Academy Award i 77-të (Ceromonia e Oskarit 2005 / orig. 77th Academy Awards / OSCAR 2005) u mbajt më 27 shkurt 2005 në Kodak Theatre në Los Angeles. Ishte viti i 77 Academy Awards. Në këtë vit u shpërblyen filmat e vitit 2004.

PrezantimiRedakto

Chris Rock udhëhoqi për herë të parë si moderator ceremoninë e Oskarit. Prezantuesit e kandidatëve përkatës të kategoriat janë theksuar poshtë. Përveç kësaj edhe presidenti i Academy of Motion Picture Arts and Sciences Frank Pierson ka marr pjesë, po ashtu edhe Annette Bening, e cila shpalli filmin për kujtimin e vdekjeve së fundmi të anëtarve të Academy dhe puntorëve të filmit .

Live-PerformancesRedakto

Kandidatat për kënga origjinale më e mira u shpallur nga Drew Barrymore, Mike Myers, Emmy Rossum, Salma Hayek dhe/ose Sean "P. Diddy" Combs:

Nominimet dhe FituesëtRedakto

Aktori kryesorRedakto

prezentuar nga Charlize Theron

Aktori dytësorRedakto

prezentuar nga Renée Zellweger

Aktorja kryesoreRedakto

prezentuar nga Sean Penn

Aktorja dytësoreRedakto

prezentuar nga Tim Robbins

Film AnimuarRedakto

prezentuar nga Robin Williams

PajisjeRedakto

prezentuar nga Halle Berry

KameraRedakto

prezentuar nga Kate Winslet

Projektues i kostumeveRedakto

prezentuar nga Pierce Brosnan dhe Edna Mode (Figura nga The Incredibles)

RegjiRedakto

prezentuar nga Julia Roberts

Filmdokumentar (gjatë)Redakto

prezentuar nga Leonardo DiCaprio

Filmdokumentar (shkurt)Redakto

prezentuar nga Natalie Portman

PrerjaRedakto

prezentuar nga Kirsten Dunst und Orlando Bloom

Film të huajRedakto

d.m.th. jo në Gjuhën Angleze

prezentuar nga Gwyneth Paltrow

MakeUpRedakto

prezentuar nga Cate Blanchett

Muzika (Original Score)Redakto

prezentuar nga John Travolta

Muzika (Kënga origjinale)Redakto

prezentuar nga Prince

Filmi më i miriRedakto

prezentuar nga Barbra Streisand dhe Dustin Hoffman

shkurtfilm (Animuar)Redakto

prezentuar nga Laura Linney

  • Birthday Boy
  • Gopher Broke
  • Guard Dog
  • Lorenzo
  • Ryan

shkurtfilm (Live Action)Redakto

prezentuar nga Jeremy Irons

  • Everything in this Country must
  • Little Terrorist
  • 7:35 in the Morning
  • Two Cars, One Night
  • WASP

Prerja tingullitRedakto

prezentuar nga Penelope Cruz und Salma Hayek

Mix i tingullveRedakto

prezentuar nga Penelope Cruz und Salma Hayek

Efekti vizualeRedakto

prezentuar nga Zhang Ziyi und Jake Gyllenhaal

Skripti i adaptuarRedakto

prezentuar nga Adam Sandler

Skripti origjinalRedakto

prezentuar nga Samuel L. Jackson

Oskare të nderuarRedakto

Oskar të nderuarRedakto

prezentuar nga Al Pacino

Jean Hersholt Humanitarian AwardRedakto

prezentuar nga Martin Scorsese