Komuna e Prishtinës

komunë në Prishtinë

Ky artikull merret me Komunën e Prishtinës. Për qytetin e Prishtinës ose Rajonin e Prishtinës shiko në faqen përkatëse.

Komuna e Prishtinës është komuna më e madhe në Kosovë duke qenë se Prishtina është kryeqendra dhe qyteti më i madh i Republikës së Kosovës. Qyteti është selia e komunës dhe kryeqendra e Rajonit (Qarkut) të Prishtinës.

Demografia

Redakto

Komuna (bashkia) e Prishtinës ka një popullsi prej 233.105 banorësh sipas regjistrimit të popullsisë të vitit 2012 dhe vlerësimeve të vitit 2014.

Rënditja Emri Nr.i banorëve Meshkuj Femra Shqiptar Serb Turq Boshnjak Rom Ashkali Goran Të tjerë.
Gjithsej Zona Urbane 164,296 81,734 82,562 160,708 96 2,095 390 39 557 1 334
Gjithsej Zona Rurale 34,601 17,627 16,974 34,142 334 61 10 17 0 6 31
Gjithsej Komuna e Prishtinës 198,897 99,361 99,536 194,850 430 2156 400 56 557 7 365

Vendbanimet

Redakto

Komuna e Prishtinës përbëhet nga 43 vendbanime mes tyre qyteti kryesor i Kosovës Prishtina. Vendbanimet e Komunës së Prishtinës janë:

Rënditja Emri Nr.i banorëve Meshkuj Femra Shqiptar Serb Turq Boshnjak Rom Ashkali Goran Të tjerë.
1 Prishtina 145,680 72,037 73,112 141,307 92 2,052 366 39 557 1 204
2 Matiçan 13,876 6,990 6,864 13,782 3 42 21 0 0 0 1
3 Hajvali 7,391 3,786 3,605 7,339 6 25 3 0 0 0 16
4 Çagllavicë 4,233 2,172 2,061 4,166 41 35 2 17 0 0 5
5 Kolovicë 2,545 1,315 1,230 2,537 1 2 2 0 1 0 2
6 Bardhosh 2,229 1,115 1,114 2,227 0 0 0 0 0 0 2
7 Barilevë 2,212 1,088 1,124 2210 1 0 0 0 0 0 1
8 Prugoc 2,168 1,088 1,080 2168 0 0 0 0 0 0 0
9 Sofali 1,767 901 866 1761 0 0 0 0 0 0 6
10 Bërnicë e Epërme 1,595 802 793 1880 11 0 0 0 0 0 4
11 Llukar 1,579 796 783 1,579 0 0 0 0 0 0 0
12 Mramor 1,073 554 519 1073 0 0 0 0 0 0 0
13 Vranidoll 1,053 533 520 1053 0 0 0 0 0 0 0
14 Shkabaj 1,035 553 482 1,035 0 0 0 0 0 0 0
15 Makoc 997 521 476 997 0 0 0 0 0 0 0
16 Sinidoll 959 491 468 958 0 0 1 0 0 0 0
17 Busi 814 409 405 814 0 0 0 0 0 0 0
18 Besi 694 341 353 694 0 0 0 0 0 0 0
19 Trudë 694 338 356 694 0 0 0 0 0 0 0
20 Rimanishtë 595 296 299 592 0 1 2 0 0 0 0
21 Drenoc 590 295 295 590 0 0 0 0 0 0 0
22 Bërnicë e Poshtme 549 288 261 304 245 0 0 0 0 0 0
23 Keçekollë 484 256 228 484 0 0 0 0 0 0 0
24 Koliq 466 254 212 466 0 0 0 0 0 0 0
25 Grashticë 433 212 221 432 0 0 1 0 0 0 0
26 Marec 432 243 189 432 0 0 0 0 0 0 0
27 Lebanë 398 199 199 397 1 0 0 0 0 0 0
28 Teneshdoll 359 176 183 359 0 0 0 0 0 0 0
29 Siqevë 337 189 148 337 0 0 0 0 0 0 0
30 Sharban 317 161 156 317 0 0 0 0 0 0 0
31 Shashkoc 298 161 137 298 0 0 0 0 0 0 0
32 Slivovë 257 124 133 229 28 0 0 0 0 0 0
33 Prapashticë 240 133 107 240 0 0 0 0 0 0 0
34 Zllatar 233 124 109 233 0 0 0 0 0 0 0
35 Dragoc 178 87 91 176 0 0 1 0 0 0 0
36 Ballaban 167 86 81 167 0 0 0 0 0 0 0
37 Zllash 146 65 81 146 0 0 0 0 0 0 0
38 Dabishec 108 51 57 107 1 0 0 0 0 0 0
39 Gllogovicë 74 40 34 74 0 0 0 0 0 0 0
40 Hajkobillë 72 38 34 72 0 0 0 0 0 0 0
41 Nishec 55 29 26 55 0 0 0 0 0 0 0
42 Radashec 29 16 13 29 0 0 0 0 0 0 0
43 Kukavicë 17 8 9 0 0 0 0 0 0 0 0

Shih edhe

Redakto 
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
 
Komunale : Artana  · Dardana  · Deçani  · Sharri  · Drenasi  · Ferizaj*  · Fushë Kosova  · Gjakova*  · Gjilani*  · Graçanica  · Hani Elezit**  · Burimi  · Juniku  · Kaçaniku  · Klina  · Kllokoti  · Albaniku  · Lipjani  · Malisheva  · Mamusha  · Mitrovica*  · Kastrioti  · Parteshi  · Peja*  · Podujeva  · Prishtina*  · Prizreni*  · Rahoveci  · Ranillugu  · Shtërpca  · Shtime  · Skënderaj  · Theranda  · Vitia  · Vushtrria  · Zubin Potoku  · Zveçani
Rajonale : Gjakova ·  Gjilani · Mitrovica · Peja · Prizreni · Prishtina · Ferizaj