Rajonet e Italisë janë, së bashku, me komunat, krahinat, qytetet metropolitane dhe shtetin qendror, një nga pesë elementët përbërës të Republikës Italiane.

Harta e Italisë me rajonet të saj në gjuhën italiane

Çdo rajon është një bashkësi territoriale me statutin, kompetencat dhe funksionet e tij, sipas parimeve të përcaktuara në Kushtetutën e Republikës së Italisë, Neni 114, paragrafi II.

Sipas Nenin 131 të Kushtetutës, Italia ndahet në njëzet Rajone. Pesë nga këta janë të pajisur me një status të veçantë të autonomisë dhe një prej tyre (Trentino-Tiroli Jugor), përbëhet nga vetëm dy provinca autonome, me fuqi legjislative të ngjashme me ato të rajoneve, (Trento dhe Bolzano). Për të respektuar pakicat gjuhësore, Trentino-Tiroli Jugor dhe Lugina e Aostës janë të regjistruar nën emra dygjuhësh, Trentino-Alto Adige/Südtirol dhe Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste, sipas Nenit 116, i ndryshuar në vitin 2001.

Flamuri Emri shqiptar Emri italian Kryeqendra
Lugina e Aostës Valle d'Aosta Aosta
Piemonti Piemonte Torino
Liguria Liguria Genova
Lombardia Lombardia Milano
Trentino-Tiroli Jugor Trentino-Alto Adige Trento
Veneto Veneto Venezia
Friuli-Venecia Xhulia Friuli-Venezia Giulia Trieste
Emilia Emilia-Romagna Bologna
Toskana Toscana Firenze
Umbria Umbria Perugia
Marke Marche Ancona
Lacio Lazio Roma
Abruci Abruzzo L'Aquila
Molise Molise Campobasso
Kampanja Campania Napoli
Pulia Puglia Bari
Bazilikata Basilicata Potenza
Kalabria Calabria Catanzaro
Sicilia Sicilia Palermo
Sardenja Sardegna Cagliari