Bo Östen Undén (25 gusht 1886 - 14 janar 1974) ishte një akademik, nëpunës civil dhe politikan suedez që shërbeu si kryeministër i përkohshëm i Suedisë pas vdekjes së Per Albin Hansson (1885-1946).

Östen Undén
Ministër i Punëve të Jashtme
Në detyrë
31 korrik 1945 – 19 shtator 1962
KryeministriPer Albin Hansson
Tage Erlander
Paraprirë ngaChristian Günther
Pasuar ngaTorsten Nilsson
Në detyrë
18 tetor 1924 – 7 qershor 1926
KryeministriHjalmar Branting
Rickard Sandler
Paraprirë ngaErik Marks von Würtemberg
Pasuar ngaEliel Löfgren
Ministër i Drejtësisë
Në detyrë
10 mars 1920 – 30 qershor 1920
KryeministriHjalmar Branting
Paraprirë ngaEliel Löfgren
Pasuar ngaAssar Åkerman
Kryeministri i Suedisë
Ushtrues detyre
Në detyrë
6 tetor1946 – 11 tetor 1946
MonarkuGustaf V
Paraprirë ngaPer Albin Hansson
Pasuar ngaTage Erlander
Të dhëna vetjake
U lind më25 gusht 1886
Karlstad, Suedi
Vdiq më14 janar 1974
Bromma, Suedi
Partia politikePartia Social Demokrate Suedeze
ShkollimiUniversiteti në Uppsala
Universiteti i Lundit

Në vitin 1917, ai u emërua profesor dhe shef i departamentit të së drejtës civileUniversitetin e Uppsalës, por ai erdhi për të ndarë karrierën e tij midis politikës dhe akademisë, gjë që bëri që të hiqte dorë nga posti i rektorit magnificus (1929–1932) të atij universiteti. Ai shërbeu si ekspert i ministrisë së jashtme për të drejtën ndërkombëtare, si Ministër i Punëve të Jashtme të Suedisë (1924–1926) dhe (1945–1962), ministër pa portfolio (1917–1920) dhe (1932–1936), kancelar i qeverisë për universitetet 1937–1951 dhe ai kryesoi komiteti i parlamentit për marrëdhëniet e jashtme gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Biografia

Redakto

Östen Undén ishte djali i farmacistit Viktor Undén (1844–1923) dhe Beata Kaijser (1854–1944). Ai ishte shumë i respektuar, veçanërisht brenda Partisë Social Demokrate, por asnjëherë nuk ishte i pakontestueshëm. Ai i përkiste, së bashku me Ernst Wigforss (1881–1977) qartë në fraksionin e majtë të Social Demokratëve dhe është kritikuar në retrospektivë për një pamje shumë rozë të Bashkimit Sovjetik që mbeti për të gjithë kohën e tij si Ministër i Jashtëm , duke përfunduar në vitin 1962.

Në të njëjtën kohë, Undén duhet të pranohet si një përfaqësues kryesor për adaptimin e fshehtë të Luftës së Ftohtë të Suedisë në Shtetet e Bashkuara, pasi sipas tij agjencitë qeveritare suedeze, përfshirë Forcat e Mbrojtjes, ishin të lira të përfundonin çdo marrëveshje me fuqitë e huaja dhe agjencitë që bënë jo në kundërshtim të plotë me traktatet ndërkombëtare Suedia ishte një palë për sa kohë që ai dhe ministria e tij nuk ishin të përfshirë zyrtarisht. Si efekt, qeveria suedeze mundet, madje, para themelimit të NATO-s, të pranonte të ndërtonte baza ajrore në Skandinavinë lindore të përshtatshme për misionet e bombardimeve kundër Leningradit. Një adaptim i ngjashëm përfshinte integrimin në politikën e embargos amerikane nga Lufta Koreane.

Në vitin 1961, "Propozimi Undén" i tij argumentoi se shtetet pa armë bërthamore duhet të deklarojnë se ata nuk pranojnë të prodhojnë armë të tilla dhe të refuzojnë të marrin dhe ruajnë armë të tilla. Propozimi i Undén u pranua nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara si një rezolutë e OKB-së me 58 vota pro (Skandinavia, Pakti i Varshavës, vendet e botës së tretë), 10 vota kundër (anëtarët e NATO-s) dhe 23 vota të abstenimit (Amerika Latine, ish kolonitë Franceze në Afrika).

  Kryeministrat suedezë  
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson

[[