Lista e kryeministrave të Suedisë

Kryeministri (Suedisht: statsminister, fjalë për fjalë "Ministri i Shtetit") është shefi i qeverisë në Suedi. Para krijimit të zyrës së kryeministrit në vitin 1876, Suedia nuk kishte një shef qeverie të dalluar nga kreu i saj monark, i cili tradicionalisht mbante të gjithë autoritetin ekzekutiv. Që nga viti 2020, kryeministri aktual i Suedisë është Stefan Löfven, kryetari i Partisë Social Demokrate Suedeze. Lista më poshtë përmban statistika në lidhje me mandatet e secilit prej Kryeministrave të Suedisë që nga viti 1876.

Kryeministri i tanishëm Stefan Löfven u zgjodh më 3 tetor 2014.

Lista e kryeministraveRedakto

# Kryeministri Filloi Mbaroi Partia Kabineti
1 Louis Gerhard De Geer   20 mars 1876 19 prill 1880
2 Arvid Posse   19 prill 1880 13 qershor 1883
3 Carl Johan Thyselius   13 qershor 1883 16 maj 1884
4 Robert Themptander   16 maj 1884 6 shkurt 1888
5 Gillis Bildt   6 shkurt 1888 12 tetor 1889
6 Gustaf Åkerhielm   12 tetor 1889 10 korrik 1891
7 Erik Gustaf Boström   10 korrik 1891 12 shtator 1900
8 Fredrik von Otter   12 shtator 1900 5 korrik 1902
(7) Erik Gustaf Boström
  5 korrik 1902 13 prill 1905
9 Johan Ramstedt   13 prill 1905 2 gusht 1905
10 Christian Lundeberg   2 gusht 1905 7 nëntor 1905
11 Karl Staaff   7 nëntor 1905 29 maj 1906
12 Arvid Lindman   29 maj 1906 7 tetor 1911
(11) Karl Staaff   7 tetor 1911 17 shkurt 1914
13 Hjalmar Hammarskjöld   17 shkurt 1914 30 mars 1917
14 Carl Swartz   30 mars 1917 19 tetor 1917
15 Nils Edén   19 tetor 1917 10 mars 1920
16 Hjalmar Branting   10 mars 1920 27 tetor 1920
17 Gerhard Louis De Geer   27 tetor 1920 23 shkurt 1921
18 Oscar von Sydow   23 shkurt 1921 13 tetor 1921
(16) Hjalmar Branting   13 tetor 1921 19 prill 1923
19 Ernst Trygger   19 prill 1923 18 tetor 1924
(16) Hjalmar Branting   18 tetor 1924 24 janar 1925
20 Rickard Sandler   24 janar 1925 7 qershor 1926
21 Carl Gustaf Ekman   7 qershor 1926 2 tetor 1928
(12) Arvid Lindman   2 tetor 1928 7 qershor 1930
(21) Carl Gustaf Ekman   7 qershor 1930 6 gusht 1932
22 Felix Hamrin   6 gusht 1932 24 shtator 1932
23 Per Albin Hansson   24 shtator 1932 19 qershor 1936
24 Axel Pehrsson-Bramstorp   19 qershor 1936 28 shtator 1936
(23) Per Albin Hansson   28 shtator 1936 6 tetor 1946
31.5 Östen Undén
(Kryeministër i përkohshëm nga 6 tetor 1946 deri më 11 tetor 1946 (5 ditë) për shkak të vdekjes së Per Albin Hansson)
  6 tetor 1946 11 tetor 1946
25 Tage Erlander   11 tetor 1946 14 tetor 1969
26 Olof Palme   14 tetor 1969 8 tetor 1976
27 Thorbjörn Fälldin   8 tetor 1976 18 tetor 1978
28 Ola Ullsten   18 tetor 1978 12 tetor 1979
(27) Thorbjörn Fälldin   12 tetor 1979 8 tetor 1982
(26) Olof Palme   8 tetor 1982 28 shkurt 1986
29 Ingvar Carlsson
Fillimisht u bë Kryeministër i përkohshëm nga 28 shkurt 1986 deri më 12 mars 1986 (12 ditë) për shkak vrasjes së Olof Palme)
  1 mars 1986 4 tetor 1991
30 Carl Bildt   4 tetor 1991 7 tetor 1994
(29) Ingvar Carlsson   7 tetor 1994 22 mars 1996
31 Göran Persson   22 mars 1996 6 tetor 2006
32 Fredrik Reinfeldt   6 tetor 2006 3 tetor 2014
33 Stefan Löfven   3 tetor 2014 Në detyrë