Ernst Trygger (27 tetor 1857 - 23 shtator 1943) ishte një profesor i juristit dhe politikan konservator suedez. Ai shërbeu si kryeministër i Suedisë nga viti 1923 deri më 1924. Ai gjithashtu shërbeu si Ministër i Punëve të Jashtme nga viti 1928 deri më 1930 në qeverinë e Arvid Lindman. Ai ishte anëtar i dhomës së parë të Riksdag nga viti 1898 deri më 1937, dhe gjithashtu udhëheqës i konservatorëve në atë dhomë nga viti 1913 deri më 1933.

Ernst Trygger
Kryeministri i Suedisë
Në detyrë
19 prill 1923 – 18 tetor 1924
MonarkuGustaf V
Paraprirë ngaHjalmar Branting
Pasuar ngaHjalmar Branting
Ministër i Punëve të Jashtme
Në detyrë
2 tetor 1928 – 7 qershor 1930
KryeministriArvid Lindman
Paraprirë ngaEliel Löfgren
Pasuar ngaFredrik Ramel
Të dhëna vetjake
U lind më27 tetor 1857
Skeppsholmen, Stokholm, Suedi
Vdiq më23 shtator 1943
Stockholm, Sweden
Partia politike party Kombëtare
Bashkëshortja/etSigne Söderström
ShkollimiUniversiteti në Uppsala

Biografia

Redakto

Ernst Trygger lindi në ishullin SkeppsholmenStokholm. Babai i tij Alfred Trygger ishte oficer ushtarak. I riu Ernst bëri një karrierë mahnitëse në Universitetin e Uppsalës, ku u bë Profesor i Drejtësisë në vitin 1889.

Në vitin 1891, Ernst Trygger u martua me Signe Söderström, me të cilën kishte tre fëmijë.

Pasi u zgjodh në dhomën e parë të Riksdag, Trygger fitoi një reputacion si një debatues i mirë me vlera thellësisht konservatore. Ai ishte anëtar i komitetit të vitit 1895-98 që u formua për të rishikuar kushtet e bashkimit me Norvegjinë. Në vitin 1909, Trygger u bë udhëheqës i një grupi konservator në dhomën e parë. Kur krahët e djathtë u bashkuan në vitin 1913 për të formuar partinë kombëtare të dhomës së parë, Trygger u bë udhëheqësi i një force të djathtë të bashkuar në politikën suedeze dhe si i tillë ai kundërshtoi ndikimet e reja të demokracisë dhe parlamentarizmit në vitet 1910. Rivali i tij si udhëheqës konservator ishte [[Arvid Lindman], personazhi kryesor në partinë më të moderuar të djathtë konservatore të dhomës së dytë të parlamentit të Suedisë.

Në kohën e demonstrimit të fundit të pushtetit të mbretit Gustav V gjatë "Krizës së Oborrit" të vitit 1914, Ernst Trygger ishte fshehtas një këshilltar mbretëror. Sidoqoftë, pas reformave kushtetuese që çuan në votim të barabartë, (aplikuar për herë të parë më 1921) Trygger pranoi peisazhin e ri politik, më demokratik.

Kur kabineti i Hjalmar Branting dha dorëheqjen në vitin 1923, mbreti Gustav V autorizoi Trygger të drejtojë qeverinë. Trygger kishte pasur një shans për të arritur këtë pozicion tashmë në vitin 1920, por kjo u parandalua nga Lindman, i cili më parë pa një qeveri jopolitike para zgjedhjeve të ardhshme.

Çështja kryesore gjatë kohës që Trygger ishte në detyrë ishte çështja e mbrojtjes dhe e shtrirjes. Drejtues i një kabineti pakicash, Trygger u përpoq të arrijë një zgjidhje me pranim të gjerë përmes "rregullimit inteligjent" ("anashkalimi inteligjent"). Kjo dështoi për shkak të mungesës së mbështetjes nga socialdemokratët dhe liberalët. Në zgjedhjet e vitit 1924 mbështetja e së Djathtës u rrit, megjithatë ishte Branting ai që mori formimin e kabinetit, pas fitimeve edhe më të mëdha elektorale për socialdemokratët. Një arsye tjetër në favor të Branting ishte gjasat e një zgjidhjeje për çështjen e mbrojtjes të mbështetur nga të dy liberalët dhe social demokratët.

Besimi në kabinetin e Trygger në lidhje me çështjet ndërkombëtare ishte dëmtuar disi pas një incidenti në vjeshtën e vitit 1923. Ministri i Punëve të Jashtme, Carl Hederstierna, kishte hapur gjatë një fjalimi para se gazetarët kryesorë suedez të deklaronin mbështetjen e tij për një aleancë mbrojtëse me Finlandën në ngjarja e ndonjë mosmarrëveshjeje ruso-finlandeze. Kjo dëmtoi marrëdhëniet ruso-suedeze në një pikë të ndjeshme, kur negociatat tregtare ishin gati të hapeshin dhe kundërshtoi thelbësisht parimin e heshtur të mosvendosjes suedeze. Hederstierna u zëvendësua me shpejtësi me kontin Erik Marks von Würtemberg.

Pasi kishte shërbyer si Ministër i Punëve të Jashtme në kabinetin e Lindman, Trygger ndërpreu përfshirjen e tij politike dhe u përqendrua në komisionet e tij akademike. Ai rinovoi arsimin e drejtësisë në Universitetin e Uppsalës dhe ishte i njohur si një pedagog i shkëlqyer.

Ernst Trygger vdiq në vitin 1943, në moshën 85 vjeç, nga ndërlikimet pasi kishte thyer këmbën.

  Kryeministrat suedezë  
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson