Coordinates: 42°20′N 21°21′E / 42.33°N 21.35°E / 42.33; 21.35

Koretin është një vendbanim në komunën e Dardanës, Kosovë.

Koretin
Fshat

GjeografiaRedakto

Pozita gjeografike dhe madhësia e territorit Fshati Koretin shtrihet 6 km ne jug-lindje të qytetit të Dardanës, dhe 24 km larg nga qyteti i Gjilanit, qendrës rajonale të Anamoravës. Është vendbanim fushor, mjaft i madh, i tipit të grumbulluar.Sipërfaqja e Koretinit është 1127 ha, 23 ari, 70 m. Koretini ka rreth 800 shtëpi te banuara.

DemografiaRedakto

Sipas të dhënave të rexhistimit në vitin 2011 Koretini ka 3476 banorë,të përkatësisë etnike shqiptare.

HistoriaRedakto

Zhvillimi historik i vendbanimit Lokaliteti i këtij fshati në kohrat e lashta ishte i mbuluar me ujë, ndërsa vendbanimi ishte i vendosur në kodrat e afërta. Pas tërëheqjes së ujit përmes të grykës së Konçulit, kjo pjesë shëndrrohet në moçale, e pastaj thahet dhe ngritet vendbanimi i sotëm. Gjurmë të vendbanimit të moçëm ka pothuajse në të gjitha kodrinat përreth, siç janë në vendin Te Bungu, Kodra e Tabakut, Kodra e Kovaçit etj, gjatë gërmimeve dalin themele të shtëpive me gëlqere, veksha të ndryshme, qeramikë, tulla të dimensioneve të mëdha (të gjatë 40 cm, dhe të trasha 3 cm.), themele të shtëpive me mure etj.

Shih dhe këtëRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto