Louis De Geer (18 korrik 1818 - 24 shtator 1896) ishte një baron, politikan liberal dhe nëpunës shtetëror suedez.[2] Ai ishte anëtar i parlamentit 1853–1888, Kryeministër i Drejtësisë 1858–1870 dhe 1875–1876, Ministër i Drejtësisë 1876–1879 dhe |kryeministri i parë i Suedisë 1876–1880. De Geer konsiderohet krijuesi i urdhrit parlamentar që zbatohej kryesisht në Suedi nga fundi i shekullit të 19-të deri në reformat kushtetuese në fillim të viteve 1970.

Louis Gerhard De Geer
Kryeministri i Suedisë
Në detyrë
20 mars 1876 – 19 prill 1880
MonarkuOscar II
Paraprirë ngaZyra u themelua
Pasuar ngaArvid Posse
Ministër i Drejtësisë
Në detyrë
20 mars 1876 – 6 qershor 1879
Paraprirë ngaZyra u themelua
Pasuar ngaLudvig Teodor Almqvist
Kryeministri i Drejtësisë
Në detyrë
7 prill 1858 – 3 qershor 1870
Paraprirë ngaClaës Günther
Pasuar ngaAxel Adlercreutz
Në detyrë
11 maj 1875 – 20 mars 1876
Paraprirë ngaEdvard Carleson
Pasuar ngaAskush
Të dhëna vetjake
U lind më
Louis Gerhard De Geer af Finspång

18 korrik 1818
Finspång, Suedi
Vdiq më24 shtator 1896 (78 vjet)
Famullia Kviinge, Suedi
NënshtetësiaSuedez
Partia politikeLiberal i pavarur
Bashkëshortja/etCaroline Wachtmeister
Fëmijët6
Prindër(it)Gerhard De Geer
Henriette Charlotte Lagerstråle
VendbanimiKalaja Hanaskog
ArsimimiLinköpings Gymnasium
ShkollimiUniversiteti i Uppsalës[1]

Jeta e hershme

Redakto

Louis Gerard De Geer ishte djali i kolonelit dhe marshallit baron Gerard De Geer dhe gruas së tij Henriette Charlotte Lagerstråle. Familja jetonte në kalanë Finspång por u zhvendos kur Louis De Geer ishte katër vjeç në Stjärnholm. De Geer fillimisht shkoi në shkollën e arsimit të lartë të Linköping 1828–1832, në Linköpings gymnasium 1831–1832, nga viti 1832 ai studioi në KatedralskolanUppsala, ku u bë student në Universitetin e Uppsalës në vitin 1836.

Nënpunës shtetëror

Redakto

Pas shkollimit, ai shërbeu si një zyrtar shtesë i rregullt në disa zyra të ndryshme në Stokholm. Në të njëjtën kohë, ai ishte gjithashtu një shkrimtar i tregimeve të shkurtra.

Në vitin 1845 ai u emërua kopjues në Ekspeditën e Shtetit të Drejtësisë dhe vendosi të merrte letrat kredenciale për karrierën e tij të vazhdueshme në ligj. Në shtator të të njëjtit vit, ai u bë një auskultant në Gjykatën e Apelit të Skåne dhe shërbeu si gjykatës i përkohshëm në historinë e gjykatave të qarqeve Albo, Gärds dhe Villand 1845–1846. Shërbimi u bë domethënës kur ai u takua me gruan e tij të ardhshme Caroline Wachtmeister, vajza e kontit Carl Axel Wachtmeister në kalanë e Vanås.

Ai më pas shërbeu si anëtar shtesë në Gjykatën e Apelit Skåne dhe Blekinge dhe në Gjykatën e Apelit Svea. Në vitin 1849 ai u emërua vlerësues në Gjykatën e Apelit Skåne dhe Blekinge. Në vitin 1855, ai u emërua president i Gjykatës së Apelit Göta.

Kryeministër

Redakto

Në vitin 1876 De Geer u bë kryeministri i parë i Suedisë pas një reforme ku zyrat e mëparshme të Kryeministrit për Drejtësi (që ai mbajti në atë kohë) dhe Kryeministri për Punët e Jashtme u ndryshuan në Ministër të Drejtësisë dhe Ministër për Punë të Jashtme. Ai shërbeu deri në prill 1880, kur dështimi i përpjekjeve të tij të përsëritura për të zgjidhur çështjen e armatimit e detyroi përsëri të hiqte dorë. Nga viti 1881 deri më 1888 ai ishte kancelar për Universitetet e Uppsalës dhe Lundit. Ai ishte një mbrojtës i tregtisë së lirë dhe liberalizmit ekonomik. Disa argumentojnë se ishte De Geer ai që vuri bazat për rritjen e fortë ekonomike në Suedi nga viti 1870 deri më 1970.

Familja

Redakto

De Geer ishte i martuar me konteshën Caroline Lovisa Wachtmeister (1826–1910), me të cilën kishte tre djem. Midis tyre janë kryeministri Louis De Geer (1854–1935) dhe gjeologu Gerard De Geer (1858–1943).

Referime

Redakto
  1. ^ "Louis G De Geer". Riksarkivet (në suedisht). Marrë më 26 tetor 2017.
  2. ^ De Geer, 8. Louis Gerhard (në suedisht)
  Kryeministrat suedezë  
Louis De Geer | Arvid Posse | Carl Johan Thyselius | Robert Themptander | Gillis Bildt | Gustaf Åkerhielm | Erik Gustaf Boström | Fredrik von Otter | Johan Ramstedt | Christian Lundeberg | Karl Staaff | Arvid Lindman | Hjalmar Hammarskjöld | Carl Swartz | Nils Edén | Hjalmar Branting | Louis De Geer | Oscar von Sydow | Ernst Trygger | Rickard Sandler | Carl Gustaf Ekman | Felix Hamrin | Per Albin Hansson | Axel Pehrsson-Bramstorp | Östen Undén | Tage Erlander | Olof Palme | Thorbjörn Fälldin | Ola Ullsten | Ingvar Carlsson | Carl Bildt | Göran Persson | Fredrik Reinfeldt | Stefan Löfven | Magdalena Andersson | Ulf Kristersson