Njësitë federative të Gjermanisë

Federata GjermaneRedakto

Gjermania është vend federativ e përbër nga 16 republika.

Paraqitja e republikave të federatës Gjermane.[1]
Republikat Kryeqytetet Shtrirja (km²) Banorë(2)
1   Baden-Württemberg Shtutgarti 35.751,65 10.717.000
2   Bayern Mynihu 70.549,19 12.444.000
3   Berlini (1) 891,75 3.388.000
4   Brandenburg Potsdami 29.477,16 2.568.000
5   Bremeni Bremeni(1) 404,23 663.000
6   Hamburgu (1) 755,16 1.735.000
7   Hessen Vizëbaden 21.114,72 6.098.000
8   Mecklenburg-Vorpommern Shverini 23.174,17 1.720.000
9   Niedersachsen Hanoveri 47.618,24 8.001.000
10   Nordrhein-Westfalen Dyzeldorfi 34.042,52 18.075.000
11   Rheinland-Pfalz majnci 19.847,39 4.061.000
12   Saarland Sarëbryken 2.568,65 1.056.000
13   Sachsen Dresden 18.414,82 4.296.000
14   Sachsen-Anhalt Magdeburgu 20.445,26 2.494.000
15   Schleswig-Holstein Kiel 15.763,18 2.829.000
16   Thüringen Erfurti 16.172,14 2.355.000

(1) Qytetet Berlini dhe Hamburgu qëndrojnë si tërësi në vete sikur Bremen.
(2) Regjistrimi i fundit: 31 dhjetor 2004

Emërtimi në gjuhën shqipeRedakto

Shqip Gjermanisht
Shtete federale Kryeqyteti Shtete federale Kryeqyteti
1 Baden-Vyrtemberg Shtutgarti Baden-Württemberg Stuttgart
2 (Shteti i lirë) Bavaria Mynihu (Freistaat) Bayern München
3 Berlini - Berlin -
4 Brandenburgu Potsdami Brandenburg Potsdam
5 (Qyteti i lirë i lidhjes Hanza) Bremen Bremen (Freie Hansestadt) Bremen Bremen
6 (Qyteti i lirë i Hanzës) Hamburg - (Freie und Hansestadt) Hamburg -
7 Hesia Viezbadeni Hessen Wiesbaden
8 Meklenburg-Pomerania e Perëndimit Shverini Mecklenburg-Vorpommern Schwerin
9 Saksonia e ulët Hanoveri Niedersachsen Hannover
10 Raini i Veriut dhe Falia Perendimore Dyseldorfi Nordrhein-Westfalen Düsseldorf
11 Rainland-Palatinate Mainci Rheinland-Pfalz Mainz
12 Sarlanda Sarbrycken Saarland Saarbrücken
13 (Shteti i lirë) Saksonia Dresdeni (Freistaat) Sachsen Dresden
14 Saksinia e lartë Magdeburgu Sachsen-Anhalt Magdeburg
15 Shlesvig-Holshtajni Kieli Schleswig-Holstein Kiel
16 (Shteti i lirë) Thuringia Erfurti (Freistaat) Thüringen Erfurt

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  Commons: States of Germany – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

ReferimeRedakto

  1. ^ Të dhënat jan marr nga: Të dhëna statistikore Gjermane