Jagoll, (maqedonisht: Јагол/Jagol) është fshat në komunën e Kërçovës, Maqedoni.

Jagoll
Јагол
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej406
{{{postal_code_type}}}
6258
TargatKL
Faqja zyrtare[1]

Gjeografia

Redakto

Jagolli është një fshat rrëzë malorë. Pozita gjeografike e Jagollit është mjaft e mirë gjë që mundëson shfrytëzimin e malit dhe fushës meqenëse është pikërisht në kontaktin e malit dhe fushës. Si mal më i veçantë në afërsi të këtij fshati mund të dallohet Ujmiri. Në anën jugore kufizohet me fshatin Popojan, në lindje me Dollencin, në veri me Berikovën dhe në perëndim me Drogomishtin e Madh. Pozita e ketij fshati kodrinoro malor pasurohet edhe me lumin qe kalon permes fhatit si dhe deget e tij sado te vogla qofshin.

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit të popullsisë së viti 2002, fshati kishte 406 banorë nga të cilët 339 ishin Shqiptarë, 2 Maqedonas, dhe 3 të tjerë.[1]

Ekonomia

Redakto

Ekonomia e banorve te fshatiti Jagoll eshte mesatare..banoret e fshatit gjegjesisht merren me blektori dhe bujqesi,po duhet cekur fakti qe bisnismeni i njohur ne qytetin e kercoves me shume super markete "AJCO"eshte nga Jagolli por me banim ne qytetin e Kercoves,por gjith ashtune disa banor te fshatit jan te punsuar ne termocentraline Osllomes.

Historia

Redakto

Fshati Jagoll,gjendet ne veri perendim te Kercoves. gjendet ne ujrrezen e malit ujmir ku lartsija mbidetare e kti fshati eshte 450m,përbehet nga nje poppullat thuajse komplet shqiptare,si qdo fshat edhe fshati Jagoll e ka historine vet.. Vlen fakti te permendet edhe mesuesi i par i fshatit Pertef Therepeli i cili me shume mund dhe sakrific i dha arsimimit te kesaj popullate.ku nje numer i madh te nxënsve te tij e ndjeken rrugen e arsimit ku sot krenohemi te gjith.sot mburremi dhe krenohemi me Profesora,Majro,artitekt,ekonomista,jurista,kengetarë,bisnismena,etj Ne vitin 2010 gjith ashtu u zbuluan varre ilirie,kete e verteton fakti qe edhe ne varrezat e fshatit gjendet nje varr ku esht gdhendur ne gur simbollet e ilirve 2 koka gjarpri dhe dielli ne mes.ne vitin 2018 diaspora e fshatit jagoll themeloi fondin e fshatit jagoll me seli ne Zvicër,dhe u mbështet nga gjith diaspora e fshatit.

Burimet

Redakto