Sajëns fikshën [ˌsai.ɛ̆nʦ ˈfɪk.ʃn̩] (sqt. Shkenca fiktive; edhe: Science Fiction, e quajtur ndryshe në anglisht Sciencefiction ose thjesht Science-Fiction; shk. Sci-Fi, SciFi [sai.ˈfai] apo SF) është një zhanër trillimesh spekulative që zakonisht merret me koncepte imagjinare dhe futuristike, si shkenca dhe teknologjia e avancuar, eksplorimin e hapësirës, udhëtimin në kohë, universet paralele dhe jetën jashtëtokësore .Është quajtur " letërsia e ideve ", dhe shpeshherë eksploron pasojat e mundshme të inovacioneve shkencore, sociale dhe teknologjike.

Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Fanta-shkenca të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}

Fantashkenca, rrënjët e së cilës shkojnë deri në kohërat e lashta, ka të bëj me fantazinë, horrorin dhe trillimet me superheronj, dhe përbëhet nga shumë nën-zhanera .Megjithatë përkufizimi i saktë i tij është bërë objekt diskutimesh prej kohësh midis autorëve, kritikëve dhe studiuesve .

Literatura fantastiko-shkencore, filmi, televizioni dhe mediat e tjera janë bërë të njohura dhe me influencë në shumë vënde të botës. Përveç sjelles së argëtimit, ajo gjithashtu mund të kritikojë shoqërinë e sotme, dhe shpesh thuhet se frymëzon një " ndjenjë mrekullie ". [1]

Ilustrim nga Aubrey Beardsley për A True Story nga Lucian

Përkufizime

Redakto

"Fantashkenca" është e vështirë të përkufizohet saktësisht, pasi përfshin një gamë të gjerë konceptesh dhe temash. James Blish shkruajti: " Wells e përdori termin fillimisht për të mbuluar atë që ne sot do ta quanim " fantashkenca hard, në të cilën një përpjekje e ndërgjegjshme për të qenë besnikë ndaj fakteve tashmë të njohura (që nga data e shkrimit) ishte nënshtresa mbi të cilën do të ndërtohej tregimi, dhe nëse tregimi do të përmbante një mrekulli, të paktën nuk duhet të përmbajë një arsenal të tërë të tyre ". [2]

Sipas Isaac Asimov, "Fantashkenca mund të përkufizohet si ajo degë e letërsisë që merret me reagimin e qenieve njerëzore ndaj ndryshimeve në shkencë dhe teknologji ." [3] Robert A. Heinlein shkroi se "Një përkufizim i duhur dhe i shkurtër i pothuajse të gjithë fantashkencës mund të lexohet: spekulime realiste për ngjarje të mundshme në të ardhmen, bazuar në njohuri të duhura të botës reale, të kaluara dhe të tashme, dhe në një kuptim të plotë të natyrës dhe domethënies të metodës shkencore ".

Tom Shippey e krahasoi George Orwell's Coming Up for Air (1939) me Frederick Pohl dhe C.M.Kornbluth's The Space Merchants (1952), dhe arriti në përfundimin se themeli dhe tipari dallues i një romani fantastiko-shkencorë është prania e novum-it, një term që Darko Suvin e përshtati nga Ernst Bloch dhe e përkufizoj si "një pjesë diskrete informacioni e njohur si e pavërtetë, por edhe si jo-ndryshe-e vërtetë, jo-qartësisht- (dhe në gjendjen aktuale të njohurive) e pamundur ".

Lester del Rey shkroi, "Edhe adhuruesi i përkushtuar — e ka të vështirë të shpjegojë se çfarë është fantashkenca", dhe mungesa e një "përkufizimi të plotë të gjithëpranuar" ekziston sepse "nuk ka kufij të përcaktuar lehtësisht në fantashkencë". Autori dhe redaktori Damon Knight përmblodhi vështirësinë, duke thënë "fantashkenca është ajo që ne tregojmë kur e themi atë". Mark C. Glassey e përshkroi fantashkencën ashtu siç Gjykatësi Supreme i SHBA-së Potter Stewart përshkroi pornografinë : " E dalloj atë atehërë kur e shoh." [4]

Historiku

Redakto
 
H.G. Wells

Fantashkenca i ka fillimet e saj në lashtësi, kur vija midis mitit dhe faktit u bë e paqartë. [5] Shkruar në shekullin II pas Krishtit nga satiristi Lucian, A True Story përmban shumë tema dhe përdorime figurative karakteristike të fantashkencës moderne, duke përfshirë udhëtimin drejt botëve të tjera, format e jetës jashtëtokësore, luftën ndërplanetare dhe jetën artificiale . Disa e konsiderojnë atë romanin e parë fantastiko-shkencorë. [6] [7] [8] Disa nga tregimet nga Netët Arabe,së bashku me The Tale of the Bamboo Cutter i shek. të 10-të dhe Theologus Autodidactus i shekullit të 13-të të Ibn al-Nafis ,përmbajnë gjithashtu element të fantashkencës.

Produkte të Revolucionit Shkencor dhe Epokës Iluministe, Somnium i Johannes Kepler (1634), Atlantis i Ri i Francis Bacon (1627), Athinerasius Kircher 's Itinerarium extaticum (1656), [9] Cyrano de Bergerac ' Historia Komike e Shteteve dhe Perandorive të Hënës (1657) dhe Shtetet dhe Perandoritë e Diellit (1662), " Bota e ndezur " e Margaret Cavendish " 1676 ", [10] [11] [12] [13] Jonathan Swift 's Travels Gulliver-së (1726), Ludvig Holberg ' s Nicolai Klimii Iter Subterraneum (1741) dhe Voltaire 's Micromégas (1752) konsiderohen si disa nga veprat e para të vërteta të zhanrit shkencë-fantazi. [14] Isaac Asimov dhe Carl Sagan e konsideronin Somnium tregimin e parë fantastiko-shkencorë, i cili përshkruan një udhëtim në Hënë dhe se si shikohet lëvizja e Tokës nga atje. [15] [16]

Pas zhvillimit të shekullit të 18-të të romanit si formë letrare, Frankenstein -i i Mary Shelley (1818) dhe The Last Man (1826) ndihmuan në përcaktimin e formës së romanit fantastiko-shkencor. Brian Aldiss ka argumentuar se Frankenstein ishte vepra e parë e fantastiko-shkencore. [17] Edgar Allan Poe shkroi disa tregime që konsiderohen si fanta-shkence, duke përfshirë " The Unparalleled Adventure of One Hans Pfaall" (1835) e cila paraqiti një udhëtim në Hënë . Jules Verne u dallua për vëmendjen e tij ndaj detajeve dhe saktësinë shkencore, veçanërisht në Njëzet mijë Lega nën det (1870). [18] Në 1887-ën, romani El anacronópete nga autori spanjoll Enrique Gaspar y Rimbau prezantoi makinën e parë të kohës. [19] [20]

Shumë kritikë e konsiderojnë H.G. Wells një nga autorët më të rëndësishëm të fanta-shkencës, [21] madje si " Shekspirin e fanta-shkencës". [22] Shkrimet e tij më të shquara fantastiko-shkencorë përfshijnë The Time Machine (1895), Ishulli i Doktor Moreau (1896), Njeriu i padukshëm (1897) dhe Lufta e Botëve (1898). Fanta-shkenca e tij imagjinonte pushtim nga alienët, inxhinieri biologjike, padukshmëri dhe udhëtimin në kohë . Në veprat e tij jo-trilluese si futurolog ai parashikoi ardhjen e aeroplanëve, tankeve ushtarake, armëve bërthamore, televizionit satelitor, udhëtimit në hapësirë dhe diçkaje që i ngjan World Wide Web-it . [23]

Një Princeshë e Marsit nga Edgar Rice Burroughs ' ,e botuar në 1912-ën, ishte e para nga seritë e tij romantike planetare tre-dekadash të romaneve të Barsoom të cilat u ambientuan në Mars dhe paraqitën John Carter si hero .

Më 1926-ën, Hugo Gernsback botoi revistën e parë amerikane të fanta-shkencës, Amazing Stories . Në numrin e parë të saj ai shkroi:

Më 1928-ën, vepra e parë e botuar e EE "Doc" Smith,The Skylark of Space ,shkruar në bashkëpunim me Lee Hawkins Garby, u shfaq në Amazing Stories . Shpesh quhet si opera hapësinore e parë e shkëlqyer. [24] Në të njëjtin vit, tregimi origjinal i Philip Francis Nowlan, Buck Rogers, Armageddon 2419, u shfaq gjithashtu në Amazing Stories. Kjo u pasua nga një seri komike i Buck Rogers,e para fantastiko-shkencore komike e vëtetë.

Në vitin 1937, John W. Campbell u bë redaktori iAstounding Science Fiction, një ngjarje që ndonjëherë konsiderohet si fillimi i Epokës së Artë të Fanta-Shkencës,e cila karakterizohet nga histori që festojnë arritjet shkencore dhe progresi.Në 1942-shin, Isaac Asimov filloi Foundation series,i cili tregon kronikën e ngritjes dhe rënies së perandorive galaktike dhe futi psikohistorinë . [25] [26] "Epoka e Artë" shpesh thuhet se përfundoj në 1946-ën,por nganjëherë përfshihet fundi i viteve 1940 dhe vitet 1950. [27]

More Than Human (1953) i Theodore Sturgeon hulumtoi evolucionin e mundshëm njerëzor në të ardhmen. [28] [29] [30] Në vitin 1957, Andromeda: A Space-Age Tale i shkrimtarit dhe paleontologut rus Ivan Yefremov paraqiti një pamje të një civilizimi të ardhshëm ndëryjor komunist dhe konsiderohet një nga romanet më të rëndësishme të fanta-shkencës sovjetike . [31] [32] Në vitin 1959, Robert A. Heinlein me librin e tij Starship Troopers shënoj një largim nga tregimet dhe romanet e tij të mëparshme për të rinj. Është një nga shembujt e parë dhe më me shumë ndikim i romaneve fantastiko-shkencorë ushtarak, [33] [34] dhe prezantoj konceptin e ekzoskeletoneve. [35] [36] [37] Seriali gjerman i hapësirës Perry Rhodan, shkruar nga autorë të ndryshëm, filloj në vitin 1961 me uljen së parë në Hënë [38] dhe që prej asaj kohe është zgjeruar në hapësirëuniverse të shumta, në një hark kohor prej miliarda vitesh.[39]Është bërë seriali më i njohur i librave fantastiko-shkencorë i të gjitha kohërave.

Referime

Redakto
 1. ^ Prucher, Jeff (ed.). Brave New Words. The Oxford Dictionary of Science Fiction (Oxford University Press, 2007) page 179
 2. ^ James Blish, More Issues at Hand, Advent: Publishers, 1970. Pg. 99. Also in Jesse Sheidlower, "Dictionary citations for the term «hard science fiction»". Jessesword.com. Last modified 6 July 2008.
 3. ^ Asimov, "How Easy to See the Future!", Natural History, 1975
 4. ^ 378 U.S. 184, 197 (1964).
 5. ^ "Out of This World". www.news.gatech.edu. Arkivuar nga origjinali më 4 prill 2019. Marrë më 2019-04-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Fredericks, S.C.: "Lucian's True History as SF", Science Fiction Studies, Vol. 3, No. 1 (March 1976), pp. 49–60
 7. ^ Grewell, Greg: "Colonizing the Universe: Science Fictions Then, Now, and in the (Imagined) Future", Rocky Mountain Review of Language and Literature, Vol. 55, No. 2 (2001), pp. 25–47 (30f.)
 8. ^ Swanson, Roy Arthur: "The True, the False, and the Truly False: Lucian's Philosophical Science Fiction", Science Fiction Studies, Vol. 3, No. 3 (Nov. 1976), pp. 227–239
 9. ^ Jacqueline Glomski (2013). Isabella Tilg (red.). "Science Fiction in the Seventeenth Century: The Neo-Latin Somnium and its Relationship with the Vernacular". Der neulateinische Roman als Medium seiner Zeit. BoD. ISBN 9783823367925. {{cite journal}}: Mungon |editor1= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ White, William (shtator 2009). "Science, Factions, and the Persistent Specter of War: Margaret Cavendish's Blazing World". Intersect: The Stanford Journal of Science, Technology and Society. 2 (1): 40–51. Marrë më 7 mars 2014. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Murphy, Michael (2011). A Description of the Blazing World. Broadview Press. ISBN 978-1-77048-035-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Margaret Cavendish's The Blazing World (1666)". Skulls in the Stars. 2 janar 2011. Marrë më 17 dhjetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Robin Anne Reid (2009). Women in Science Fiction and Fantasy: Overviews. ABC-CLIO. fq. 59. ISBN 978-0-313-33591-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 14. ^ Khanna, Lee Cullen. "The Subject of Utopia: Margaret Cavendish and Her Blazing-World." Utopian and Science Fiction by Women: World of Difference. Syracuse: Syracuse UP, 1994. 15–34.
 15. ^ "Carl Sagan on Johannes Kepler's persecution". YouTube. Marrë më 24 korrik 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Asimov, Isaac (1977). The Beginning and the End. New York: Doubleday. ISBN 978-0-385-13088-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Wingrove, Aldriss (2001). Billion Year Spree: The History of Science Fiction (1973) Revised and expanded as Trillion Year Spree (with David Wingrove)(1986). New York: House of Stratus. ISBN 978-0-7551-0068-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Margaret Drabble (8 maj 2014). "Submarine dreams: Jules Verne's Twenty Thousand Leagues Under the Seas". New Statesman. Marrë më 9 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ La obra narrativa de Enrique Gaspar: El Anacronópete (1887), María de los Ángeles Ayala, Universidad de Alicante. Del Romanticismo al Realismo : Actas del I Coloquio de la S. L. E. S. XIX, Barcelona, 24–26 October 1996 / edited by Luis F. Díaz Larios, Enrique Miralles.
 20. ^ El anacronópete, English translation (2014), www.storypilot.com, Michael Main, accessed 13 April 2016
 21. ^ Siegel, Mark Richard (1988). Hugo Gernsback, Father of Modern Science Fiction: With Essays on Frank Herbert and Bram Stoker. Borgo Pr. ISBN 978-0-89370-174-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Wagar, W. Warren (2004). H.G. Wells: Traversing Time. Wesleyan University Press. fq. 7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "HG Wells: A visionary who should be remembered for his social predictions, not just his scientific ones". The Independent. 8 tetor 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Dozois, Gardner; Strahan, Jonathan (2007). The New Space Opera (bot. 1st). New York: Eos. fq. 2. ISBN 9780060846756. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Codex, Regius (2014). From Robots to Foundations. Wiesbaden/Ljubljana. ISBN 978-1499569827. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 26. ^ Asimov, Isaac (1980). In Joy Still Felt: The Autobiography of Isaac Asimov, 1954–1978. Garden City, New York: Doubleday. chapter 24. ISBN 978-0-385-15544-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Nicholls, Peter (1981) The Encyclopedia of Science Fiction, Granada, p. 258
 28. ^ "Time and Space", Hartford Courant, 7 February 1954, p.SM19
 29. ^ "Reviews: November 1975", Science Fiction Studies, November 1975
 30. ^ Aldiss & Wingrove, Trillion Year Spree, Victor Gollancz, 1986, p.237
 31. ^ "Ivan Efremov's works". Serg's Home Page. Arkivuar nga origjinali më 29 prill 2003. Marrë më 2006-09-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "OFF-LINE интервью с Борисом Стругацким" [OFF-LINE interview with Boris Strugatsky] (në rusisht). Russian Science Fiction & Fantasy. dhjetor 2006. Marrë më 29 shkurt 2016.
 33. ^ McMillan, Graeme (3 nëntor 2016). "Why 'Starship Troopers' May Be Too Controversial to Adapt Faithfully". Hollywood Reporter. Marrë më 8 maj 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Liptak, Andrew (3 nëntor 2016). "Four things that we want to see in the Starship Troopers reboot". The Verge. Marrë më 9 maj 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Slusser, George E. (1987). Intersections: Fantasy and Science Fiction Alternatives. Carbondale, Illinois: Southern Illinois University Press. fq. 210–220. ISBN 9780809313747. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Mikołajewska, Emilia; Mikołajewski, Dariusz (maj 2013). "Exoskeletons in Neurological Diseases – Current and Potential Future Applications". Advances in Clinical and Experimental Medicine. 20 (2): 228 Fig. 2. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Weiss, Peter. "Dances with Robots". Science News Online. Arkivuar nga origjinali më 16 janar 2006. Marrë më 4 mars 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "Unternehmen Stardust – Perrypedia". www.perrypedia.proc.org (në gjermanisht). Marrë më 2019-03-30.
 39. ^ "Der Unsterbliche – Perrypedia". www.perrypedia.proc.org (në gjermanisht). Marrë më 2019-03-30.