Christian Lundeberg (14 korrik 1842 - 10 nëntor 1911) ishte një politikan suedez i cili shërbeu si kryeministër i Suedisë nga 2 gusht deri më 7 nëntor 1905.

Christian Lundeberg
Kryeministri i Suedisë
Në detyrë
2 gusht 1905 – 7 nëntor 1905
MonarkuOscar II
Paraprirë ngaJohan Ramstedt
Pasuar ngaKarl Staaff
Të dhëna vetjake
U lind më14 korrik 1842
Valbo, Suedi
Vdiq më10 nëntor 1911 (69 vjet)
Stokholm, Suedi
Partia politikeProtectionist Majority Party

Lundeberg lindi në Valbo, Qarku Gävleborg. Ai ishte djali i Johan Ulrik August Lundeberg, një pronar mulliri dhe Maria Eckman. Ai studioi në Ultuna dhe në një shkollë ushtarake dhe ishte një toger nga viti 1861 deri më 1874, pas së cilës ai la shërbimin ushtarak. Ai punoi në punimet e hekurit në Forsbacka bruk, ku ishte drejtor ekzekutiv nga viti 1885 deri më 1906.

Ai ishte anëtar i parlamentit (dhoma e parë) për partinë konservatore dhe proteksioniste dhe u bë udhëheqësi i saj në vitin 1899.

Lundeberg ishte një figurë udhëheqëse gjatë diskutimeve parlamentare në lidhje me bashkimin midis Suedisë dhe Norvegjisë. Ai ishte kryetari i një komiteti që ishte kritik ndaj, dhe përfundimisht çoi në shkatërrimin e qeverisë së Johan Ramstedt. Në qershor 1905, Mbreti caktoi Lundeberg për të krijuar një qeveri. Ai krijoi një qeveri koalicioni që në shtator 1905 arriti një marrëveshje e cila lejoi Norvegjinë të zhvillonte një referendum për, ose kundër, pavarësisë nga Suedia.

Pas zgjidhjes së krizës së bashkimit, Lundeberg u përpoq të gjente një mandat për të vazhduar me qeverinë e koalicionit në mënyrë që të zgjidhte çështjen e votimit. Kur përpjekja e tij dështoi, ai u kthye përsëri të ishte anëtar i parlamentit dhe ishte në Dhomën e Parë të parlamentit nga viti 1909 deri në vdekjen e tij në vitin 1911.

Suedia Kryeministrat suedezë Suedia
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson