Festivali i 12-të i Filmit Shqiptar

Festivali i Filmit Shqiptar 2006 i 12-ti me rradhë u zhvillua në Tiranë. Festivali u hapë me 2 tetor 2006 dhe zgjati deri më 9 tetor 2006.

Për dallim nga festivalet e tjera të mbajtura ky festival ishte më të vërtet Shqiptar pasi që në të morën pjesë gjitha xhirimet filmike shqiptare. Në festival morën pjesë prodhimet e filmave artistik të metrazhit të gjatë, dokumentar, vizatimorë dhe prodhimet e filmave të ashtuquajtur alternativ.

Në kategorinë e filmave artistik të metrazhit të gjatë morën pjesë këta filma :

 1. "Anatema", Agim Sopi
 2. "Etjet e Kosovës", Sunai Raca
 3. "Kukumi", Isa Qosja
 4. "Gjoleka, djali i Abazit", Dhimitër Anagnosti
 5. "I dashur armik", Gjergj Xhuvani
 6. "Letra ere", Edmond Budina
 7. "Lule të kuqe, lule të zeza", Mevlan Shanaj
 8. "Vera", Artan Minarolli (jashtë konkurrimit)
 9. "Nata pa hënë", Artan Minarolli
 10. "Parullat", Gjergj Xhuvani
 11. "Syri magjik", Kujtim Çashku
 12. "Tirana viti 0", Fatmir Koci
 13. "Trishtimi i zonjës Shnajder", Pirro Milkani (jashtë konkurrimit)
 14. "Yllka", Ylli Pepo

Ndërsa në kategorinë e filmave dokumentar morën pjesë këta filma:

 1. "Lira", Saimir Kumbaro
 2. "Aleksandri i madh i shqiptarëve", Namik Ajazi
 3. "Fshati pa emër", Esat Musliu
 4. "Braktisja e madhe", Petrit Ruka
 5. "Diogjeni i qytetërimit shqiptar", Viktor Gjika
 6. "E madhe gjema e mëkatit", Ibrahim Muçaj
 7. "Enciklopedi që ecën në këmbë", Kujtim Gjonaj
 8. "Omer Kaleshi", Esat Ibro
 9. "Dialog për ikjen", Anila Varfi
 10. "Rruga Egnatia", Vladimir Prifti
 11. "Midis Skilles dhe Karibes", Iris Elezi
 12. "Njeriu që kapercente shekujt", Donika Muçi
 13. "Mjekër e thinjur", Pluton Vasi
 14. "Lumierët e Ballkanit", Ylli Pepo
 15. "Ikona e lotëve", Ilir Kabashi
 16. "Harmonika", Burbuqe Berisha
 17. "Një jetë për atdheun", Afet Miftari
 18. "Oxhaku", Ajten Mehmeti
 19. "Mora rrugën për manastir", Afet Miftari
 20. "Larg hakmarrjes", Merita Çoçoli

Në kategorinë e filmave vizatimorë :

 1. "Korbi dhe dhelpra", Bujar Kapexhiu
 2. "Ishulli", Rikarda Nova
 3. "Kafene", Shaqir Veseli
 4. "Koha e dashurisë së akrepave", Bertrand Shijaku
 5. "Kohët moderne", Artan Maku
 6. "Les fauves", Stefan Taci
 7. "Nëntë vjet e nëntë ditë", Artur Dauti
 8. "Princesha dhe hëna", Ergys Faja
 9. "Ura", Artur Muharremi
 10. "Rituali", Albert Malltezi
 11. "Kam një kungulleshkë", Gjin Varfi
 12. "Metamorfoza", Artur Dauti
 13. "Porta e luanit", Artan Maku
 14. "Besë ujku", Gjin Varfi

Në kategorinë e filmave alternative :

 1. "E di se kam pasur një titull, por...", Arben Kastrati
 2. "Antigona", Burim Mustafa
 3. "Ikja", Gazmend Nela
 4. "89 cent", Dhimitër Ismaili
 5. "Bir", Ilir Hunci
 6. "Edeni i braktisur", Eno Milkani
 7. "Gaz", Bujar Alimani
 8. "Klub", Erjon Kame
 9. "Luleborë", Robert Budina
 10. "Lulet e një nate dimri", Ibrahim Muça
 11. "Macet në dëborë", Irvin Muça
 12. "Një ditë e mrekullueshme", Ibrahim Muça
 13. "Valsi i lumturisë", Armando Bora
 14. "Dasma tjetër", Namik Ajazi
 15. "Ishte kohë për dashuri", Ylli Pepo
 16. "Butrinti", Vladimir Prifti
 17. "Tuneli", Ilir Butka
 18. "Ditëlindja e Katerinës", Dionis Papadhimitri
 19. "Një wikend jashtë sezonit", Ilir Harxhi
 20. "50 lekë", Borin Leka
 21. "Vonesa", Valon Bajgora
 22. "Dialog për ikjen", Anila Varfi
 23. "Rruga Egnatia", Vladimir Prifti
 24. "Midis Skilles dhe Karibes", Iris Elezi
 25. "Njeriu që kapercente shekujt", Donika Muçi
 26. "Mjekër e thinjur", Pluton Vasi
 27. "Lumierët e Ballkanit", Ylli Pepo
 28. "Ikona e lotëve", Ilir Kabashi
 29. "Harmonika", Burbuqe Berisha
 30. "Një jetë për atdheun", Afet Miftari
 31. "Oxhaku", Ajten Mehmeti
 32. "Mora rrugën për manastir", Afet Miftari
 33. "Larg hakmarrjes", Merita Çoçoli