Ujku

lloj gjitari

Ujku (Canis lupus), i njohur edhe si ujku gri , është një kanid i madh amtar në Euroazi dhe Amerikën Veriore . Mbi tridhjetë nënlloje të Canis lupus janë njohur, dhe ujqërit gri, siç kuptohet në mënyrë kolokuale, përbëjnë nënspecie jo-shtëpiake / të egër. Ujku është antari më i madh i gjallë i Kanidae , meshkujt mesatarisht 40 kg (88 lb) dhe femrat 37 kg (82 lb).Gjatësia e meshkujve ujqër 105–160 cm (41–63 in) në gjatësi dhe 80–85 cm (31–33 in) në lartësinë e shpatullave. Ujku dallohet edhe nga pjestarët e tjerë të gjinisë Canis nga veshët dhe fytyra më pak të theksuara, si dhe një gëzof më i shkurtër dhe një bisht i gjatë. Ujku është sidoqoftë i lidhur mjaft ngushtë me speciet e vogla të Canis , të tilla si kojotat dhe çakejntë e artë , për të prodhuar hibridë pjellore me to. Gëzofi i një ujku është lara-lara zakonisht i bardhë, kafe, gri, dhe e zezë, edhe pse nënspeciet në rajonin e Arktikut mund të jetë gati të gjithë të bardhë.

Ujku
Ujku Indian në një park kombëtar në Gujarat
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Familja: Canidae
Gjinia: Canis
Lloji:
C. lupus
Emri binomial
Canis lupus
Nënllojet

Shiko Nënllojet e Canis lupus

Përhapja globale e ujkut, 2018[1]

Nga të gjithë anëtarët e gjinisë Canis , ujku është më i specializuar për gjuetinë bashkëpunuese siç dëshmohet nga përshtatjet fizike të tij në trajtimin e gjahut të madh, natyrën e tij më sociale dhe sjelljen e tij shprehëse shumë të përparuar . Udhëton në familje bërthamore që përbëhen nga një çift i shoqëruar nga pasardhësit e tyre. Pasardhësit mund të largohen për të formuar grupet e tyre në fillimin e pjekurisë seksuale dhe në përgjigje të konkurrencës për ushqim brenda këyij grupi. Ujqërit janë gjithashtu territorialë dhe luftimet për territorin janë ndër shkaqet kryesore të vdekshmërisë së ujqërve. Ujku është kryesisht mishngrënës dhe ushqehet me gjitarë të egër të mëdhenj si dhe kafshë më të vogla, bagëti, kërma dhe mbeturina. Ujku ose çiftet zakonisht kanë nivele më të larta suksesi në gjueti sesa grupet të mëdha. Patogjenët dhe parazitët, veçanërisht tërbimi , mund të infektojnë ujqërit.

Popullsia globale e ujqërve të egër vlerësohej të ishte 300,000 në 2003 dhe konsiderohet të jetë me shqetësim më të vogël nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN). Ujqërit kanë një histori të gjatë të bashkëveprimeve me njerëzit, pasi ishin përçmuar dhe gjuajtur në shumicën e komuniteteve baritore për shkak të sulmeve të tyre mbi bagëtitë, ndërsa anasjelltas janë respektuar në disa shoqëri agrare dhe gjahtare-grumbulluese . Megjithëse frika nga ujqërit ekziston në shumë shoqëri njerëzore, shumica e sulmeve të regjistruara ndaj njerëzve u janë atribuar kafshëve që vuajnë nga tërbimi. Sulmet e ujkut te njerëzit janë të rrallë sepse ujqërit janë relativisht të paktë, jetojnë larg njerëzve dhe kanë krijuar një frikë nga njerëzit për shkak të përvojave të tyre me gjahtarët dhe barinjt.

Etimologjia

Redakto

Fjala angleze "wolf"  rrjedh nga fjala e anglishtes së vjetër wulf   , i cili mendohet se rrjedh nga fjala proto-gjermanike wulfaz * . Rrënjë Proto-Indo-evropiane * wĺ̥kʷos mund të jetë burimi i fjalës latine për kafshën lupus (* lúkʷos ).[3][4] Emri "ujku gri" i referohet ngjyrës gri të specieve.[5]

Që nga kohërat para-kristiane, popujt gjermanë si anglo-saksonët morën wolf si parashtesë ose prapashtesë në emrat e tyre. Shembuj përfshijnë Wulfhere ("Wolf Army", ose "Ai, ushtria e të cilit është ujku"), Cynewulf ("Ujku Mbret"), Cēnwulf ("Ujku i guximshëm"), Wulfheard ("Ujku i vështirë"), Earnwulf ("Ujku Ujku") "), Wulfstān (" Ujku Ujku ") Æðelwulf (" Ujku Ulkonja "), Wolfhroc (" Ujku me fustan "), Wolfhetan (" Ujku i fshehur "), Isangrim (" Maska Gri "), Scrutolf (" Ujku i veshur ") , Wolfgang ("Ujku që ecën") dhe Wolfdregil ("Ujku Vrapues").

Taksonomia

Redakto

Në 1758, botanist suedez dhe zoologu Carl Linnaeus botuan Systema Naturae.Canis është fjala latine që do të thotë " qen ",[6] dhe nën këtë gjini ai renditi mishngrënësit përfshirë qenin shtëpiak, ujqërit dhe çakejntë . Ai e klasifikoi qenin shtëpiak si Canis familiaris , dhe ujkun si Canis lupus . Linnaeus e konsideroi qen të jetë një specie të veçantë nga ujku për shkak të recurvata cauda -its e cila nuk gjendet tek asnjë kanid tjetër .[7]

Nënspeciet

Redakto

Në edicionin e tretë të Mammal Species of the World botuar në 2005, mamografist W. Christopher Wozencraft renditur 36 nënspecie të egra të C. lupus , dhe propozoi dy nënspecie shtesë: familiaris (Linnaeus, 1758) dhe dingo (Meyer, 1793). Wozencraft përfshiu hallstromiqenin këngëtar i Guineas së Re është një sinonim taksonomik për dingon. Wozencraft iu referua një studimi të ADN-së mitokondriale të vitit 1999 , si një nga udhëzuesit në formimin e vendimit të tij, dhe renditi 38 nënspecie të C. lupus nën emrin e përbashkët biologjik të "ujkut",të emërojë nënllojet që janë ujku euroaziatik ( C. l. lupus ) bazuar në ekzemplarin e tipit që Linnaeus studioi në Suedi. Studimet që përdorin teknikat paleogenomik tregojnë se ujku modern dhe qeni janë taksa motër , si ujqërit modern nuk janë të lidhura ngushtë me popullsinë e ujqërve që ishte i pari i zbutur . Në vitin 2019, një punëtori e organizuar nga IUCN / Grupi i Specialistëve i Komisionit të Mbijetimit të Komisionit të Mbijetesës e konsideroi qenin këngëtar i Guinesë së Re,dingon dhe qentë e rrugëve si Canis familiaris , dhe për këtë arsye ata nuk janë të vlerësuhar në listën e kuqe të IUCN-s.[8]

Evolucioni

Redakto
 
Një kafkë e Canis etruscus   Toskan në Muzeun Paleontologjik Montevarchi

Zbritja filogjenetike ekzistues e ujkut C. lupus nga C. etruscus nëpërmjet C. mosbachensis është pranuar gjerësisht. Fosilet e hershme të C. lupus u gjetën në atë që dikur ishte Beringia lindore në Old Crow, Yukon , Kanada, dhe në Cripple Creek Sump, Fairbanks , Alaska. Mosha nuk është rënë dakord, por mund të datojë një milion vjet më parë. Diversitet i konsiderueshëm morfologjik ekzistonte midis ujqërve nga Pleistoceni i Vonë . Ata kishin kafka dhe dhëmbë më të fortë se ujqërit modernë, me një zhvillim të theksuar të muskujve të përkohshëm dhe premolarë të fuqishëm . Propozohet që këto tipare të ishin përshtatje të specializuara për përpunimin e kufomave dhe kockave të lidhura me gjuetinë dhe pastrimin e kufomave të megafaunës Pleistocene . Në krahasim me ujqërit modernë, disa ujqër të Pleistocenit treguan një rritje të thyerjes së dhëmbëve që është e ngjashme me atë që shihet tek ujku i tmerrshëm të zhdukur . Kjo sugjeron që ata ose shpesh ushqeheshin me trupa të pajetë, ose se ata garonin me mishngrënës të tjerë dhe kishin nevojë të konsumonin shpejt prenë e tyre. Krahasuar me ato që gjenden në hienën moderne me njolla , shpeshtësia dhe vendndodhja e frakturave të dhëmbëve që gjenden tek ujqërit tregon se ata kishin krisje të kockave të zakonshme. Në qershor të vitit 2019, koka e ndarë ende e ruajtur e një ujku Pleistoceni , e datuar rreth 40,000 vjet më parë, u gjet afër lumit Tirekhtyakh në Yakutia , Rusi , pranë Rrethit Arktik . Koka ishte e gjatë rreth 16 në (41 cm), shumë më e madhe se koka e një ujku modern.[9][10][11]

Studimet gjenomike sugjerojnë që ujqërit dhe qentë modernë zbresin nga një popullsi e zakonshme e ujkut [12][13][14] stërgjyshor që ekzistonte 20,000 vjet më parë. Studimet në 2017 dhe 2018 zbuluan se ujku i Himalajeve është pjesë e një prejardhje që është bazike për ujqërit e tjerë dhe u nda prej tyre 691,000-740,000 vjet më parë. Uqërit e tjerë duket se e kanë origjinën në Beringia në një zgjerim që u nxit nga ndryshimet e mëdha ekologjike që ndodhën gjatë mbylljes së Pleistocenit të Vonë. Një studim në vitin 2016 tregon se një ngushticë e popullsisë u pasua nga një rrezatimi i shpejtë nga një popullsi stërgjyshore në një kohë të gjatë, ose menjëherë pas, epokës së fundit të akullnajave . Kjo nënkupton që popullsitë origjinale morfologjike të ndryshme të ujqve ishin jashtë konkurrencës dhe u zëvendësuan nga ujqërit më modernë.[15]

Një studim gjenomik i vitit 2016 sugjeron që ujqërit e Botës së Vjetër dhe Botës së Re u ndanë rreth 12.500 vjet më parë, pasuar nga divergjenca e prejardhjes që çoi deri tek qeni nga ujqër të tjerë të Botës së Vjetër rreth 11,100-12,300 vjet më parë. Një ujk i zhdukur i Pleistocenit të Vonë mund të ketë qenë paraardhësi i qenit,[16][17] me ngjashmërinë e qenit me ujkun e gjallë që ishte rezultat i përzierjes gjenetike midis të dyve. Dingo, Basenji , Mastiff Tibetan dhe racat indigjene kineze janë anëtarë themelorë të kadës shtëpiake të qenve. Koha e divergjencës për ujqërit në Evropë, Lindjen e Mesme dhe Azi vlerësohet të jetë e fundit në rreth 1.600 vjet më parë. Në mesin e ujqërve të Botës së Re, ujku meksikan ndryshoi rreth 5.400 vjet më parë.[14]

Përzierje me kanidët e tjerë

Redakto
 
Hibridë të qenve ujk në Parkun e Kafshëve të egra në Kadzidłowo , Poloni. E para është produkti i një ujku mashkull dhe një spaniel femër , i dyti nga një ujk femër dhe një Laika mashkull perëndimor .

Në të e largët, ka pasur një rrjedhë gjenesh midis ujqërve të artë afrikanë , çakejve të artë dhe ujqërve gri. Ujku i artë afrikan është një pasardhës i një kanape të përzier gjenetikisht prej ujku 72% dhe prejardhja e ujkut 28%. Një ujk i artë afrikan nga Gadishulli Sinai egjiptian tregon përzierjen me ujqërit dhe qenët e Lindjes së Mesme. Ekzistojnë dëshmi të rrjedhës së gjeneve midis çakejve të artë dhe ujqërve të Lindjes së Mesme, aq më pak me ujqërit evropianë dhe aziatikë, dhe më pak me ujqërit e Amerikës së Veriut. Kjo tregon që prejardhja çakallit të artë i gjetur tek ujqërit e Amerikës së Veriut mund të ketë ndodhur para divergjencës së ujqërve euroaziatik dhe të Amerikës së Veriut.[18]

Paraardhësi i zakonshëm i kojotës dhe ujkut ka përzier me një popullatë fantazmë të një kanidi të panjohur të zhdukur. Ky kanid është gjenetikisht i afërt me dholen dhe evoluoj pas divergjencës së qenit të egër afrikan nga speciet e tjera të kanidëve. Pozicioni bazik i kojotës në krahasim me ujkun është propozuar të jetë për shkak të kojotës që mban më shumë gjenomë mitokondriale të këtij kanidi të paidentifikuar. Në mënyrë të ngjashme, një ekzemplar në muze i një ujku nga Kina e Jugut e mbledhur në vitin 1963 tregoi një gjenom që ishte 12-14% i përzier nga kanidë të panjohur. Në Amerikën e Veriut, shumica e kojotave dhe ujqërve tregojnë shkallë të ndryshme të përzierjes gjenetike të së kaluarës. Ujku i kuq i Shteteve të Bashkuara juglindore është një kafshë hibride me 40%: 60% ujk ndaj prejardhjes së kojotës. Për më tepër, u konstatua se ishte 60%: 40% ujk ndaj gjenetikës së kojotës me ujqërit lindorë , dhe 75%: 25% në ujërat e rajonit të Madh .[18]

Në kohët e fundit, disa ujqër meshkuj italianë e kishin origjinën nga qentë, gjë që tregon se ujqërit femra bashkveprojnë me qenin mashkull në natyrë. Në Malet e Kaukazit , 10% e qenve, përfshirë qenët roje, janë hibridë të gjeneratës së parë. Megjithëse çiftëzimi midis çakejve të artë dhe ujqërve nuk është vërejtur kurrë, prova e hibridizimit të çakallit-ujkut u zbulua përmes analizës së ADN-së mitokondriale të çakejve që jetojnë në malet e Kaukazit dhe në Bullgari.[19]

Anatomia

Redakto
 
Një ujk i Amerikës së Veriut

Ujku është anëtari më i madh i familjes Kanidae , dhe dallohet më tej nga kojotat dhe çakejntë nga një kockë më e gjerë, veshë më të shkurtër, një torzë më e shkurtër dhe një bisht më i gjatë. Trupi është i hollë dhe i ndërtuar me forcë me një kafaz brinjësh të madhe, thellësisht zbritëse , një shpinë të pjerrët dhe një qafë të fortë muskulore. Këmbët e ujkut janë mesatarisht më të gjatë se ato të kanidëve të tjerë, gjë që i mundëson kafshës të lëvizë me shpejtësi, dhe të kapërcejë borën e thellë që mbulon pjesën më të madhe të shtrirjes së saj gjeografike në dimër. Veshët janë relativisht të vegjël dhe trekëndësh. Koka e ujkut është e madhe dhe e rëndë, me një ballë të gjerë, nofulla të forta dhe një surrat të gjatë dhe të hapur. Kafka është 230–280 mm (9–11 in) në gjatësi dhe 130–150 mm (5-6 in) në gjerësi. Dhëmbët janë të mprehta dhe të mëdhenj, duke i bërë ato më të përshtatshme për shtypjen e kockave sesa ato të kanidëve të tjera. Ata nuk janë aq të specializuar sa ato që gjenden tek hienat . Molarët e saj kanë një sipërfaqe të sheshtë të përtypur, por jo në të njëjtën masë si kojota, dieta e së cilës përmban më shumë lëndë bimore. Femrat kanë tendencë të kenë enigma dhe ballë më të ngushta, qafë më të hollë, këmbë pak më të shkurtër dhe shpatulla më pak masive se meshkujt.

 
Një skelet i ujkut i vendosur në Muzeun e Ujkut, Parku Kombëtar Abruzzo , Itali

Ujku i rritur mat 105–160 cm (41–63 in) në gjatësi dhe 80–85 cm (31–33 në) në lartësinë e shpatullave. Bishti mat 29–50 cm (11–20 in) në gjatësi, veshët 90–110 mm ( 3) 1 ⁄ 2 - 4 3 ⁄ 8  in) në lartësi, dhe këmbët e pasme janë 220–250 mm ( 8 5 ⁄ 8 - 9 7 ⁄ 8  in). Madhësia dhe pesha e ujkut modern rritet në përpjesëtim me gjerësinë në përputhje me rregullin e Bergmanit . Masa mesatare e trupit të ujkut është 40 kg (88 lb), ekzemplari më i vogël i regjistruar në 12 kg (26 lb) dhe më i madhi në 79.4 kg (175 lb). Mesatarisht, ujqërit evropianë peshojnë 38,5 kg (85 lb), ujqërit e Amerikës së Veriut 36 kg (79 lb), dhe ujqërit indianë dhe arabë 25 kg (55 lb). Femrat në çdo popullatë të caktuar të ujku zakonisht peshojnë 2,3–4,5 kg (5-10 lb) më pak se meshkujt. Ujku me peshë mbi 54 kg (119 lb) janë të rralla, megjithëse individë jashtëzakonisht të mëdhenj janë regjistruar në Alaska dhe Kanada.  Në Rusinë e mesme, meshkujt jashtëzakonisht të mëdhenj u jepet një peshë maksimale 69–79 kg (152–174 lb).

Gëzofi

Redakto
 
Ujku në Changtang , Tibet

Ujku ka gëzof dimri shumë të dendur , me një shtresë të shkurtër flokësh të gjatë dhe të trashë . Shumica e qimeve të rojes bien në pranverë dhe rriten përsëri në vjeshtë. Flokët më të gjata ndodhen në anën e pasme, veçanërisht në pjesët e përparme dhe qafën. Veçanërisht qimet e gjata rriten mbi supet dhe pothuajse formojnë një kreshtë në pjesën e sipërme të qafës. Flokët në faqe janë të zgjatura dhe formojnë tufa. Veshët janë të mbuluara me qime të shkurtra dhe projektohen nga leshi. Flokët e shkurtër, elastikë dhe të ngushtë të ngjitur janë të pranishme në gjymtyrët nga bërrylat poshtë në tendonat kalcaneal . Gëzofi i dimrit është shumë rezistent ndaj të ftohtit. Ujqërit në klimat veriore mund të jenë të qetë në zona të hapura në −40 ° C (°40 ° F) duke vendosur misterat e tyre midis këmbëve të pasme dhe duke mbuluar fytyrat me bishtin e tyre. Gëzofi i ujkut siguron izolim më të mirë se gëzofi i qenve dhe nuk mbledh akull kur fryma e ngrohtë kondensohet kundër tij.

 
Ujqër të robëruar, i zi dhe i bardhë të rrëmbyer në kopshtin zoologjik La Boissière-du-Doré , Francë

Në klimat e ftohta, ujku mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut pranë lëkurës së tij për të ruajtur nxehtësinë e trupit. Nxehtësia e jastëkëve të këmbëve rregullohet në mënyrë të pavarur nga pjesa tjetër e trupit dhe ruhet në pikën vetëm mbi pikën e ngrirjes së indeve ku putrat vijnë në kontakt me akullin dhe borën. Në klimat e ngrohta, gëzofi është më i trashë dhe më i dobët se tek ujqërit veriorë. Ujku femër ka tendencë të ketë më shumë gëzof në gjymtyrë  sesa meshkujt dhe në përgjithësi zhvillojnë gëzof më të butë të përgjithshme, ndërsa piqen. Ujku i vjetër në përgjithësi ka më shumë qime të bardha në majë të bishtit, përgjatë hundës dhe në ballë. Gëzofi i dimrit mbahet më gjatë nga femrat , megjithëse me disa humbje të flokëve përreth tyre. Gjatësia e flokëve në mes të shpinës është 60–70 mm ( 2) 38 - 2 34  in), dhe qimet e rojes në shpatulla zakonisht nuk kalojnë 90 mm ( 3) 12  në), por mund të arrijë 110-130 mm ( 4 38 - 5 18  in).

Ngjyra e gëzofit të ujkut përcaktohet nga qimet e rojes së tij. Ujqërit zakonisht kanë disa qime të bardha, kafe, gri dhe të zezë. Palltoja e ujkut euroaziatik është një përzierje ochreous (e verdhë në portokalli) dhe ngjyra e ndryshkur ochreous (portokalli / e kuqe / kafe) me gri të lehtë. Muzgu është gri i zbehtë ochreous, dhe zona e buzëve, faqeve, mjekrës dhe fytit është e bardhë. Pjesa e sipërme e kokës, ballit, nën dhe midis syve, dhe midis syve dhe veshëve është gri me një film të kuqërremtë. Qafa është ohreous. Gëzofi i gjata, i zezë , përgjatë shpinës, formojnë një shirit të gjerë, me pjesë të flokëve të zeza mbi supet, gjoksin e sipërm dhe pjesën e pasme të trupit. Anët e trupit, bishtit dhe gjymtyrët e jashtme janë një ngjyrë e zbehtë ochreous, ndërsa anët e brendshme të gjymtyrëve, barkut dhe ijëve janë të bardha. Përveç atyre ujqërve që janë të bardhë ose të zi të pastër, këto tone ndryshojnë pak në zonat gjeografike, megjithëse modelet e këtyre ngjyrave ndryshojnë midis individëve.

Në Amerikën e Veriut, ngjyrat e gëzofit të ujqërve ndjekin sundimin e Gloger , ujqërit në Arktikun Kanadez janë të bardhë dhe ato në jug të Kanadasë, SHBA dhe Meksikë janë kryesisht gri. Në disa zona të Maleve Rocky të Alberta dhe Kolumbis Britanike, ngjyra e palltos është kryesisht e zezë, disa janë blu-gri dhe disa me argjend dhe e zezë. Dallimet në ngjyrën e palltos midis gjinive mungojnë në Euroazi; femrat kanë tendencë të kenë tone më të kuqe në Amerikën e Veriut. Ujku me ngjyrë të zezë në Amerikën e Veriut e fitojnë ngjyrën e tyre nga përzierja e qenve-ujqër pas ardhjes së qenve të parë që shoqëruan njerëzit nëpër ngushticën e Beringut 12,000 deri në 14,000 vjet më parë. Hulumtimi mbi trashëgiminë e ngjyrës së bardhë nga qenët në ujqër nuk është bërë ende.[20]

Ekologjia

Redakto

Gama dhe habitati

Redakto
 
Një ujk italian në një habitat malor në Apeninet në Sassoferrato , Itali

Ujku ndodhej fillimisht në të gjithë Eurozinë dhe Amerikën e Veriut. Përndjekja e qëllimshme njerëzore për shkak të vrasjev të bagëtive dhe frikës nga sulmet ndaj njerëzve ka zvogëluar gamën e ujqërve në rreth një të tretën e asaj që ishte dikur. Ujku tani është shfarosur (i zhdukur lokalisht) në pjesën më të madhe të Evropës Perëndimore, Shtetet e Bashkuara dhe Meksikë, dhe në Japoni. Në kohët moderne, ujku ndodhet kryesisht në shkretëtira dhe zona të thella. Ujku mund të gjendet midis nivelit të detit dhe 3.000 m (9,800 ft). Ujqërit jetojnë në pyje, ligatinat e brendshme , zona me shkurre , tokat me bar (duke përfshirë tundra arktike ), kullota , shkretëtira dhe maja shkëmbore në male. Përdorimi i habitatit nga ujqërit varet nga bollëku i preve, kushteve të borës, dendësia e bagëtive, dendësia e rrugëve, prania e njeriut dhe topografia .

 
Një ujk që mbante në autostrad një kërmë, Parku Kombëtar Denali , Alaska

Si të gjithë gjitarët në tokë që janë gjahtarë të grupeve , ujku ushqehet kryesisht me gjitarë të egër barngrënës të mëdhenj që mund të ndahen në madhësi të madhe 240–650 kg (530–1,430 lb) dhe madhësi të mesme 23–130 kg (51–287 lb), dhe kanë një masë trupore të ngjashme me atë të masës së kombinuar të anëtarëve të grupeve. Ujku specializohet në predikimin e personave të cenueshëm të preve të mëdha,  me një grup prej 15 të aftë për të rrëzuar një brilopat të rritur . Ndryshimi në dietë midis ujqërve që jetojnë në kontinente të ndryshme bazohet në varietetet e ndryshme të gjitarëve të mëdhenj dhe të preve më të vogla dhe shtëpiake që janë në dispozicion.[21]

Në Amerikën e Veriut, dieta e ujkut mbizotërohet nga gjitarë të mëdhenj dhe gjitarë të mesëm. Në Azi dhe Evropë, dieta e tyre mbizotërohet nga gjitarë të egër të mesëm dhe të llojeve shtëpiake. Ujku varet nga speciet e egra, dhe nëse këto nuk janë të disponueshme, si në Azi, ujku është më i varur nga speciet shtëpiake. Në të gjithë Euroazinë, ujqërit gjuajnë kryesisht brilopat, drer të kuq , kaproj dhe derra të egër . Në Amerikën e Veriut, preja më e rëndësishme e gjerë janë elku , brilopata, karibu , dreri bishtbardhë dhe dreri mushkë . Ujqërit mund ta tretin vaktin e tyre brenda disa orësh dhe mund të ushqehen disa herë brenda një dite, duke shfrytëzuar shpejt sasitë e mëdha të mishit. Një ujk i ushqyer mirë ruan yndyrën nën lëkurë, rreth zemrës, zorrëve, veshkave dhe palcës së eshtrave, veçanërisht gjatë vjeshtës dhe dimrit.[22]

Sidoqoftë, ujqërit nuk janë ngacmues të egër. Kafshët me madhësi më të vogla që mund të plotësojnë dietën e tyre, përfshijnë brejtës , lepuj , insektivor dhe mishngrënës më të vegjël. Ata shpesh hanë shpendë uji dhe vezët e tyre. Kur ushqime të tilla janë të pamjaftueshme, ato gjuajnë hardhuca , gjarpërinj , bretkosa dhe insekte të mëdha kur janë të disponueshme. Ujqërit në Minesotën veriore gjuajnë në majat veriore në rrjedhat e ujërave të ëmbla. Dieta e ujqërve bregdetarë në Alaska përfshin 20% salmon , ndërsa ato të ujqërve bregdetarë në Kolumbinë Britanike përfshijnë 25% burime detare, dhe ato në ishujt e afërt 75%.

Në Evropë, ujqërit hanë mollë, dardha, fiq , pjepër, manaferra dhe qershi . Në Amerikën e Veriut, ujqërit hanë boronica dhe mjedrat . Ujqërit gjithashtu hanë bar, i cili mund të sigurojë disa vitamina. Ata dihet se hanë manaferrat e hirit malor , zambakun e luginës , boronicat , luleshtrydhet , nusen e zezë evropiane , grurin dhe kungulleshat e kallamishteve.

Në kohën e mungesës, ujqërit hanë me lehtësi kërma . Në zonat e euroazis me aktivitet të dendur njerëzor, shumë popullatë ujqërish detyrohen të mbijetojnë kryesisht me bagëti dhe mbeturina.  Preja në Amerikën e Veriut vazhdojnë të pushtojnë habitatet e përshtatshme me dendësi të ulët njerëzore, ujqërit që hanë bagëti dhe mbeturina vetëm në rrethana të rënda.  Kanibalizmi nuk është i pazakontë tek ujqërit gjatë dimrave të ashpër, kur grupet shpesh sulmojnë ujqër të dobët ose të dëmtuar dhe mund të hanë trupat e anëtarëve të grupeve të ngordhura.

Mardhëniet me mishngrënësit e tjerë

Redakto

Ujqërit zakonisht mbizotërojnë ndaj specieve të tjera të kanidëve në zonat ku ndodhen të dy. Në Amerikën e Veriut, incidentet e ujqërve që vrasin kojota janë të zakonshme, veçanërisht në dimër, kur kojotat ushqehen me vrasjet e ujqërve. Ujqërit mund të sulmojnë vendet e kojotave, duke gërmuar jashtë dhe duke i vrarë këlyshët e tyre, megjithëse rrallë i hanë ato. Nuk ka të dhëna për kojota që vrasin ujqërit, megjithëse kojotët mund t'i ndjekin ujqërit nëse i tejkalojnë ata.  Sipas një njoftimi për shtyp nga Departamenti i Bujqësisë i SH.B.A. në 1921, ujku famëkeq Custer u mbështet në kojot për ta shoqëruar dhe paralajmëruar atë për rrezik. Megjithëse ata ushqeheshin nga vrasjet e tij, ai kurrë nuk i lejoi t'i afroheshin.  Ndërveprimet janë vërejtur në Euroazi midis ujqërve dhe çakejve të artë, numri i këtyre të fundit është relativisht i vogël në zonat me dendësi të madhe të ujkut. Ujqërit gjithashtu vrasin dhelpra të kuqe , arktike dhe korsake , zakonisht në mosmarrëveshje mbi kufomat, ndonjëherë duke i ngrënë ato.

 
Një ujk, një ari, kojotat dhe korbat që garojnë për një vrasje në Parkun Kombëtar Yellowstone

Arijntë e murrmë zakonisht mbizotërojnë ndaj grupeve të ujqërve në mosmarrëveshjet mbi kufomat, ndërsa grupet e ujqërve kryesisht mbizotërojnë ndaj arinjeve kur mbrojnë vendet e tyre të denës. Të dy speciet vrasin të rinjtë e njëri-tjetrit. Ujqërit ushqehen me arinjtë e murrmë që i vrasin, ndërsa arinjtë e murrmë duket se hanë vetëm ujqër të rinj. Ndërveprimet e ujkut me arinjtë e zi amerikan janë shumë më të rralla për shkak të dallimeve në preferencat e habitatit. Ujku është regjistruar në shumë raste duke kërkuar në mënyrë aktive arinjtë e zinj amerikanë në strofullat e tyre dhe duke i vrarë ata pa i ngrënë ato. Për dallim nga arinjtë e murrmë, arinjtë e zinj amerikanë shpesh humbasin kundër ujqërve në mosmarrëveshjet mbi vrasjet.  Ujku gjithashtu mbizotëron dhe ndonjëherë vret baldosa të veriut, dhe i ndjekin ata që përpiqen të shkëputen nga vrasjet e tyre. Baldosat e veriut shpëtojnë nga ujqërit në shpella ose lart pemë.

Ujqërit mund të bashkëveprojnë dhe të konkurrojnë me felidët , të tillë si rrëqebulli euroaziatik , i cili mund të ushqehet me pre më të vogël, ku ujqërit janë të pranishëm dhe mund të shtypen nga një popullsi e madhe e ujqërve. Ujqërit hasen me kugarët përgjatë pjesëve të Maleve Rocky dhe vargjet malore ngjitur. Ujku dhe pumat zakonisht shmangin takimin me njëri-tjetrin duke gjuajtur lartësi të ndryshme për pre të ndryshme ( ndarje të ngrohta ). Në dimër, kur akumulimi i borës detyron pretë e tyre në lugina, ndërveprimet midis dy specieve bëhen më të mundshme.Grupet e ujqërve zakonisht mbizotërojnë ndaj pumës dhe mund të vjedhin vrasjet e tyre ose madje t'i vrasin ata,  ndërsa takimet një-për-një priren të mbizotërojnë nga macja. Ekzistojnë disa raste të dokumentuara të kugarëve që vrasin ujqërit. Ujqërit ndikojnë më gjerësisht në dinamikën dhe shpërndarjen e populates së pumës duke dominuar territorin dhe mundësitë e preve dhe duke prishur sjelljen e maces. Ndërveprimet e tigrave siberian dhe ujqërve janë të dokumentuara mirë në Lindjen e Largët Ruse , ku tigrat depresojnë dukshëm numrat e ujqërve, ndonjëherë deri në pikën e zhdukjes së lokalizuar . Vetëm zvogëlimi njerëzor i numrave të tigrave duket se mbron ujqërit nga përjashtimi konkurruesprej tyre. Me ndoshta vetëm katër rekorde të provuara të tigrave që vrasnin ujqër, këto raste janë të rralla; sulmet duket se janë më konkurruese sesa natyra grabitqare. [23][24]

Izrael, ujqërit e Azisë Qendrore dhe Indis mund të ndeshen me hienat me shirita , zakonisht në mosmarrëveshje për kufomat. Hienat me shirita ushqehen gjerësisht me trupat e vrarë nga ujku. Hienat një-për-një, mbizotërojnë ndaj ujkut, dhe mund të gjuhen prej tyre, por grupet e ujqërve mund të dëbojnë hienën e vetme ose të një numri më të madh. Ekziston të paktën një rast në Izrael i një hiene që bashkëpunon dhe bashkëjeton me një grup ujqërish. Propozohet që hiena të përfitojë nga aftësia superiore e ujqërve për të gjuajtur pre të mëdha, të shkathët. Ujku mund të përfitojë nga ndjenja e erës së hienës, të lokalizojnë dhe gërmojnë breshkat, të copëtojnë kocka të mëdha dhe të shqyejnë enë ushqimesh të hapura si kanaçe prej kallaji.

Sjella

Redakto

Sjellja sociale

Redakto
 
Ujku indiane në kopshtin zoologjik Mysore

Ujku është një kafshë shoqërore . Popullsitë e tij përbëhen nga grupe dhe ujqër të vetmuar, shumica e ujqërve të vetmuar janë përkohësisht vetëm ndërsa shpërndahen nga grupet për të formuar ose të bashkohen me një grup tjetër. Njësia themelore sociale e ujkut është familja bërthamore që përbëhet nga një çift i çiftëzuar i shoqëruar nga pasardhësit e tyre. Madhësia mesatare e grupeve në Amerikën e Veriut është tetë ujqër dhe në Evropë 5.5 ujqër. Grupet mesatare në të gjithë Euroazin përbëhet nga një familje me tetë ujqr (dy të rritur dhe të mitur ), ose nganjëherë dy ose tre familje të tilla, me shembuj të grupeve jashtëzakonisht të mëdha që përbëhen nga 42 ujqër që njihen. Nivelet e kortizolit tek ujqrit rriten ndjeshëm kur një anëtar i grupit vdes, duke treguar praninë e stresit. Gjatë kohërave të bollëkut të preve të shkaktuar nga pjellja ose migracioni, grupe të ndryshme ujqrish mund të bashkohen përkohësisht.

Pasardhësit zakonisht qëndrojnë në grupe për 10-15 muaj para shpërndarjes. Nxitësit për shpërndarje përfshijnë fillimin e pjekurisë seksuale dhe konkurrencën brenda grupeve për ushqim. Distanca e përshkuar nga ujqërit ndryshon shumë; disa qëndrojnë në afërsi të grupit të prindërve, ndërsa individë të tjerë mund të udhëtojnë në distanca të mëdha me lartësi 206 km (128 mi), 390 km (240 mi) dhe 670 km (420 mi) nga grupet e tyre të lindjes. Një grup i ri zakonisht themelohet nga një mashkull dhe femër pa lidhje, duke shpërndarë duke udhëtuar së bashku në kërkim të një zone pa grupe të tjera armiqësore. Grupet e ujkut rrallëherë adoptojnë ujqër të tjerë dhe zakonisht i vrasin. Në rastet e rralla kur ujqërit e tjerë birësohen, birësuesi është pothuajse i pandryshueshëm një kafshë e papjekur e moshës nga një deri në tre vjeç, dhe nuk ka gjasa të konkurrojë për të drejtat e mbarështimit me çiftin e martuar. Kjo zakonisht ndodh ndërmjet muajve shkurt dhe maj. Meshkujt birësues mund të çiftëzohen me një grup femrash në dispozicion dhe më pas të formojnë grupet e tyre. Në disa raste, një ujk i vetmuar futet në një grup për të zëvendësuar një seleksionues të ndjerë.

Ujku është territorial dhe në përgjithësi krijojnë territore shumë më të mëdha se sa kërkojnë për të mbijetuar duke siguruar një furnizim të qëndrueshëm të preve. Madhësia e territorit varet kryesisht nga sasia e preve e disponueshme dhe mosha e këlyshëve të grupeve. Ata kanë tendencë të rriten në madhësi në zonat me popullsi të ulët me pre, ose kur këlyshët mbushin moshën gjashtë muaj, kur kanë të njëjtat nevoja ushqyese si të rriturit. Grupet e ujqërve udhëtojnë vazhdimisht në kërkim të gjahut, duke mbuluar afërsisht 9% të territorit të tyre në ditë, mesatarisht 25 km / d (16 mi / d). Bërthama e territorit të tyre është mesatarisht 35 km 2 (14 km katror) ku ata kalojnë 50% të kohës së tyre. Dendësia e preve ka tendencë të jetë shumë më e lartë në periferi të territorit. Me përjashtim të dëshpërimit, ujqërit tentojnë të shmangin gjuetinë në kufijtë e gamës së tyre për të shmangur konfrontimet fatale me grupet fqinje. Territori më i vogël në rekord u mbajt nga një grup prej gjashtë ujqërish në Minesota verilindore, e cila zinte një vlerësim prej 33 km 2 (13 km mi), ndërsa më i madhi u mbajt nga një grup alaskan me dhjetë ujqër që përfshin 6,272 km 2 ( 2,422 mi katrore). Grupet e ujqërve vendosen në mënyrë tipike, dhe zakonisht, lënë vetëm vargjet e tyre të mësuar gjatë mungesave të rënda të ushqimit.

 
Një ujk që shënon territorin e tij me urinë, Parku i Kafshëve të egra Kolmården, Suedi

Ujqërit reklamojnë territoret e tyre në grupe të tjera përmes shenjës së urinës dhe aromës . Markimi i aromave përfshin urinën, fecesin dhe aromat e gjëndrave anale. Kjo është më e efektshme në territoret elarta sesa ulëritës dhe shpesh përdoret në kombinim me shenjat e para. Ujqërit rritin nivelin e tyre të shënjimit të aromave kur hasin shenjat e ujqërve nga grupe e tjera. Ujku i vetmuar shënojë rrallë, por çiftet e reja shënojnë më shumë aromën. Këto marka lihen përgjithësisht çdo 240 m në të gjithë territorin në rrugëkalime të rregullta dhe kryqëzime. Shenja të tilla mund të zgjasin dy deri në tre javë, dhe zakonisht vendosen pranë shkëmbinjve, gurëve, pemëve ose skeleteve të kafshëve të mëdha. Luftimet territoriale janë ndër shkaqet kryesore të vdekshmërisë së ujqërve, një studim që konkludon se 14-65% e vdekjeve të ujqërve në Minesota dhe Parku Kombëtar Denali dhe Ruajtja ishin për shkak të ujqërve të tjerë. [25]

Ujqërit komunikojnë për të parashikuar se çfarë mund të bëjnë bashkëshortët e tyre ose ujqërit e tjerë. Kjo përfshin përdorimin e vokalizimit, qëndrimit të trupit, aromës, prekjes dhe shijes. Fazat e hënës nuk kanë asnjë efekt në vokalizimin e ujkut, dhe megjithë besimin popullor, ujqërit nuk ulërijnë në Hënë të plotë. Ujqërit ulërasin të mbledhin grupet zakonisht para dhe pas gjuetive, të kalojnë në një alarm, veçanërisht në një vendndodhje, për të gjetur njëri-tjetrin gjatë një stuhie, ndërsa kalojnë territorin e panjohur dhe për të komunikuar në distanca të mëdha. Zhurmat e ujkut mund të dëgjohen në kushte të caktuara në sipërfaqe deri në 130 km 2 (50 km katrorë). Vokalizime të tjera përfshijnë growls, lehje dhe ulërim. Ujqërit nuk lehin me zë të lartë ose vazhdimisht siç bëjnë qentë në konfrontime, përkundrazi lehin disa herë dhe pastaj tërhiqen nga një rrezik i perceptuar. Ujku agresiv ose vetë-pretendues karakterizohet nga lëvizjet e tyre të ngadalta dhe të qëllimshme, sjellje të trupit të lartë dhe mashtrimet e ngritura , ndërsa ato nënshtruese mbajnë trupat e tyre të ulët, rrafshojnë leshin e tyre dhe ulin veshët dhe bishtin.  Urinimi i ngritur i këmbëve konsiderohet të jetë një nga format më të rëndësishme të komunikimit me aromë të ujkut, duke përbërë 60-80% të të gjitha shenjave të aromave të vëzhguara.[26]

Riprodhimi

Redakto

Ujqërit janë çifte monogamë , të çiftëzuar, që zakonisht mbesin së bashku për tërë jetën. Nëse njëri nga çiftet vdes, një shok tjetër gjendet shpejt. Me ujqërit në natyrë, joriprodhues nuk ndodhen aty ku është e mundur shpërthimi. Ujku bëhet i pjekur në moshën dy vjeç dhe piqet seksualisht nga mosha tre vjeç. Mosha e mbarështimit të parë të ujkut varet kryesisht nga faktorët mjedisorë: kur ushqimi është i bollshëm, ose kur popullsia e ujqërve menaxhohet shumë, ujqërit mund të mbrojnë këlyshët në moshat e reja për të shfrytëzuar më mirë burimet e bollshme. Femrat janë të afta të prodhojnë këlyshë çdo vit, një pjellë në vit është mesatare. Oestrus dhe rut fillojnë në gjysmën e dytë të dimrit dhe zgjasin dy javë.

 
Këlyshët e ujqërve iberik që stimulojnë nënën e tyre të rregullojnë disa ushqime

Strofullat zakonisht ndërtohen për çunat gjatë periudhës së verës. Kur ndërtojnë strofulla, femrat përdorin strehimore natyrore si çarje në shkëmbinj, shkëmbinjtë që mbingarkojnë bregun e lumenjve dhe vrimat e mbuluara nga bimësia. Ndonjëherë, dreri është strofulla e përvetësuar e kafshëve më të vogla siç janë dhelprat, vjedullat ose marmotat. Një den e përvetësuar shpesh zgjerohet dhe pjesërisht riparohet. Në raste të rralla, ujqërit femra gërmojnë vetë strofulla, të cilat zakonisht janë të vegjël dhe të shkurtër me një deri në tre hapje. Sterna zakonisht ndërtohet jo më shumë se 500 m larg nga një burim uji. Zakonisht përballet drejt jugut, ku mund të ngrohet më mirë nga ekspozimi i diellit, dhe dëbora mund të shkrihet më shpejt. Vendet e pushimit, hapësirat e lojërave për këlyshët dhe mbetjet e ushqimit gjenden zakonisht rreth grumbujve të ujqërve,laraskave dhe korbave . Megjithëse ata kryesisht shmangin zonat brenda shikimit të njeriut, ujqërit dihet se jetojnë pranë banesave , rrugëve të asfaltuara dhe hekurudhave . Gjatë shtatëzënësisë, ujqërit femra mbeten në një banesë të vendosur larg zonës periferike të territoreve të tyre, ku takime të dhunshme me grupe të tjera kanë më pak të ngjarë të ndodhin.

Periudha e shtatzanis zgjat 62–75 ditë, kur këlyshët zakonisht lindin në muajt e pranverës ose në fillim të verës në vende shumë të ftohta siç është në tundra. Femrat e reja lindin katër deri në pesë të rinj, dhe femra më të moshuara nga gjashtë në tetë të rinj dhe deri në 14. Shkalla e vdekshmërisë së tyre është 60-80%. Këlyshët e ujqve të porsalindur duken të ngjashëm me këlyshët të pastorin gjerman  . Ata kanë lindur të verbër dhe të shurdhër dhe janë të mbuluar me lesh të shkurtër të butë gri-kafe. Ata peshojnë 300–500 g në lindje dhe fillojnë të shohin pas nëntë deri në 12 ditë. Dhëmbët e qumështit shpërthejnë pas një muaji. Këlyshët së pari largohen nga banesa pas tre javësh. Në moshën një muaj e gjysmë, ata janë mjaft të shkathët për të ikur nga rreziku. Ujku nënë nuk e lënë gropën për javët e para, duke u mbështetur te këlyshët më të rritur për të siguruar ushqim për ta dhe të rinjtë e tyre. Këlyshët fillojnë të hanë ushqim të ngurtë në moshën tre deri në katër javësh. Ata kanë një normë të shpejtë të rritjes gjatë katër muajve të parë të jetës: gjatë kësaj periudhe, pesha e një qeni ku mund të rritet gati 30 herë. Këlyshët e ujkut fillojnë luftimin e lojërave në moshën tre javësh, megjithëse ndryshe nga kojotat dhe dhelprat e reja, kafshimet e tyre janë të buta dhe të kontrolluara. Luftimet aktuale për të vendosur hierarkinë zakonisht ndodhin në moshën pesë deri në tetë javë. Kjo është në kontrast me kojotat dhe dhelprat e reja, të cilat mund të fillojnë të luftojnë edhe para fillimit të sjelljes së lojës. Deri në vjeshtë, këlyshët janë mjaft të pjekur për të shoqëruar të rriturit në gjueti për pre të mëdha.

Gjuetia

Redakto

Ujku ose çifte të çiftuar zakonisht kanë nivele më të larta suksesi në gjueti sesa grupe të mëdha; ujqërit beqarë janë vërejtur herë pas here për të vrarë pre të mëdhenj si brilopata , bizon dhe buaj myshqesh . Kjo bie ndesh me besimin e mbajtur zakonisht se grupet më të mëdha përfitojnë nga gjuetia bashkëpunuese për të rrëcuar një pre të madhe. Madhësia e një grupi gjuetie ujku është e lidhur me numrin e qenve që mbijetuan gjatë dimrit të mëparshëm, mbijetesën e të rriturve dhe shkallën e shpërndarjes së ujqërve që linin grupet. Madhësia optimale e grupit për gjuetin e elkut është katër ujqër, dhe për bizon një madhësi e madhe e grupeve është më e suksesshme.[27]

Si dhe përshtatjet e tyre fizike për gjuetinë e gjitarëve thundrak, ujqërit posedojnë disa përshtatje sjelljeje, njohëse dhe psikologjike për të ndihmuar në stilin e tyre të gjuetisë. Ujqërit janë nxënës të shkëlqyeshëm që përputhen ose i tejkalojnë qentë shtëpiak. Ata mund të përdorin vështrimin për të përqendruar vëmendjen se ku janë duke kërkuar ujqërit e tjerë. Kjo është e rëndësishme sepse ujqërit nuk përdorin vokalizim kur gjuajnë. Në testet laboratorike, ata shfaqin njohuri, largpamësi, mirëkuptim dhe aftësi për të planifikuar. Për të mbijetuar, ujqërit duhet të jenë në gjendje të zgjidhin dy probleme - gjetjen e një kafshe pre, pastaj përballjen me të.

Ndjekja

Redakto
 
Një ujk indian duke shkelur në Parkun Kombëtar të Blackbuck

Ujqërit lëvizin rreth territorit të tyre kur gjuajnë, duke përdorur të njëjtat shtigje për periudha të zgjatura. Pas reshjeve të dëborës, ujqërit gjejnë shtigjet e tyre të vjetra dhe vazhdojnë t'i përdorin ato. Këto ndjekin brigjet e lumenjve, vijat bregdetare të liqeneve, përmes lumenjve të mbingarkuar me shkurre, përmes plantacioneve, ose rrugëve dhe shtigjeve njerëzore. Ujqërit janë grabitqarë të natës. Gjatë dimrit, një grup fillon gjuetinë në muzgun e mbrëmjes së hershme dhe gjuajë tërë natën, duke udhëtuar dhjetëra kilometra. Ndonjëherë gjuetia e një preje e madhe ndodh gjatë ditës. Gjatë verës, ujqërit zakonisht kanë prirje të gjuajnë individualisht, duke i zënë pritë pretë e tyre dhe rrallë duke ndjekur.

Ujku zakonisht udhëton me një ritëm loping, duke vendosur njërën prej putrave të tij direkt para tjetrit. Kjo ecje mund të mbahet për orë të tëra me një shpejtësi prej 8–9 km / orë (5.0–5,6 mph). Në shtigjet e zhveshura, një ujk mund të arrijë shpejt shpejtësinë 50-60 km / orë (31-37 mph). Ujku mund të vrapoj për 55–70 km / orë (34–43 km / orë), mund të kërcejë 5 m (16 ft) në mënyrë horizontale në një kufi të vetëm, dhe mund të mbajë ndjekje të shpejtë për të paktën 20 minuta. Këmba e një ujku është i madh dhe fleksibël, i cili i lejon asaj të shkelin në një larmi terreni. Këmbët e një ujku janë të gjata në krahasim me madhësinë e trupit të tyre duke i lejuar ata të udhëtojnë deri 76 km (47 mi) në 12 orë. Ky adaptim lejon që ujqërit të lokalizojnë gjahun brenda orëve, por mund të duhen ditë për të gjetur gjahun që mund të vritet pa ndonjë rrezik të madh. Moisi dhe dreri jetojnë beqarë gjatë verës. Karibut jeton në tufat e mijëra gjë që paraqet rreziqe për ujqërit. Elkët jetojnë në tufat e vogla dhe këto janë një objektiv më i sigurt.[28]

Ujqërit mbajnë kokën në të njëjtin nivel me kurrizin, duke e ngritur atë vetëm kur janë në gatishmëri. Në një studim, ujqërit zbuluan brilopatat duke përdorur aromë 10 herë, vizion gjashtë herë, dhe një herë duke ndjekur gjurmët në dëborë. Vizioni i tyre është po aq i mirë sa ai i njerëzve, dhe ata mund të nuhasin pre së paku 2.4 km ( 1) 12  mi) larg. Një ujk udhëtoi në një tufë 103 km larg (64 mi). Një njeri mund të zbulojë erën e një zjarri pyjor në të njëjtën distancë të largët. Ndjenja e erës së ujkut është të paktën e krahasueshme me atë të qenit shtëpiak. Të dy kanë një ndjenjë erë të paktën 10,000 herë më të ndjeshme se ajo e njerëzve. [28]

Ndjekja në grup

Redakto
 
Një bizon amerikan në Parkun Kombëtar Yellowstone duke qëndruar në tokë. Bizoni, elk dhe brilopata zakonisht qëndrojnë në tokën e tyre kundër një grupi ujqërish.

Kur gjuajnë një gjah të madh, ujqërit përpiqen të izolojnë një individ nga grupi i tij. Nëse është e suksesshme, një grup ujqërish mund të rrëzojë prenë që ushqejë me atë për ditë, por një gabim në gjykim mund të çojë në dëmtim serioz ose vdekje. Shumica e preve të mëdha kanë zhvilluar adaptime dhe sjellje mbrojtëse. Ujqërit janë vrarë ndërsa u përpoqën të rrëzonin bizon , elk, brilopat, buajit e myshqeve, dhe madje edhe nga një nga pretë e tyre më të vogla thundrakës, dreri bishtbardhë. Megjithëse njerëzit shpesh besojnë se ujqërit lehtë mund të kapërcejnë ndonjë nga pretë e tyre, shkalla e suksesit të tyre në gjuetinë e preve thundrak është zakonisht e ulët.[29]

Në përgjithësi, bizoni, elku dhe brilopata qëndrojnë në tokën e tyre, atëherë ujqërit duhet të luftojnë me ta për t'i rrëzuar. Shpesh karibut dhe drerët ikin, por ndonjëherë dreri gjithashtu bën një qëndrim. Me pre më të vogël si kastor , patat dhe lepuj, nuk ka asnjë rrezik për ujkun. Nëse kafsha e shënjestruar qëndron në tokën e saj, ujqërit ose e injorojnë atë, ose përpiqen ta frikësojnë atë në ekzekutim. Uqërit, apo edhe një ujk më vete, përpiqet të frikësojë një tufë në panik dhe ti shpërndarjë. [30]

Kur ujqërit hasin pre në ikje, ata i ndjekin. Shpejtësia e preve është e lidhur ngushtë me shpejtësinë e grabitqarëve të tyre kryesorë. Ujqërit mund të vrapojnë me 56–64 km / orë (35-40 mph) nëpër disa kilometra dhe shpesh ndjekin gjahun për të paktën 1 km ( 12  mi). Një ujk ndoqi një karibu për 8 km (5 mi), një tjetër ndoqi dhe gjurmoi një dre për 20 km (12 mi), dhe një ujk 11-vjeçar ndoqi dhe kapi një lepur të Arktikut pas shtatë minutash. Shumica e preve të ujqërve përpiqen të vrapojnë drejt ujit, ku ata ose do të shpëtojnë ose do të vendosen më mirë në përpjekje për t'i shmangur ujqërit.[28]

Sakatimi

Redakto

Ujku duhet të japë ndjekje dhe të fitojë ndaj preve në ikje, të ngadalësojë atë duke kafshuar nëpër flokë të trashë dhe të fshihet, dhe pastaj ta mbys për të filluar të ushqehet. Pas ndjekjes dhe përballjes me një kafshë të madhe , ujku përdor 6 cm të tij ( 2) dhe muskujt e tij të fuqishëm masazorë për të dhënë një forcë kafshimi prej 28 kg / cm 2 (400 lbf / në 2 ), e cila është e aftë të thyejë kafkat e shumë prej preve të tij. Një ujk u vu re duke u zvarritur për dhjetëra metra të ngjitur në këmbën e pasme të një murre; një tjetër u pa duke u zvarritur mbi një regjistër të rënë ndërsa ishte ngjitur. [27]

Pika më e zakonshme e sulmeve të ujqërve në mur janë këmbët e sipërme të pasme. Plagët e këmbëve të indit janë të shkaktuara nga pjesa e pasme, në mes të rrugës deri në hoke me dhëmbët e qenit. Këto lënë perforacione të boshllëkut të lëkurës mbi 4 cm ( 1) 12  in) në diametër. Megjithëse mund të ndodhë humbja e gjakut, dëmtimi i muskujve dhe ekspozimi i tendinit ndodh . Sulmet ndodhin edhe në hundën me mish, në pjesën e pasme dhe në anët e qafës, në veshët dhe në perineum . Ujku mund të gjuaj pre të mëdha dhe pastaj të shtrihet rreth pushimit për orë të tëra përpara se ta vrasë kur është më i dobët për shkak të humbjes së gjakut, duke zvogëluar kështu rrezikun e dëmtimit të tyre.

 
Dy ujqër që ushqehen me një dre bishtbardhë

Me pre të mesme, të tilla si drerët ose delet , ujqërit vrasin duke kafshuar fytin, duke ndërprerë gjurmët nervore dhe arteriet karotide , duke bërë kështu që kafsha të vdesë brenda disa sekondash në një minutë. Me pretë e vogla, ujqërit kërcejnë në një hark të lartë dhe e imobilizojnë atë me parakrahët e tyre. Kur preja është e ndjeshme dhe e bollshme, ujqërit herë pas here mund të mbysin tepricë . Raste të tilla janë të zakonshme me kafshët shtëpiake, por të rralla me pretë e egër. Në natyrë, vrasjet e tepërta ndodhin kryesisht gjatë fundit të dimrit ose pranverës, kur bora është jashtëzakonisht e thellë (duke penguar kështu lëvizjet e preve) ose gjatë periudhës së denjcimit, kur ujqërit e detyruar kërkojnë një furnizim të gatshëm të mishit. Preja e madhësisë mesatare është veçanërisht e ndjeshme ndaj vrasjeve të tepërta, pasi metoda e shpejtë e kafshimit të fytit lejon ujqërit të vrasin shpejt një kafshë dhe të kalojnë në një tjetër.[31]

Ushqimi

Redakto

Pasi të rrëzohet preja, ujqërit fillojnë të ushqehen, duke shqyer dhe tërhequr trupin e pajetë në të gjitha drejtimet dhe duke rrëzuar copëza të mëdha të tij. i shumimit zakonisht monopolizon ushqimin për të vazhduar prodhimin e qenve. Kur ushqimi është i pakët, kjo bëhet në kurriz të anëtarëve të tjerë të familjes, veçanërisht jo qenve.  i shumimit zakonisht ha së pari. Ata zakonisht punojnë më së shumti për të vrarë prenë, dhe mund të pushojnë pas një gjuetie të gjatë dhe të lejojnë që pjesa tjetër e familjes të hajë pa shqetësim. Pasi çifti i mbarështimit të ketë mbaruar së ngrëni, pjesa tjetër e familjes loton copa të kufomës dhe i transporton ato në zona të izoluara ku mund të hanë në paqe. Ujku zakonisht fillon të ushqyerit duke konsumuar organet më të mëdha të brendshme, si zemra ,mëlçia , mushkëritë dhe rreshtimi i stomakut .Veshkat dhe shpretka janë ngrënë një herë ata janë të ekspozuar, e ndjekur nga muskujt. Një ujk mund të hajë 15–19% të peshës së trupit të tij në një ushqim të vetëm.

Infeksionet

Redakto

Viruset dhe bakteret

Redakto
Pamjet e një ujku të marrë nga Parku Natyror Abruzzo që tregojnë shenja të avancuara të distemit qenit

Semundjet virale kryhen nga ujqërve përfshijnë: tërbimi , sëmundja e qenitparvovirusin i qenit, infektive hepatitit i qenit , papillomatosis , dhe koronavirusi i qenit . Ujku është një mikpritës kryesor për tërbimin në Rusi, Iran, Afganistan , Irak dhe Indi. Tek ujqërit, periudha e inkubacionit është tetë deri në 21 ditë, dhe rezulton që hosti të acarohet, të braktisë grupin e tij dhe të udhëtojë deri në 80 km (50 mi) në ditë, duke rritur kështu rrezikun e infektimit të ujqërve të tjerë. Ujku i infektuar nuk shfaq frikë nga njerëzit, ndërsa sulmet më të dokumentuara të ujqërve ndaj njerëzve u atribuohen kafshëve të tërbuara. Edhe pse shpërndarësi i qenit është vdekjeprurës për qentë, ajo nuk është regjistruar për të vrarë ujqër, përveç në Kanada dhe Alaska. Parvovirusi i qenit, i cili shkakton vdekjen nga dehidratimi , çekuilibrimi i elektrolitit dhe shoku endotoksik ose sepsë, është kryesisht e mbijetueshme tek ujqërit, por mund të jetë vdekjeprurës për këlyshët. Ujqërit mund të kapin hepatitet infektiv qenit nga qenët, megjithëse nuk ka të dhëna për ujqërit që vdesin prej tij. Papillomatoza është regjistruar vetëm një herë në ujqër, dhe ka të ngjarë të mos shkaktojë sëmundje serioze ose vdekje, megjithëse mund të ndryshojë sjelljet e të ushqyerit. Koronavirusi i qenit është regjistruar tek ujqërit e Alaskan, infeksionet janë më të përhapura në muajt e dimrit.

Sëmundjet bakteriale të bartura nga ujqërit përfshijnë: brucelozën , sëmundjen Lyme , leptospirozën , tulareminë , tuberkulozin e gjedhit , listeriozën dhe antraksin . Ujqërit mund të marrin Brucella suis nga renë e egër dhe shtëpiake. Ndërsa ujqërit e rritur kanë tendencë të mos shfaqin ndonjë shenjë klinike, mund të dobësojnë rëndë këlyshët e femrave të infektuara. Edhe pse sëmundja e lyme mund të degjenerojë ujqërit individualë, nuk duket se ka ndonjë efekt domethënës në popullsinë e ujqërve. Leptospiroza mund të kontraktohet përmes kontaktit me pretë e infektuar ose urinë, dhe mund të shkaktojë ethe ,anoreksia , të vjella, anemia , hematuria , ikteri dhe vdekja. Ujqërit që jetojnë pranë fermave janë më të prekshëm nga sëmundjet sesa ata që jetojnë në shkretëtirë, ndoshta për shkak të kontaktit të zgjatur me mbeturinat e kafshëve shtëpiake të infektuar. Ujqërit mund të kapin tulareminë nga preja e lagomorfit , megjithëse efekti i saj tek ujqërit nuk dihet. Megjithëse tuberkulozi i gjedhit nuk konsiderohet një kërcënim kryesor për ujqërit, është regjistruar të ketë vrarë dy ujqër në Kanada.

Parazitët

Redakto
 
Një ujk në Parkun Kombëtar Yellowstone i prekur me pemë sarkoptike

Ujqërit mbajnë ektoparazitë dhe endoparazitë ; ato në ish- Bashkimin Sovjetik janë regjistruar të mbajnë të paktën 50 lloje. Shumica e këtyre parazitëve infektojnë ujqërit pa efekte të kundërta, megjithëse efektet mund të bëhen më serioze në ekzemplarët e sëmurë ose të kequshqyer. Infeksioni parazit tek ujqërit është një shqetësim i veçantë për njerëzit. Ujqërit mund t'i përhapin ato te qenët, të cilët nga ana tjetër mund t'i bartin parazitët te njerëzit. Në zonat ku ujqërit banojnë në zona baritore, parazitët mund të përhapet tek bagëti.

Ujqërit shpesh infektohen me një shumëllojshmëri të ekzoparazitëve të artropodit , duke përfshirë pleshtat , rriqrat , morrat dhe marimangat . Më të dëmshme për ujqërit, veçanërisht këlyshët, është zgjebe mite ( Sarcoptes scabiei ), edhe pse ata rrallë zhvillojnë zgjebe , ndryshe nga dhelprat. Morrat, siç është Trichodectes canis , mund të shkaktojnë sëmundje tek ujqërit, por rrallë vdekje. Llojet e gjinisë Ixodes mund të infektojnë ujqërit me sëmundjen Lyme dhe ethe me njolla në Rocky Mountain .  Dermacentor pictus infekton edhe ujqërit. Ektoparazitë e tjerë përfshijnë morra përtypëse , morra gjiri dhe pleshtat Pulex irritans dhe Ctenocephalides canis .

Parazitë të njohur të ujqërve infektojnë përfshijnë: protozoa dhe helmintet ( flukes , krimbat shirit , krimbat e rumbullakët dhe krimbat e mprehtë në kokë ). Nga 30,000 specie protozoare, vetëm disa janë regjistruar për të infektuar ujqërit: Isospora , Toxoplasma , Sarcocystis , Babesia , dhe Giardia . Disa ujqër mbajnë Neospora caninum  , e cila mund të përhapet tek bagëtit dhe është e ndërlidhur me dështime të gjedhit . Midis flukes, më e zakonshme në ujqërit e Amerikës së Veriut është Alaria , e cila infekton brejtës të vegjël dhe amfibë që hahen nga ujqërit. Pas arritjes së pjekurisë, Alaria migron në zorrën e ujkut, por bën pak dëm. Metorchis conjunctus, e cila hyn tek ujqërit përmes ngrënies së peshkut, infekton mëlçinë e ujkut ose fshikëzën e tëmthit, duke shkaktuar sëmundje të mëlçisë , inflamacion të pankreasit dhe emaciation . Shumica e llojeve të tjera të flukës banojnë në zorrën e ujkut, megjithëse Paragonimus westermani jeton në mushkëri. Krimbat shirit zakonisht gjenden tek ujqërit, pasi e marrin kryesisht  nga thundrakët, gjitarët e vegjël dhe peshqit, me të cilët ushqehen ujqërit. Tormat në përgjithësi shkaktojnë pak dëm tek ujqërit, megjithëse kjo varet nga numri dhe madhësia e parazitëve dhe ndjeshmëria e nikoqirit. Simptomat shpesh përfshijnë kapsllëk , reaksione toksike dhe alergjike , acarim të mukozës së zorrëve dhe kequshqyerje . Infeksionet nga Echinococcus granulosus në popullsitë e grumbulluara kanë tendencë të rriten në zona me dendësi të lartë ujku, pasi ujqërit mund të derdhin vezë Echinoccocus në fecesin e tyre në zonat e kullotjes.

Ujqërit mund të mbajnë mbi 30 lloje të krimbave të rrumbullakët, megjithëse shumica e infeksioneve të krimbave të rrumbullakët shfaqen beninje, në varësi të numrit të krimbave dhe moshës së nikoqirit. Ancylostoma caninum bashkohet në murin e zorrëve për tu ushqyer me gjakun e nikoqirit, dhe mund të shkaktojë anemi hiperkromike , emakim , diarre dhe ndoshta vdekje. Toxocara canis , një krimb që njihet për infektimin e qenve të ujqërve në mitër, mund të shkaktojë acarim të zorrëve, bloating, të vjella dhe diarre. Ujqërit mund të kapin Dioctophyma renale nga minks , e cila infekton veshkat, dhe mund të rritet në gjatësi 100 cm (40 in). D. renale shkakton shkatërrimin e plotë të indeve funksionale të veshkave dhe mund të jetë fatale nëse të dy veshkat janë të infektuara. Ujqërit mund të tolerojnë nivele të ulëta të Dirofilaria immitis për shumë vite pa treguar efekte të sëmundjes, megjithëse nivele të larta mund të vrasin ujqërit përmes zmadhimit kardiak dhe hepatopatisë kongestive . Ujqërit ndoshta infektohen me Trichinella spiralis duke ngrënë thundrak të infektuara. Edhe pse T. spiralis nuk dihet që prodhon shenja klinike në ujqër, mund të shkaktojë lëshim, pështymje dhe dhimbje të muskujve të gjymtuar në qen. Krimbat me kokë me gjemba rrallë infektojnë ujqërit, megjithëse tre ujëra janë identifikuar në ujqërit rusë: Nicolla skrjabini , Macrocantorhynchus catulinus, dhe Moniliformis moniliformis .

Statusi dhe konservimi

Redakto

Popullsia globale e ujqve të egër në 2003 u vlerësua në 300,000. Rënia e popullsisë së ujkut është që nga vitet '70. Kjo ka nxitur rikolonimin dhe riintezimin në pjesë të gamës së tij të mëparshme si rezultat i mbrojtjes ligjore, ndryshimeve në përdorimin e tokës dhe zhvendosjes së popullsisë njerëzore rurale në qytete. Konkurrenca me njerëzit për bagëtitë dhe speciet e lojërave, shqetësimet mbi rrezikun që u shfaqen ujqërve tek njerëzit dhe copëzimi i habitatit përbëjnë një kërcënim të vazhdueshëm për ujkun. Përkundër këtyre kërcënimeve, IUCN e klasifikon ujkun si shqetësimin më të vogël në Listën e Kuqe për shkak të gamës së tij relativisht të përhapur dhe popullsisë së qëndrueshme. Llojet renditen nga Konventa për Tregtinë Ndërkombëtare në Llojet e Rrezikuara të Faunës së egër dhe Florës në Shtojcën II , që tregon se nuk kërcënohet me zhdukje. Sidoqoftë, ato popullatë ujqish që jetojnë në Bhutan , Indi, Nepal dhe Pakistan janë renditur në Shtojcën I të tij , duke treguar që këto mund të zhduken pa kufizime në tregtinë e tyre.[32]

Amerika veriore

Redakto
 
Ujku meksikan në Refugjatët Kombëtare të Kafshëve të Sevilleta , New Mexico, si pjesë e rivendosjes

Në Kanada, 50,000-60,000 ujqërit jetojnë në 80% të rangut të tyre historik, duke e bërë Kanadan një fortesë të rëndësishme për speciet.  Sipas ligjit kanadez, njerëzit e Kombeve të Para mund të gjuajnë ujqërit pa kufizime, por të tjerët duhet të marrin licenca për sezonet e gjuetisë dhe kurthin. Rreth 4,000 ujq mund të vriten në Kanada çdo vit. Ujku është një specie e mbrojtur në parqet kombëtare nën Aktin e Parqeve Kombëtare të Kanadasë . Në Alaska, 7,000-11,000 ujqër gjenden në 85% të 1,517,733 km 2 të shtetit (586,000 mi katrorë). Ujqërit mund të gjuhen ose bllokohen me licencë; rreth 1.200 ujq janë vrarë çdo vit.[33]

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, rënia e ujkut u shkaktua nga zgjerimi i bujqësisë, zhdukjen e preve kryesore të ujkut si bizoni amerikan dhe fushatat shfarosëse.  Ujqërve iu dha mbrojtje sipas Aktit të Rrezikimit të Specieve (ESA) të vitit 1973, dhe që atëherë janë kthyer në pjesë të gamës së tyre të mëparshme falë recolonizimeve natyrore dhe rivendosjeve . Popullsia e ujkut në shtetet e Liqeneve të Mëdha të Minesota, Wisconsin dhe Michigan numëron mbi 4,000 që nga viti 2018. Ujqërit gjithashtu zënë pjesën më të madhe të rajonit verior Rocky Mountains, me të paktën 1,704 ujqër në Montana, Idaho dhe Wyoming që nga viti 2015. Ata kanë krijuar gjithashtu popullsi në Uashington dhe Oregon. Në Meksikë dhe pjesë të jug-perëndimit të Shteteve të Bashkuara, qeveritë meksikane dhe amerikane bashkëpunuan nga viti 1977 deri në 1980 në kapjen e të gjithë ujqërve meksikanë të mbetur në të egër për të parandaluar zhdukjen e tyre dhe krijuan programe të mbarështimit të robërve për rivendosje. Që nga viti 2018, kishte 230 ujq meksikanë që jetonin në Meksikë, 64 në Arizona, 67 në New Mexico dhe 240 në programe të mbarështimit të robërve në të dy vendet. [34]

Euroazi

Redakto
 
Gama e ujqërve në Evropë dhe zonat përreth, që nga viti 2015. Ngjyra e gjelbër e ndritshme tregon një popullsi më të ulët se 800, ndërsa ngjyra jeshile më e errët është mbi 800. Vini re se ngjyrat e popullsisë bazohen në popullata shumëkombëshe, jo në ato nacionale.

Evropa, duke përjashtuar Rusinë, Bjellorusinë dhe Ukrainën, ka 17,000 ujq në mbi 28 vende. Në Bashkimin Evropian , ujku mbrohet rreptësisht në bazë të Konventës së Bernës të vitit 1979 për Ruajtjen e Jetes së egër dhe Habitatet Natyrore Evropiane (Shtojca II) dhe Direktivës së Këshillit të vitit 1992 92/43 / EEE për Ruajtjen e Habitateve Natyrore dhe të Faunës dhe Florës së egër (Shtojca II dhe IV). Ekziston një mbrojtje e gjërë ligjore në shumë vende evropiane, megjithëse ka përjashtime kombëtare dhe zbatimi është i ndryshueshëm dhe shpesh jo-ekzistent. [32]

Ujku është përndjekur në Evropë me shekuj, pasi ishin shfarosur në Britaninë e Madhe nga viti 1684, në Irlandë nga 1770, në Evropën Qendrore nga 1899, në Francë nga vitet '30, dhe në pjesën më të madhe të Skandinavisë nga fillimi i viteve '70. Ata vazhduan të mbijetojnë në pjesë të Finlandës, Evropës Jugore dhe Evropës Lindore. Që nga viti 1980, ujqërit evropianë janë rikthyer dhe janë zgjeruar në pjesë të gamës së tyre të mëparshme. Rënia e ekonomive tradicionale baritore dhe rurale duket se i dha fund nevojës për shfarosjen e ujkut në pjesë të Evropës. Që nga viti 2016, vlerësimet e numrave të ujqërve përfshijnë: 4,000 në Ballkan, 3.460-3.849 në Malet Karpate , 1.700-2,240 në shtetet e Balltikut, 1.100–2,400 në gadishullin Italian , dhe rreth 2.500 në gadishullin Iberik në veriperëndim që nga viti 2007.[35]

Në ish-Bashkimin Sovjetik , popullatat e ujqërve kanë ruajtur pjesën më të madhe të historisë së tyre pavarësisht fushatave të shfarosjes në shkallë të gjerë të epokës sovjetike. Numrat e tyre variojnë nga 1.500 në Gjeorgji, në 20,000 në Kazakistan dhe deri në 45,000 në Rusi. Në Rusi, ujku vlerësohet si dëmtues për shkak të sulmeve të tij mbi bagëtitë, dhe menaxhimi i ujkut nënkupton kontrollimin e numrit të tyre duke i shkatërruar ato gjatë gjithë vitit. Historia ruse gjatë shekullit të kaluar tregon se gjuetia e zvogëluar çon në një bollëk ujqish. Qeveria Ruse ka vazhduar të paguajë dhurata për ujqërit dhe të korrat vjetore prej 20-30% nuk ​​duket se ndikojnë ndjeshëm në numrat e tyre.[36]

 
Një ujk në Izraelin jugor

Gjatë shekullit të 19-të, ujqërit ishin të përhapur në shumë pjesë të Tokës së Shenjtë në lindje dhe perëndim të lumit Jordan , por u ulën në mënyrë të konsiderueshme midis 1964 dhe 1980, kryesisht për shkak të persekutimit nga fermerët. Në Lindjen e Mesme, vetëm Izraeli dhe Omani u japin ujqërve mbrojtje të qartë ligjore. Izraeli ka mbrojtur ujqërit e tij që nga viti 1954 dhe ka mbajtur një popullsi me madhësi mesatare prej 150 përmes zbatimit efektiv të politikave të ruajtjes. Këta ujqër janë zhvendosur në vendet fqinje. Përafërsisht 300–600 ujqër banojnë në Gadishullin Arabik . Ujku gjithashtu duket se është shumë i përhapur në Iran. Turqia ka një popullsi të vlerësuar prej rreth 7,000 ujqër. Jashtë Turqisë, popullsia e ujqërve në Lindjen e Mesme mund të arrijë në 1000-2000.

Në Azinë Jugore, rajonet veriore të Afganistanit dhe Pakistani janë kështjella të rëndësishme për ujqërit. Ujku është i mbrojtur në Indi që nga viti 1972. Hindusët tradicionalisht e konsideronin gjuetinë e ujqërve, madje edhe ata të rrezikshëm, si tabu , nga frika se mos shkaktonin një korrje të keqe.Santals konsideruar ato lojë të ndershme, ashtu siç bënë çdo tjetër kafshë e pyjeve-banesa. Gjatë sundimit britanik në Indi , ujqërit nuk konsideroheshin specie loje dhe u vranë kryesisht si përgjigje ndaj tyre duke sulmuar kopetë e lojërave, bagëtitë dhe njerëzit.  Ujku indian është shpërndarë në të gjitha shtetet e Gujarat ,Rajasthan , Haryana , Uttar Pradesh , Madhya Pradesh , Maharashtra , Karnataka dhe Andhra Pradesh . Që nga viti 2019, vlerësohet se ka rreth 2,000-3,000 ujqër indiane në vend. Në Azinë Lindore, popullsia e Mongolisë numëron 10,000-20,000. Në Kinë, Heilongjiang ka afërsisht 650 ujqër, Xinjiang ka 10,000 dhe Tibet ka 2,000. Provat e vitit 2017 sugjerojnë se ujqërit sillen në të gjithë territorin e Kinës. Ujqërit janë përndjekur historikisht në Kinë por janë mbrojtur me ligj që nga viti 1998.  Ujku i fundit japonez u kap dhe u vra në vitin 1905.

Mardhënietme njerzit

Redakto

Në kulturë

Redakto

Në folklore,fe dhe mitologji

Redakto
 
Capitoline Wolf , skulpturë e mitike e ujkonjës duke ushqyer binjakët Romulus dhe Remus , nga legjendën e themelimit të Romës , Itali, të shekullit të 13 pas Krishtit (binjakët janë një shtesë e shekullit të 15-)

Ujku është një motiv i zakonshëm në mitologjitë dhe kozmologjitë e popujve në të gjithë gamën e tij historike.Grekët e lashtë e lidhin ujkun me Apollonit , perëndisë së të lehta dhe të rendit.  Romakët e lashtë e lidhnin ujkun me perëndinë e tyre të luftës dhe të bujqësisë Marsin , dhe besohet që themeluesit e qytetit të tyre, Romulus dhe Remus , janë ushqyer me gji nga një ujkonjë . Mitologjia e Norvegjisë përfshin ujkun gjigant të frikësuar Fenrir , fëmijën më të madh të Loki dhe gjiganten Angrboda ,  dhe Geri dhe Freki , kafshët shtëpiake besnike të Odinit . Ujku u mbajt në vlerësim të lartë nga Dakët , të cilët e shikonin atë si zot të të gjitha kafshëve dhe si mbrojtësi i vetëm i efektshëm kundër së keqes.

Në mitin e krijimit të Pawnee , ujku ishte kafsha e parë e sjellë në Tokë. Kur njerëzit e vranë atë, ata u ndëshkuan me vdekje, shkatërrim dhe humbje të pavdekësisë. Për Pawnee, Sirius është "ylli i ujkut" dhe zhdukja dhe rishfaqja e tij nënkuptonin ujku duke lëvizur drejt dhe nga bota shpirtërore. Të dy Pawnee dhe Blackfoot e quajnë Rrugën e Qumështit "gjurmët e ujkut". Ujku është gjithashtu një kafshë e rëndësishme totem për Tlingit dhe Tsimshian . Në astronominë kineze, ujku përfaqëson Siriusin si "bisha blu" dhe vetë ylli quhet "ujku qiellor".Në Kinë, ujku tradicionalisht shoqërohej me lakmi dhe mizori dhe epitetet e ujqërve u përdorën për të përshkruar sjellje negative si mizori ("zemra e ujkut"), mosbesimi ("pamja e ujkut") dhe lechery ("ujku-seksi") .

 
Përkrenare dhe jakë Tlingit që përfaqësojnë një ujk


Tengrizmi i kushton një rëndësi të madhe ujkut, pasi mendohet se, kur ulet, po i lutet Tengrit , duke e bërë kështu krijesën e vetme, përveç njeriut, që të adhurojë një hyjni. Në Hinduizëm dhe Budizëm , ujku është hipur nga perënditë e mbrojtjes. Hinduizëm në Vedic , ujku është një simbol i natës e të ditës trembem duhet të shpëtojnë nga nofullat e saj. Në mitologjinë hinduase , Krishna , për të bindur njerëzit e Vrajës të migrojnë në Vṛndāvana, krijon qindra ujqër nga flokët e tij, të cilat frikësojnë banorët e Vrajës për të bërë udhëtimin. Në budizmin Tantric , ujqërit përshkruhen si banorë të varrezave dhe shkatërruesit e kufomave. Në Zoroastrianism , ujku është demonizuar si krijim i Ahriman .[37]

Koncepti i njerëzve që kthehen në ujqër ka qenë i pranishëm në shumë kultura. Një mit grek tregon për Lycaon të Arcadia duke u shndërruar në ujk nga Zeusi si ndëshkim për veprat e tij të liga. Legjenda e ujkut ka qenë e përhapur në folklorin evropian dhe përfshin njerëz duke u kthyer me dëshirë në ujq për të sulmuar dhe vrarë të tjerët.  Navajo kanë besuar tradicionalisht se shtrigat do të kthehet në ujqër duke veshur lëkurat ujku dhe të vrasin njerëz dhe të bastisin varrezat.  The Dena'ina besuan ujqërit dikur si burra dhe i shikonin si vëllezër. Në mënyrë të ngjashme, në mitologjinë turke ujqërit besohej se ishin paraardhësit e popullit të tyre.

Në fabula dhe letërsi

Redakto
 
Kësulkuqja (1883), Gustave Doré

Aesop shfaqi ujqër në disa nga fabulat e tij , duke luajtur mbi shqetësimet e botës së vendosur, të mbjellë me dele të Greqisë antike. Më e famshmja e tij është fabula e " The Boy Who Cried Wolf ", e cila u drejtohet atyre që me vetëdije ngrejnë alarme false, dhe nga e cila rrjedh fraza idiomatike "për të qarë ujku ". Disa nga fabulat e tjera të tij përqendrohen në ruajtjen e besimit midis barinjve dhe qenve roje në vigjilencën e tyre kundër ujqërve, si dhe ankthet për marrëdhënien e ngushtë midis ujqërve dhe qenve. Megjithëse Aesop përdori ujqër për të paralajmëruar, kritikuar dhe moralizuar për sjelljen njerëzore, portretet e tij i shtuan imazhit të ujkut si një kafshë mashtruese dhe e rrezikshme. Bibla përmban 13 referenca për ujqërit, zakonisht si metafora për lakmi dhe destruktivitet. Në Testamentin e Ri , Jezui thuhet se ka përdorur ujqër si ilustrime të rreziqeve që do të përballeshin ndjekësit e tij, të cilët ai i përfaqëson si dele, nëse do ta ndiqnin. ( Mateu 7:15 , Mateu 10:16 dhe Veprat 20:29 ). Në përrallat e Jataka ujku portretizohet si mashtrim , duke përfshirë një histori në të cilën e bën një gjahtar të ndalojë të luajë i vdekur duke tërhequr klubin e tij. Në një histori tjetër, ujku mashtron dhe ha disa minj duke pretenduar se është i çalë, por është i shkulur nga mielli kryesor.

Isengrim ujku, një personazh që shfaqet së pari në poezinë latine të XII Ysengrimus , është një personazh kryesor në Ciklin Reynard , ku ai qëndron për fisnikërinë e ulët, ndërsa kundërshtari i tij, dhelpra Reynard, përfaqëson heroin fshatar. Isengrim është përgjithmonë viktimë e mençurisë dhe mizorisë së Reynard, shpesh që vdes në fund të secilës histori. Përralla e " Red Hiding Red Riding ", e shkruar për herë të parë në 1697 nga Charles Perrault , konsiderohet se ka kontribuar më tej në reputacionin negativ të ujkut në botën perëndimore. Big Bad Wolf është portretizuar si një zuzar i aftë të imitojë fjalimin njerëzor dhe të maskojë veten me veshje njerëzore. Karakteri është interpretuar si një grabitqar seksual alegorik . Karakteret e ujkut të egër shfaqen gjithashtu në Tre Tre Derrat dhe " Ujku dhe Shtatë dhitë e reja ". Gjuetia e ujqërve dhe sulmet e tyre ndaj njerëzve dhe bagëtive, shfaqen dukshëm në letërsinë ruse , dhe përfshihen në veprat e Leo Tolstoy , Anton Chekhov , Nikolay Nekrasov , Ivan Bunin , Leonid Pavlovich Sabaneyev , etj. Lufta dhe Paqja dhe fshatarët e khehkovit të dy shfaqin skena në të cilat ujqërit gjuhen me krahë dhe Borzois . Piter muzikor dhe Ujku përfshin një ujk që kapet për të ngrënë një rosë në fermë, por kursehet dhe dërgohet në një kopsht zoologjik.

Uqërit janë ndër personazhet qendrore të Rudyard Kipling 's Jungle Book The . Portretizimi i tij i ujqërve është vlerësuar pas vdekjes nga biologët e ujqërve për përshkrimin e tij të tyre: në vend se të qenit ziliqar ose glutton, siç ishte e zakonshme në portretet e ujqërve në kohën e botimit të librit, ata tregohen se jetojnë në grupe familjare miqësore dhe vizatojnë përvoja e anëtarëve të pakët të dobët, por me përvojë. Kujtimi kryesisht fiktiv i Farley Mowat 1963 Never Cry Wolf konsiderohet gjerësisht si libri më i njohur për ujqërit, pasi është përshtatur në një film në Hollywood dhe dha mësim në disa shkolla dekada pas botimit të saj. Megjithëse besohet se ka ndryshuar perceptimet popullore për ujqërit duke i portretizuar si të dashur, bashkëpunues dhe fisnikë, ajo është kritikuar për idealizimin e tij të ujqërve dhe pasaktësitë e tij faktike.  Romani gjysëm autobiografik i Lü Jiamin 2004, Wolf Totem përdor ujqërit si simbole të lirisë dhe pavarësisë. Ai i lidh nomadët mongolë me ujqërit dhe krahason kinezët Han të ditës së sotme me delet, duke pretenduar se ata pranojnë çdo udhëheqje. Si i tillë, romani ka shkaktuar polemika me Partinë Komuniste Kineze .

Në heraldikë dhe emblema

Redakto
 
Flamuri fisnor i Kombit Pawnee të Oklahoma

Ujku është një akuzë e shpeshtë në heraldikën angleze . Ёshtë ilustruar si një mbështetës në mburojat e Lord Welby , Rendel dhe Viscount Wolseley , dhe mund të gjendet në stemën e Lovett dhe shumicës dërrmuese të Wilsons and Lows. Ujku është një kreshtë e zakonshme , që shfaqet në krahët dhe kreshtat e anëtarëve të shumë familjeve, përfshirë atë të Ujkut, kreshta e të cilit përshkruan një ujk demi që mban një kurorë në putrat e tij, në lidhje me ndihmën që familja i dha Charles II gjatë betejës së Worcester. Kokat e ujqërve janë të zakonshme në heraldikën skoceze , veçanërisht në palltot e Klan Robertson dhe Skene . Ujku është kafsha më e zakonshme në heraldikën Spanjolle dhe shpesh përshkruhet se mbante një qengj në gojën e tij, ose në të gjithë shpinën.[38]

Ujku është paraqitur në flamujt e Fiseve të Konfederuara të Rezervimit të Colville , The Oneida Nation of Wisconsin and Pawnee.  Chechen wolf ka qenë simbol i kombin Çeçene . Në kohët moderne, ujku përdoret gjerësisht si një emblemë për grupet ushtarake dhe paramilitare. Ёshtë simboli jozyrtar i spetsnaz , dhe shërben si logoja e ujqërve Grey Grek . Gjatë Luftërave Jugosllave , disa njësi paraushtarake serbe adoptuan ujkun si simbolin e tyre, përfshirë Ujku i Bardhë dhe Ujku i Vučjak.

Konfliktet

Redakto

Prania njerëzore duket se streson ujqërit, siç shihet nga niveli i rritur i kortizolit në raste të tilla si lëvizja e borës pranë territorit të tyre.

Gjuetia e ujkut tek bagëtit

Redakto
 
Një kartolinë e vitit 1905 e ujkut Hexham , një ujk i robëruar i shpëtuar për vrasjen e bagëtive në Angli

Depresimi i bagëtive ka qenë një nga arsyet kryesore për gjuetinë e ujqërve dhe mund të përbëjë një problem të rëndë për ruajtjen e ujkut. Si dhe shkaktimin e humbjeve ekonomike, kërcënimi i grabitqjes së ujkut shkakton stres të madh për prodhuesit e bagëtive, dhe asnjë zgjidhje pa mend për parandalimin e sulmeve të tilla të shkurtër të ujqve shfarosës nuk është gjetur. Disa kombe ndihmojnë në kompensimin e humbjeve ekonomike të ujqërve përmes programeve të kompensimit ose të sigurimeve shtetërore. Kafshët shtëpiake janë pre e lehtë për ujqërit, pasi ato janë edukuar nën mbrojtje të vazhdueshme njerëzore, dhe kështu nuk janë në gjendje të vetëmbrohen shumë mirë. Ujku zakonisht i drejtohet kafshëve sulmuese kur preja e egër është varfëruar. Në Euroazi, një pjesë e madhe e dietës së disa popullsive ujku përbëhet nga bagëti, ndërsa incidente të tilla janë të rralla në Amerikën e Veriut, ku popullsitë e shëndetshme me pre të egra janë restauruar kryesisht.

Shumica e humbjeve ndodhin gjatë periudhës së kullotjes së verës, bagëtitë e papjekura në kullota të largëta janë më të prekshmit nga grabitqarët e ujqërve. Llojet e kafshëve më të shpeshta të shënjestruara janë delet (Evropa), renët shtëpiak (skandinavia veriore), dhitë (India), kuajt (Mongolia), bagëtitë dhe gjelat (Amerika e Veriut). Numri i kafshëve të vrarë në sulme të vetme ndryshon sipas specieve: shumica e sulmeve mbi bagëti dhe kuaj rezultojnë në një vdekje, ndërsa gjelat, delet dhe renët shtëpiak mund të vriten me tepricë. Ujqërit sulmojnë kryesisht bagëtitë kur kulloten kafshët, megjithëse herë pas here shpërthen në rrethime të rrethuara.

Konfliktet me qentë

Redakto

Një përmbledhje e studimeve mbi efektet konkurruese të qenve me mishngrënësit simpatikë nuk përmendi ndonjë hulumtim mbi konkurrencën midis qenve dhe ujqërve. Konkurrenca do të favorizonte ujkun, i cili dihet se e vret qenin; megjithatë ujqërit zakonisht jetojnë në çifte ose në grupe të vogla në zona me persekutim të lartë njerëzor, duke u dhënë atyre një disavantazh përballë grupeve të mëdha të qenve.[39][40]


Ujqërit vrasin qen me raste, dhe disa popullsi ujqërish mbështeten tek qentë si një burim i rëndësishëm ushqimi. Në Kroaci, ujqërit vrasin më shumë qen se dele, dhe ujqërit në Rusi duket se kufizojnë popullsinë e qenve endacak. Ujqërit mund të shfaqin sjellje jashtëzakonisht të guximshme kur sulmojnë qen të shoqëruar nga njerëz, ndonjëherë duke injoruar njerëzit aty pranë. Sulmet e ujkut ndaj qenve mund të ndodhin si në oborret e shtëpive ashtu edhe në pyjet. Sulmet e ujkut ndaj qenve të gjuetisë konsiderohen një problem i madh në Skandinavi dhe Wisconsin. Llojet e gjuetisë më të vrarë në Skandinavi janë Harriers , kafshët më të moshuara janë më të rrezikuara, me gjasë sepse janë më pak të ndrojtur se kafshët më të reja, dhe reagojnë në praninë e ujqërve ndryshe. Qentë e mëdhenj të gjuetisë si Suedezët Elkhoundska më shumë të ngjarë të mbijetojnë nga sulmet e ujqërve për shkak të aftësisë së tyre më të mirë për t'u mbrojtur.

Edhe pse numri i qenve të vrarë çdo vit nga ujqërit është relativisht i ulët, kjo shkakton një frikë nga ujqërit që hyjnë në fshatra dhe kopshte për të gjuajtur qen. Në shumë kultura, ka lidhje të forta midis njerëzve dhe qenve të tyre që mund të shihen si anëtarë të familjes ose anëtar të ekipit punues. Humbja e një qeni mund të çojë në reagime të forta emocionale, me kërkesa për rregullore më liberale për gjuetinë e ujkut.

Qentë që janë të punësuar për të ruajtur delet ndihmojnë për të lehtësuar konfliktet njerëzore-ujk, dhe shpesh propozohen si një nga mjetet jo-vdekjeprurëse në ruajtjen e ujqërve. Qentë e barinjve nuk janë veçanërisht agresivë, por ata mund të prishin predikimin e mundshëm të ujkut duke shfaqur atë që është sjellja e paqartë e ujkut, siç është lehja, përshëndetja sociale, ftesa për të luajtur ose agresioni. Përdorimi historik i qenve të barinjve në të gjithë Eurazinë ka qenë efektiv kundër predikimit të ujkut, veçanërisht kur kufizon delet në prani të disa qenve të kafshëve të kujdesshme. Qentë e barinjve vriten ndonjëherë nga ujqërit.

Sulmet e ujqërve në njerëz

Redakto
 
Fëmijët e vendit të befasuar nga një ujk (1833) nga François Grenier de Saint-Martin

Frika nga ujqërit ka qenë e përhapur në shumë shoqëri, megjithëse njerëzit nuk janë pjesë e preve të natyrshme të ujkut. Se si reagojnë ujqërit ndaj njerëzve varet kryesisht nga përvoja e tyre e mëparshme me njerëzit: ujqërit që nuk kanë ndonjë përvojë negative të njerëzve, ose të cilat janë të kushtëzuar nga ushqimi, mund të shfaqin pak frikë nga njerëzit. Edhe pse ujqërit mund të reagojnë në mënyrë agresive kur provokohen, sulme të tilla janë kryesisht të kufizuara në kafshime të shpejta në ekstremitete.

Sulmeve grabitqare mund të paraprihen nga një periudhë e gjatë e habitimit , në të cilën ujqërit gradualisht humbasin frikën e tyre ndaj njerëzve. Viktimat kafshohen vazhdimisht në kokë dhe në fytyrë, dhe pastaj tërhiqen zvarrë dhe konsumohen përveç nëse ujqërit nuk largohen. Sulme të tilla zakonisht ndodhin vetëm lokalisht dhe nuk ndalen derisa ujqërit e përfshirë janë eleminuar. Sulmet grabitqare mund të ndodhin në çdo kohë të vitit, me një kulm në periudhën qershor-gusht, kur shanset e njerëzve të hyjnë në zona të pyllëzuara (për kullotje bagëtish ose marrje të manave dhe kërpudhave) rriten. Rastet e sulmeve të ujqërve jo të tërbuar në dimër janë regjistruar në Bjellorusi , Kirov dhe Irkutsk , Karelia dhe Ukraina . Gjithashtu, ujqërit me këlyshët përjetojnë strese më të mëdha ushqimore gjatë kësaj periudhe. Shumica e viktimave të sulmeve të ujqërve grabitqarë janë fëmijë nën moshën 18 vjeç, dhe në rastet e rralla kur vriten të rriturit, viktimat janë pothuajse gjithmonë gra. Ujku indian ka një histori të predikimit të fëmijëve, një fenomen i quajtur "ngritja e fëmijëve". Ato mund të merren kryesisht në periudhën e verës në orët e mbrëmjes, dhe shpesh brenda vendbanimeve njerëzore.

Rastet e ujqërve të tërbuar janë të ulëta në krahasim me speciet e tjera, pasi ujqërit nuk shërbejnë si rezervuarë kryesorë të sëmundjes, por mund të infektohen nga kafshë të tilla si qentë, çakejntë dhe dhelprat. Incidentet e tërbimit tek ujqërit janë shumë të rralla në Amerikën e Veriut, megjithëse të shumta në Mesdheun lindor , Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore . Ujku me sa duket zhvillojnë fazën "të tërbuar" të tërbimit në një shkallë shumë të lartë. Kjo, e shoqëruar me madhësinë dhe forcën e tyre, i bën ujqërit e tërbuar ndoshta më të rrezikshmit nga kafshët e tërbuara. Kafshimet nga ujqërit e tërbuar janë 15 herë më të rrezikshëm se ato të qenve të tërbuar. Ujku i tërbuar zakonisht vepron i vetëm, duke udhëtuar në distanca të mëdha dhe shpesh kafshon një numër të madh njerëzish dhe kafshësh shtëpiake. Shumica e sulmeve të ujqve të tërbuar ndodhin në periudhat e pranverës dhe vjeshtës. Për dallim nga sulmet grabitqare, viktimat e ujqërve të tërbuar nuk hahen, dhe sulmet në përgjithësi ndodhin vetëm në një ditë të vetme. Viktimat zgjidhen rastësisht, megjithëse shumica e rasteve përfshijnë burra të rritur. Gjatë 50 viteve në 2002, pati tetë sulme fatale në Evropë dhe Rusi, dhe më shumë se 200 në Azinë Jugore.

Gjuetia e njerëzve në ujqër

Redakto
 
Gjjuetar me ujqër të vrarë

Theodore Roosevelt deklaroi se ujqërit janë të vështirë për tu gjuajtur për shkak të eluzivitetit, shqisave të mprehta, qëndrueshmërisë së lartë dhe aftësisë për të shpejt të paaftësuar dhe vrarë qentë e gjuetisë.  Metoda historike përfshirë vrasjen me litra në strofkat e tyre, gjah me qentë , helmimi me strikninë , dhe zënë .

Një metodë popullore e gjuetisë së ujqërve në Rusi përfshin bllokimin e një grupi brenda një zone të vogël duke e rrethuar atë me shufra flakë që mbajnë një aromë njerëzore. Kjo metodë mbështetet shumë në frikën e ujkut nga aromat njerëzore, megjithëse mund të humbasë efektivitetin e saj kur ujqërit mësohen me erën. Disa gjuetarë mund të joshin ujqërit duke imituar thirrjet e tyre. Në Kazakistan dhe Mongoli , ujqërit tradhtohen tradicionalisht nga shqiponjat dhe falkojnt, megjithëse kjo praktikë është në rënie, pasi skifterët me përvojë po bëhen më pak në numër. Ujku i qitjes nga aeroplanët është shumë i efektshëm, për shkak të rritjes së dukshmërisë dhe linjave të drejtpërdrejta të zjarrit. Disa lloje të qenve, duke përfshirë Borzoi dhe Tajgan Kirgistan, janë edukuar posaçërisht për gjueti ujku.

Si kafshë shtëpiake dhe kafshë pune 

Redakto

Ujku dhe hibridët e qenve-ujk ndonjëherë mbahen si kafshë shtëpiake ekzotike . Megjithëse janë të lidhur ngushtë me qentë shtëpiak, ujqërit nuk tregojnë të njëjtën durueshmëri si qenët kur jetojnë së bashku me njerëzit, duke qenë përgjithësisht më pak të përgjegjshëm ndaj urdhrave njerëzorë dhe kanë më shumë gjasa të veprojnë në mënyrë agresive. Një person ka më shumë të ngjarë të sillet fatalisht nga një ujk i zbutur ose hibrid qen-ujku sesa nga një qen. [41]

Referime

Redakto
 1. ^ a b Boitani, L.; Phillips, M.; Jhala, Y. (2018). "Canis lupus". IUCN Red List of Threatened Species (në anglisht). 2018: e.T3746A163508960. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T3746A163508960.en. Marrë më 19 nëntor 2021.
 2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Linnaeus1758
 3. ^ Harper, Douglas. "wolf". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Lehrman
 5. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Goldman
 6. ^ Harper, Douglas. "canine". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Clutton-Brock1995
 8. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Alvares2019
 9. ^ Saplakoglu, Yasemin (2019-06-10). "Severed Head of a Giant 40,000-Year-Old Wolf Discovered in Russia". Live Science. Marrë më 2020-05-16. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Still snarling after 40,000 years, a giant Pleistocene wolf discovered in Yakutia". The Siberian Times. 2019-06-07. Marrë më 2020-05-16. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Frozen wolf's head found in Siberia is 40,000 years old". The Guardian. Reuters. 2019-06-13. Marrë më 2020-05-16. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Freedman2014
 13. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Skoglund2015
 14. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Fan2016
 15. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Koblmuller2016
 16. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Freedman2017
 17. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Thalmann2018
 18. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Sinding2018
 19. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Moura2013
 20. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Hedrick2009
 21. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Newsome2016
 22. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura McAllister2007
 23. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Miquelle2005
 24. ^ Mech & Boitani 2003, f. 265.
 25. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Mech2003
 26. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Peters1975
 27. ^ a b Mech, Smith & MacNulty 2015, f. 4.
 28. ^ a b c Mech, Smith & MacNulty 2015, ff. 1–3.
 29. ^ Mech, Smith & MacNulty 2015, f. 7.
 30. ^ Heptner & Naumov 1998, ff. 241–242.
 31. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Zimen
 32. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Boitani2018
 33. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Alaska2019
 34. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura FWS2019
 35. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura EUcomm2019
 36. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Russia
 37. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Murthy
 38. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Heraldry
 39. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Lescureaux2014
 40. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Boitani1983
 41. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Tucker1998


Shënim

Redakto

Klasifikimi i dytë është klasifikimi që ka ujku në Shqipëri