pashallëku i Beratit 1774–1809 Shqipëri Shtet autonom i Perandorisë Osmane
Pashallëku i Janinës 1788–1822 Greqi, Shqipëri Shtet autonom i Perandorisë Osmane
  Elajeti i Egjiptit 1866–1867 Egjipt, Eritre, Etiopi, Xhibuti, Izrael, Palestinë, Jordani,Liban, Libi, Arabi Saudite, Sudan i Jugut, Sudan, Siri, Somali, Turqi, Jemen Elajet i Perandorisë Osmane, i udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë
  Kedivati i Egjiptit 1867–1914 Egjipt, Libi, Sudan i Jugut, Sudan Vasal autonom i Perandorisë Osmane, i udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë
Vilajeti i Shkodrës 1867–1913 Shqipëri, Mali i Zi Vilajet i Perandorisë Osmane
Vilajeti i Janinës 1867–1913 Greqi, Shqipëri Vilajet i Perandorisë Osmane
Lidhja e Prizrenit 1877–1881 Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Serbi, Mali i Zi
Vilajeti i Kosovës 1877–1913 Kosovë, Mali i Zi, Serbi, Shqipëri, Maqedoni Vilajet i Perandorisë Osmane
Vilajeti i Manastirit 1874–1877

1879–1912

Shqipëri, Maqedoni, Greqi, Kosovë Vilajet i Perandorisë Osmane
Lidhja e Pejës 1899-1900 Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Serbi, Mali i Zi

1912-1944Redakto

Emri Vitet Territorri Shënime
  Shteti Shqiptar 1912–1914 Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Greqi, Serbi, Mali i Zi
  Republika e Shqipërisë së Mesme 1913–1914 Shqipëri
  Principata e Shqipnis 1914–1917 Shqipëri
  Sulltanati i Egjiptit 1914–1922 Egjipt, Sudan, Sudan i Jugut Protektorat i Mbretërisë së Bashkuar, i udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë
  Republika Autonome e Korçës 1916–1920 Shqipëri Protektorat i Francës
  Republika Shqiptare 1917–1920 Shqipëri Protektorat i Mbretërisë së Italisë
  Principata e Shqipnis 1920–1925 Shqipëri
  Republika e Mirditës 1921 Shqipëri
  Mbretëria e Egjiptit 1922–1953 Egjipt, Sudan, Sudan i Jugut E udhëhequr nga dinastia shqiptare e Muhamed Alisë.
  Republika Shqiptare 1925–1928 Shqipëri De facto protektorat i Mbretërisë së Italisë
  Mbretëria Shqiptare 1928–1939 Shqipëri De facto protektorat i Mbretërisë së Italisë
  Mbretëria Shqiptare 1939–1943 Shqipëri, Mali i Zi, Kosovë, Serbi, Maqedoni Protektorat dhe varësi e Mbretërisë së Italisë
  Mbretëria Shqiptare 1943-1944 Shqipëri, Mali i Zi, Kosovë, Serbi, Maqedoni Shtet marionetë e Gjermanisë Naziste

Prej 1944Redakto

Emri Vitet Territorri Shënime
  Qeveria Demokratike e Shqipërisë 1944–1946 Shqipëri
  Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë 1946–1992 Shqipëri
  Krahina Socialiste Autonome e Kosovës 1946–1992 Kosovë Krahinë autonome e Jugosllavisë
  Republika e Kosovës 1990–2000 Kosovë
  Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë 1992–2006 Kosovë Krahinë autonome e Serbisë si pjesë e Bashkimit Shtetëror të Serbisë dhe Malit të Zi.
  UNMIK 1999–2008 Kosovë Protektorat i Organizatës së Kombeve të Bashkuara.
  Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë 2006–2008 Kosovë Krahinë autonome e Serbisë.

Entitetet politike të sotmeRedakto

██ Shtet me shumicë shqiptare dhe i udhëhequr nga Shqipëtarët. ██ Shteti tjetër ku Shqipëtarët janë popull minoritarë.

Emri Shënime
  Republika e Shqipërisë
  Republika e Kosovës Shqiptarët janë popull kushtetues, udhëheqës dhe shumicë. Gjuha shqipe është zyrtare.
  Mali i Zi Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë e njohur rajonale.
  Serbia Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë e njohur rajonale.
  Republika e Maqedonisë Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë zyrtare.
  Greqia Shqiptarët janë minoritet, zyrtarisht i panjohur.
  Italia Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe dhe arbërishtja janë gjuhë të njohura minoritare.
  Kroacia Shqiptarët janë minoritet, ndërsa gjuha shqipe është gjuhë e njohur minoritare.

Shiko dheRedakto