42°24′N 21°22′E / 42.40°N 21.36°E / 42.40; 21.36

Gjyrishec
Fshat

Gjyrishec është një vendbanim në komunën e Dardanës, Kosovë. Fshati shtrihet larg Kamenicës vetëm 17 km, me të cilët lidhet me rrugë të asfaltuar.


Gjeografia

Redakto

Në fshatin Gjyrishec eshtë një bukuri e rrallë natyrore. Ku përmes fshatit kalon një degëz e një lumi që shkon për fshatin Hogosht.

Demografia

Redakto

Ky fshat është i banuar me shqiptarë. Si fshat malor, ka popullsi të dendur.

Kultura

Redakto

Në fshatin Gjyrishec ndodhet vetëm një shkollë që mbanë emrin "Skenderbeu".

Historia

Redakto

Ky fshat ndodhet në kufi me Serbinë, afër tij gjendet mali i quajtur "Kika", në të cilin janë zhvilluar luftëra të mëdha kundrejt okupatorëve serb. Autori serb Bogosavleviq në librin e tij "O Arnautima", kah gjysma e dytë e shekullit IXI, shkruan se Gjyrisheci është fshat në zë, për shkak se në këtë fshat mblidhen dhe fshihen të gjitha qetat , të cilat kanë për qëllim hyrjen në Srbi.[1] Aty shtrihen dy brigje, në mes të tyre janë vrarë shum luftëtar shqiptarë por humbje të mëdha kanë pasur edhe bandat serbe. Në fshatin Gjyrishec u strehua Hoxhë Idriz Hajrullahu-Gjilani.

Burimet

Redakto
  1. ^ A. Bogosavleviq, O Arnautima, Nish 1897 faqe 98

Lidhje të jashtme

Redakto