Provincat e Suedisë (Suedisht: Sveriges landskap) janë rajone historike, gjeografike dhe kulturore. Suedia ka 25 provinca. Disa prej tyre ishin nëndarje të Suedisë deri në vitin 1634, kur ata u zëvendësuan nga qarqet e Suedisë (län). Disa u pushtuan më vonë nga Danimarka-Norvegjia. Të tjerët, si provincat e Finlandës, u humbën. Lapland është provinca e vetme e fituar përmes kolonizimit.

25 provincat e Suedisë

Provincat

Redakto
Provinca Dukë/dukeshë Krahina Qarqet Sipërfaqja
(km²)
Popullsia Dendësia
  Blekinge Princesha Adrienne Götaland Qarku Blekinge 2 941 159 937 53.9
  Bohuslän Götaland Qarku Västra Götaland 4 473 312 057 66.9
  Dalarna Princi Gabriel Svealand Qarku Dalarna, Qarku Gävleborg,
Qarku Jämtland och Qarku Värmland
29 086 288 017 9.7
  Dalsland Götaland Qarku Västra Götaland dhe Qarku Värmland 3 708 49 655 13.5
  Gotland Princesha Leonore Götaland Qarku Gotland 3 140 61 001 18.5
  Gästrikland Princesha Madeleine Norrland, Svealand (para vitit 1634) Qarku Gävleborg dhe Qarku Uppsala 4 181 157 376 36.8
  Halland Götaland Qarku Halland, Qarku Västra Götaland dhe
Qarku Skåne
4 786 347 675 68.3
  Hälsingland Princesha Madeleine Norrland Qarku Gävleborg dhe Qarku Jämtland 14 264 131 821 9.2
  Härjedalen Norrland Qarku Jämtland dhe Qarku Dalarna 11 954 9 680 0.8
  Jämtland Mbreti Carl XVI Gustaf Norrland Qarku Jämtland, Qarku Västernorrland dhe
Qarku Västerbotten
34 009 118 964 3.4
  Lapland Norrland Qarku Västerbotten, Qarku Norrbotten dhe
Qarku Jämtland
109 702 88 951 0.8
  Medelpad Norrland Qarku Västernorrland 7 058 126 539 17.8
  Norrbotten Norrland Qarku Norrbotten 26 671 196 059 7.3
  Närke Svealand Qarku Örebro, Qarku Östergötland och
Qarku Västmanland
4 126 221 131 50.5
  Skåne Prins Oscar Götaland Qarku Skåne 11 027 1 399 454 119.9
  Småland Götaland Qarku Jönköping, Qarku Kalmar, Qarku Kronoberg,
Qarku Halland dhe Qarku Östergötland
29 330 779 980 25.7
  Södermanland Prins Alexander Svealand Qarku Södermanland, Qarku Stokholm
Qarku Östergötland dhe Qarku Västmanland
8 388 1 393 772 157.4
  Uppland Svealand Qarku Uppsala, Qarku Stokholm och
Västmanlands län
12 676 1 723 765 126.4
  Värmland Princi Carl Philip, Princesha Sofia Svealand, Götaland (para vitit 1815) Qarku Värmland, Qarku Örebro dhe
Qarku Västra Götaland
18 204 322 010 17.5
  Västerbotten Norrland Qarku Västerbotten 15 093 229 751 14.6
  Västergötland Princesha trashëgimtare Victoria, Princi Daniel Götaland Qarku Västra Götaland, Qarku Jönköping,
Qarku Halland dhe Qarku Örebro
16 676 1 390 802 79.6
  Västmanland Svealand Qarku Västmanland, Qarku Dalarna dhe
Qarku Örebro
8 363 319 473 37.0
  Ångermanland Princi Nicolas Norrland Qarku Västernorrland, Qarku Jämtland dhe
QarkuVästerbotten
19 800 129 860 6.7
  Öland Götaland Qarku Kalmar 1 342 26 617 19.3
  Östergötland Princesha Estelle Götaland Qarku Östergötland 9 979 467 716 45.1
Gjithsej 410 977 10 508 669 24.7

Uji nuk është i përfshirë në sipërfaqe.

Krahinat në Suedi

Redakto

Në Suedi janë tri krahina, ato janë:

Götland

Redakto

Götland është në pjesën jugore dhe ka dhjetë provinca, ato janë: Skåne, Blekinge, Halland, Småland, Öland, Gotland, Östergötland, Västergötland, Dalsland dhe Bohuslän.

Svealand

Redakto

Svealand është në pjesën qëndrore, është vendi më i vogël dhe ka gjashtë provinca, ato janë: Södermanland, Uppland, Västmanland, Närke, Värmland dhe Dalarna.

Norrland

Redakto

Norrland është në pjesën veriore, ka 60 për qind të totalit të territorit suedez, ka nëntë provinca, ato janë: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten dhe Lappland.

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto