Ky artikull merret me Komunën e Junikut. Për qytezën e Junikut shiko në faqen përkatëse.

Pozita e komunës së Junikut në hartën e Kosovës

Komuna e Junikut është një komunë në Kosovë. Ndodhet në rrethin e Gjakovës. Selia administrative e komunës është qyteti i Junikut.

Historia

Redakto

Komuna e Junikut u krijua pas pavarësisë së Kosovës në vitin 2008. Ajo është një nga shtatë komunat e reja të pavarësuara.

Gjeografia

Redakto

Komuna e Junikut ndodhet në veri-perëndim të Kosovës. Në jug komuna kufizohet me Gjakovën dhe në jug-perëndim me Shqipërinë. Në total ka 3 fshatra në komunë. Zona e komunës ka një sipërfaqe prej 78 km². Së bashku me komunat e Gjakovës, Rahovecit dhe Deçanit, formon Rajonin e Gjakovës .

Popullsia

Redakto

Regjistrimi i vitit 2011 tregoi se Juniku kishte një popullsi prej 6,084 banorësh, nga të cilët 6,069 ishin shqiptarë.

Regjistrimi 1948 1953 1961 1971 1981 1991 2011
Banorët 2832 2995 3252 3857 5063 6102 6084

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto 
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
 
Komunale : Artana  · Dardana  · Deçani  · Sharri  · Drenasi  · Ferizaj*  · Fushë Kosova  · Gjakova*  · Gjilani*  · Graçanica  · Hani Elezit**  · Burimi  · Juniku  · Kaçaniku  · Klina  · Kllokoti  · Albaniku  · Lipjani  · Malisheva  · Mamusha  · Mitrovica*  · Kastrioti  · Parteshi  · Peja*  · Podujeva  · Prishtina*  · Prizreni*  · Rahoveci  · Ranillugu  · Shtërpca  · Shtime  · Skënderaj  · Theranda  · Vitia  · Vushtrria  · Zubin Potoku  · Zveçani
Rajonale : Gjakova ·  Gjilani · Mitrovica · Peja · Prizreni · Prishtina · Ferizaj