Kërko tek kontributetZgjeroNgushto
⧼contribs-top⧽
⧼contribs-date⧽
(më të rinj | më të vjetër) Shikoni (50 më të reja) () (20 | 50 | 100 | 250 | 500).

17 korrik 2010

30 dhjetor 2008

 • 21:5230 dhjetor 2008 21:52 ndrysh versione −1.678 KontrastiNo edit summary
 • 21:5030 dhjetor 2008 21:50 ndrysh versione +420 R KiazmaFaqe e re: - '''''Kiazma''''' - - Kiazme vjen nga greqishtja hiazmos - kryqezim. - - Eshte figure stilistike qe krijohet nga permbysja e gjymtyreve,nga vendosja e tyre ne forme te anas...
 • 21:4930 dhjetor 2008 21:49 ndrysh versione +1.038 R PolisidentiFaqe e re: - '''''Polisidenti''''' - - Polisident vjen nga greqishtja polisyndeton - shume lidheza. - - Eshte figura stilistike qe perfitihet nga perdorimi i shume lidhezave, duke e ng...
 • 21:4930 dhjetor 2008 21:49 ndrysh versione +763 R AsidentiFaqe e re: - '''''Asidenti''''' - - Asident vjen ngagreqishtja asyndeton - i palidhur ( a - mohuese, sydein - lidh, bashkoj ) - - Eshte figura stilistike,ne te cilen me qellim lihen me...
 • 21:4930 dhjetor 2008 21:49 ndrysh versione +688 R PleonazmiFaqe e re: - '''''Pleonazmi''''' - - Pleonazem vjen nga greqishtja pleonasmos - teprim. - - Eshte figura stilistike qe perftohet nga perdorimi i fjaleve te teperta, me kuptim te njejte...
 • 21:4830 dhjetor 2008 21:48 ndrysh versione +735 R ElipsaFaqe e re: - '''''Elipsa''''' - - Elipse vjen nga greqishtja e vjeter elleipsis dhe do te thote mungese. - - Eshte figura stilistike qe krijohet, kur heqim nga teresia e tekstit ndonje...
 • 21:4830 dhjetor 2008 21:48 ndrysh versione +639 R GradacioniFaqe e re: - '''''Gradacioni''''' (shkallezimi) - - Gradacion vjen nga latinishtja gradatio - shkallezim. - - Eshte renditje fjalesh a sinonimesh (se paku tri), qe e japin nje mendim, ...
 • 21:4730 dhjetor 2008 21:47 ndrysh versione +545 R EnumeracioniFaqe e re: - '''''Enumeracioni''''' (numerimi artistik) - - Enumeracion vjen nga latinishtja enumeratio - numerim. - - Eshte renditja njera pas tjetres e fjaleve,qe kane lidhje nga kup...
 • 21:4730 dhjetor 2008 21:47 ndrysh versione +695 R KonversioniFaqe e re: - '''''Konversioni''''' (kthesa) - - Konversion vjen nga latinishtja conversio - nderrim,kthese.Quhet edhe refren (qe vjen nga frengjishtja réfrain - perseritje ). - - Esht...
 • 21:4630 dhjetor 2008 21:46 ndrysh versione +726 R InversioniFaqe e re: - '''''Inversioni''''' (anasjella) - - Inversion vjen nga latinishtja inversione - te vendosurit gjetke,nga ana e kundert. Quhet edhe hiperbate.Shqip perkthehet : anasjelle. - ...
 • 21:4630 dhjetor 2008 21:46 ndrysh versione +178 Figura stilistikeNo edit summary
 • 21:4030 dhjetor 2008 21:40 ndrysh versione +603 R AntonomaziaFaqe e re: - '''''Antonomazia''''' - - Antonomazi vjen nga greqishtja antonomazo - nderroj emrin. - - Eshte figure stilistike qe perftohet duke zevendesuar nje emer te pergjithshem me ...
 • 21:4030 dhjetor 2008 21:40 ndrysh versione +764 R EufemizmiFaqe e re: - '''''Eufemizmi''''' - - Eufemizem vjen nga greqishtja euphemismos - fjale ogurmire. - - Eufemizma quhen zakonisht gjithe ato fjale e shprehje,qe zevendesojne fjale te vra...
 • 21:4030 dhjetor 2008 21:40 ndrysh versione +2.401 R AlegoriaFaqe e re: - '''''Alegoria''''' - - Alegori vjen nga greqishtja allegoria,nga allos - tjeter dhe agereia - flas, them, d.m.th te folur per ta kuptuar ndryshe. - - Alegoria eshte nje pa...
 • 21:3930 dhjetor 2008 21:39 ndrysh versione +1.093 R EpitetiFaqe e re: - '''''Epiteti''''' - - Epitet vjen nga greqishtja epitheton - shtojce, venie persiper. - - Epiteti eshte nje fjale percakutuese, zakonisht mbiemer, qe i shtohet nje emri pe...
 • 21:3930 dhjetor 2008 21:39 ndrysh versione +770 R PerifrazaFaqe e re: - '''''Perifraza''''' - - Perifraze vjen nga greqishtja periphrasis - te folur terthorazi ( peri - terthorazi ,rreth Frasis - menyre te foluri ) - - Grup fjalesh ose fjali q...
 • 21:3830 dhjetor 2008 21:38 ndrysh versione +474 R OksimoroniFaqe e re: - '''''Oksimoroni''''' - - Oksimoron vjen nga greqishtja oksymoron - i krisur, i luajtur mendsh. - - Oksimoroni i ngjan paradoksit, eshte nje antiteze e llojit te vecante, n...
 • 21:3830 dhjetor 2008 21:38 ndrysh versione +729 R ParadoksiFaqe e re: - '''''Paradoksi''''' - - Paradoks vjen nga greqishtja paradokson - i papritur, kunder mendimit te zakonshem. - - Eshte gjykim origjinal i papritur, qe bie ne kundershtim t...
 • 21:3730 dhjetor 2008 21:37 ndrysh versione +506 R AsteimiFaqe e re: - '''''Asteizmi''''' - - Asteizem vjen nga greqishtja asteismos - hoke, fjale therese. - - Eshte figura stilistike, me anen e se ciles qortojme ose shajme, me qellim qe te ...
 • 21:3730 dhjetor 2008 21:37 ndrysh versione +652 R SarkazmaFaqe e re: - '''''Sarkazmi''''' - - Sarkazem vjen nga greqishtja sarkasmos (sarkazo - kafshoj , "shqyej mishin " ) - - Eshte ironia shume e hidhur, therese, demaskuese dhe e pameshirs...
 • 21:3730 dhjetor 2008 21:37 ndrysh versione +572 R IroniaFaqe e re: - '''''Ironia''''' - - Ironi vjen nga greqishtja eironeia - tallje e fshehur, shtirje. - - Eshte tallje e holle dhe e fshehur me intonacion lavderues, qe nenkupton te kunder...
 • 21:3630 dhjetor 2008 21:36 ndrysh versione +690 R SinekdokaFaqe e re: - '''''Sinekdoka''''' - - Sinekdoke vjen ga greqishtja synekdokhe ( syn - bashke dhe ekdekhomai - kuptoj, marr vesh ) - - Eshte te perdorurit e nje fjale per te shprehur nj...
 • 21:3630 dhjetor 2008 21:36 ndrysh versione +935 R MetonimiaFaqe e re: - '''''Metonimia''''' - - Metonimi vjen nga greqishtja metonymia - nderrim, zevendesim emri. - - Eshte nje fjale e figurshme, qe perftohet duke zevendesuar nje emer te nje s...
 • 21:3530 dhjetor 2008 21:35 ndrysh versione +538 R KatakrezaFaqe e re: - '''''Katakreza''''' - - Katakreza vjen nga greqishtja katakresis - shperdorim ( kata - kunder, kresis - perdorim ) - - Eshte nje lloj metafore,kur perdorim nje fjale a shp...
 • 21:3430 dhjetor 2008 21:34 ndrysh versione +577 R PauzaFaqe e re: - '''''Pauza''''' (nderprerja) - - Pauze vjen nga greqishtja pausis - nderprerje, ndalese. - - Eshte ndalimi i zerit,nderprerja e ligjerimit per te ndare fjalet ose fjalite ...
 • 21:3430 dhjetor 2008 21:34 ndrysh versione +606 R KansonancaFaqe e re: - '''''Konsonanca''''' (bashketingelloresia) - - Konsonance vjen nga latinishtja consonantia - bashketingellim. - - Konsonanca ose disonanca eshte rime jo e plote,kur fjalet...
 • 21:3330 dhjetor 2008 21:33 ndrysh versione +692 R AsonancaFaqe e re: - '''''Asonanca''''' (zanoresia) - - Asonance vjen nga latinishtja adsonare - bashketingellon, i pergjigjet nje titulli. - - Eshte rime jo e plote e dy a me shume vargjeve,q...
 • 21:3330 dhjetor 2008 21:33 ndrysh versione +512 R OnomatopejaFaqe e re: - '''''Onomatopeja''''' vjen nga greqishtja onoma - emer, poieo - bej,krijoj. - - Eshte fjale tingullimituese ose pershkrim i dukurive a i sendeve,duke shfrytezuar imitimin e zhurm...
 • 21:3230 dhjetor 2008 21:32 ndrysh versione +562 R ParonomaziaFaqe e re: - '''''Paronomazia''''' vjen nga greqishtja paronomazia e perbere nga parà - afer, onomazo - quaj. (afer_quaj) - - Eshte figure stilistike qe krijohet duke vene afer ne nje fjali ...
 • 21:3230 dhjetor 2008 21:32 ndrysh versione +459 R AliteracioniFaqe e re: - '''''Aliteracioni''''' vjen nga latinishtja alliteratio - prane+shkronja. - - Aliteracioni eshte perseritja e bashketingelloreve te njejta prane e prane ne te njejtin varg per sh...
 • 21:3130 dhjetor 2008 21:31 ndrysh versione +1.454 R AnaforaFaqe e re: - '''''Anafore''''' vjen nga greqishtja anaphora - nxjerrje lart. - - Anafora eshte perseritja e nje fjale a nje togu ne fillim te dy a me shume vargjeve ose frazave. - - Sh...
 • 21:3130 dhjetor 2008 21:31 ndrysh versione +771 R EpiforaFaqe e re: - '''''Epifora''''' vjen nga greqishtja epiphora - shtese. - - Epifora eshte perseritje e po atyre mjeteve ne fund te vargjeve a fjalive per t'u dhene ngarkese emocionale. - ...
 • 21:3030 dhjetor 2008 21:30 ndrysh versione +425 R EpanalepsaFaqe e re: - '''''Epanalepsa''''' vjen nga greqishtja epanalepsis - perseritje, rimarrje. - - Epanalepse kemi kur nje fjale a shprehje e fillimit te nje vargu perseritet ne fund te atij vargu...
 • 21:2930 dhjetor 2008 21:29 ndrysh versione +660 R EpanastrofejaFaqe e re: - '''''Epanastrofeja''''' vjen nga greqishtja epanastrofé - rikthim, nga epana - serish dhe strofé - kthim, rrotullim. - - Kur nje ose disa fjale e fundit te vargut a te nje fjal...
 • 21:2930 dhjetor 2008 21:29 ndrysh versione +473 R PerseritjaFaqe e re: - '''''Perseritja''''' eshte rimarrja,togfjalesha e fjalive te njejta,qe sherben per te forcuar shprehjen artistike , per te theksuar , per te vene ne pah, ose per te percjelle vecantine ...
 • 21:2930 dhjetor 2008 21:29 ndrysh versione +763 R PretericioniFaqe e re: - '''''Pretericioni''''' ( tejkalimi ) - - Pretericion vjen nga latinishtja praeteritoi - kalim pertej, kapercim pa e permendur. - - Pretericioni le ne heshtje per t'u nenku...
 • 21:2830 dhjetor 2008 21:28 ndrysh versione +706 R RetiçencaFaqe e re: - '''''Retiçenca''''' (heshtja) - - Retiçence vjen nga latinishtja reticentia - heshtje. - - Retiçenca perftohet duke e keputur menjeher mendimin,zakonisht para nje fjale...
 • 21:2830 dhjetor 2008 21:28 ndrysh versione +504 R ApostrofaFaqe e re: - '''''Apostrofa''''' vjen nga greqishtja apostrophe - ndryshim drejtimi,shmangie,nga apo - larg, strophe - kthese. - - Apostrofa eshte figure stilistike,me te cilen u drejtohemi o...
 • 21:2730 dhjetor 2008 21:27 ndrysh versione +682 R PasthirrmaFaqe e re: - '''''Pasthirrma''''' ose thirrja eshte nje shperthim poetik i ndjenjave,qe sherben per t'i bere me prekese fjalet. - - Shembull: - - Ah, moj Shqiperi e mjere! - (Naim F...
 • 21:2730 dhjetor 2008 21:27 ndrysh versione +1.066 R Pyetja retorikeFaqe e re: - '''''Pyetja retorike''''' - - Mbiemri 'retorik' vjen nga greqishtja rhetoricos- i oratorit,qe ka te beje me gojetarine. - - Pyetja retorike ndertohet duke pyetur,pa kerkua...
 • 21:2530 dhjetor 2008 21:25 ndrysh versione +1.409 R Paralelizmi figurativFaqe e re: - '''''Paralelizmi figurativ''''' - - Paralelizem vjen nga greqishtja paralletos - qe ecen krahas,prane njeri-tjetrit. - - Paralelizmi figurativ este venia e nje dukurie te ...
 • 21:2430 dhjetor 2008 21:24 ndrysh versione +1.570 R SimboliFaqe e re: - '''''Simboli''''' vjen nga greqishtja sumbolon - shenje konvencionale njohese,nje send i ndare me dysh,dy gjysmat e te cilit sherbejne si shenja njohjeje. - - Simboli eshte nje f...
 • 21:2330 dhjetor 2008 21:23 ndrysh versione +1.463 R GroteskuFaqe e re: - '''''Grotesku''''' vjen nga italishtja grottesca - qe i ngjet shpelles;nga disa zbukurime te epokes se Rilindjes qe ishin te nderlikuara me kafshe e bime dhe qe imitonin modelet e piktu...
 • 21:2330 dhjetor 2008 21:23 ndrysh versione −342 LitotaNo edit summary
 • 21:2230 dhjetor 2008 21:22 ndrysh versione +950 R HiperbolaFaqe e re: - '''''Hiperbola''''' vjen nga greqishtja hyperbolé = hedhje pertej,zmadhim i tepruar. - - Hiperbola eshte figure stilistike, qe ndertohet mbi bazen e zmadhimit jashte mase deri n...
 • 21:2030 dhjetor 2008 21:20 ndrysh versione +1.036 R AntitezaFaqe e re: - '''''Antiteza''''' vjen nga greqishtje antithesis = kundervenie, anti = kunder,thesis = vendosje,venie. - - Antiteze perftohet duke vene balle per balle dy ane,dy gjendje,dy pamj...
 • 21:2030 dhjetor 2008 21:20 ndrysh versione +191 KrahasimiNo edit summary
(më të rinj | më të vjetër) Shikoni (50 më të reja) () (20 | 50 | 100 | 250 | 500).