Göran Persson (lindi më 20 janar 1949) është një politikan suedez i cili shërbeu si kryeministër i Suedisë nga viti 1996 deri më 2006 dhe kryetar i Partisë Social Demokrate Suedeze nga viti 1996 deri më 2007.

Göran Persson
Kryeministri i Suedisë
Në detyrë
22 mars 1996 – 6 tetor 2006
MonarkuCarl XVI Gustaf
ZëvendësLena Hjelm-Wallén
Margareta Winberg
Marita Ulvskog
Lars Engqvist
Bo Ringholm
Paraprirë ngaIngvar Carlsson
Pasuar ngaFredrik Reinfeldt
Kryetar i Partisë Social Demokrate Suedeze
Në detyrë
15 mars 1996 – 17 mars 2007
Paraprirë ngaIngvar Carlsson
Pasuar ngaMona Sahlin
Ministër i Financave
Në detyrë
7 tetor 1994 – 22 mars 1996
KryeministriIngvar Carlsson
Paraprirë ngaAnne Wibble
Pasuar ngaErik Åsbrink
Ministër i Shkollës
Në detyrë
26 janar 1989 – 4 tetor 1991
Paraprirë ngaBengt Göransson
Pasuar ngaBeatrice Ask
KryeministriIngvar Carlsson
Të dhëna vetjake
U lind më20 janar 1949 (72 vjet)
Vingåker, Södermanland, Suedi
Partia politikeSocialdemokrat
Bashkëshortja/etGunnel Claesson (m. 1978; div. 1994)​
Annika Barthine (m. 1994; div. 2003)​
Anitra Steen (m. 2003)
ShkollimiKolegji i Universitetit të Örebro
Nënshkrimi
Shërbimi ushtarak
AleancaSuedia Suedi
Dega/shërbimi Ushtria suedeze
Vite shërbimi1973-1974

Persson u zgjodh për herë të parë në parlamentin suedez në vitin 1979, duke përfaqësuar Qarkun Södermanland por u largua më 1985 për të shërbyer si Komisioner Komunal i Katrineholm, gjë që ai bëri nga viti 1985 deri më 1989. Në vitin 1991, ai u rizgjodh në parlament dhe përfaqësoi të njëjtën zonë elektorale. Ai shërbeu si Ministër i Shkollës nga viti 1989 deri më 1991 në kabinetin e parë dhe të dytë të Ingvar Carlsson. Nga viti 1994 deri më 1996, Persson shërbeu si Ministër i Financave në kabinetin e tretë të Carlsson.

Pas kësaj Ingvar Carlsson njoftoi pensionimin e tij nga pozicioni i kryeministrit, Persson u zgjodh të bëhej kryeministri i ri. Persson filloi si kryeministër ku ai la detyrën si Ministër i Financave - duke vazhduar të drejtojë përpjekjet e qeverisë për të lehtësuar deficitin kronik të buxhetit të Suedisë. Në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 1998, Social Demokratët fituan edhe më pak vota sesa në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 1991, kur u votuan jashtë zyrës. Persson mund të mbetet si kryeministër me mbështetjen e Partisë së Gjelbër dhe Partisë së Majtë.

zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2002, Social Demokratët rritën numrin e vendeve të tyre në parlament. Pas mposhtjes në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2006, Persson paraqiti menjëherë një kërkesë për dorëheqje dhe deklaroi synimet e tij për të dhënë dorëheqjen si kryetar i partisë pas kongresit të partisë në mars 2007.


Suedia Kryeministrat suedezë Suedia
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson