Karl Albert Staaff (21 janar 1860 - 4 tetor 1915) ishte një politikan liberal suedez, avokat, anëtar i parlamentit 1897–1915 (dhoma e dytë), kryetar i Partisë së Koalicionit Liberal 1907–1915 (në praktikë nga 1905) dhe dy herë kryeministër 1905–1906 dhe 1911–1914.

Karl Staaff
Kryeministri i Suedisë
Në detyrë
7 nëntor 1905 – 29 maj 1906
MonarkuOscar II
Paraprirë ngaChristian Lundeberg
Pasuar ngaArvid Lindman
Në detyrë
7 tetor 1911 – 17 shkurt 1914
MonarkuGustaf V
Paraprirë ngaArvid Lindman
Pasuar ngaHjalmar Hammarskjöld
Të dhëna vetjake
U lind më21 janar 1860
Klara, Qarku Stokholm, Mbretëritë e Bashkuara të Suedisë dhe Norvegjisë
Vdiq më4 tetor 1915 (55 vjet)
Engelbreckt, Qarku Stokholm, Suedi
Partia politikePartia e Koalicionit Liberal

Staaff lindi në Klara, Stokholm si djali i lektorit dhe pastorit Albert Wilhelm Staaff dhe Fredrica Wilhelmina "Mina" Schöne. Ai studioi në Universitetin e Uppsalës.

Staaff ishte aktiv në lëvizjen Suedeze për të drejtën e votës universale, dhe si kryeministër i partisë Liberale kryesoi më 1905 mbi një përpjekje për të futur votimin universal dhe të barabartë për burrat. Pasardhësi i tij si kryetar i partisë, Nils Edén, përfundimisht arriti ta çonte këtë më tej në votim universal në vitet 1918–19, përfshirë edhe për gratë. Për shkak të ndërhyrjes konservatore, propozimi i Staaff për herë të parë në post ishte në fund të fundit për një sistem proporcional. Në vitin 1912, periudha e pushimit që gratë lejoheshin pas lindjes së një fëmije u zgjat në 6 javë dhe më 1913 u prezantua një skemë pensioni e financuar nga taksat.

Staaff u ndesh në konflikt të mprehtë me vendosjen konservatore suedeze dhe u bë një figurë e urryer në krijimin konservator, pro-monarkik dhe anti-demokratik. Një fushatë e ashpër shpifjesh u nis kundër tij, duke e paraqitur atë si shkatërruesin e traditës dhe shoqërisë suedeze: Stokholmët e pasur madje mund të blinin tavëll duhani të formuara si koka e tij. Politika e tij e palëkundur anti-ushtarake krijoi mbledhjen më të madhe të fondeve në historinë suedeze deri në atë kohë, anije luftarake bregdetare 12 M krona HSwMS Sverige, ku fondet u grumbulluan për disa muaj në vitin 1912.

Në vitin 1914 Staaff u tërhoq nga qeveria në protestë, pasi Konservatorët kishin thirrur një demonstratë të fermerëve në gjykatën e Pallatin Mbretërore në Stokholm, ku Mbreti Gustaf V - i cili sipas ligjit supozohej të qëndronte jashtë politikës - denoncoi politikat e mbrojtjes së Staaff.

Partia bashkëkohore liberale suedeze Liberalët e llogaritin atë si të parën midis udhëheqësve më të shquar të liberalizmit suedez të shekullit të 20-të, pasuar nga parlamentarë të tillë si Nils Edén, Carl Ekman, laureati i Çmimit Nobel Bertil Ohlin, Gunnar Helén, Per Ahlmark dhe Bengt Westerberg.

Suedia Kryeministrat suedezë Suedia
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson