Disambig.svg Ky artikull merret me Komunën Gjilani. Për artikullin Gjilani shiko në fletën përkatëse.

Komua e Gjilanit është njësi administrative në pjesën lindore të Kosovës me qendër në Gjilan.

Komuna e Gjilanit
Komunë
Stema_figura
Administrimi
Shteti Flamuri Kosova
Qarku Gjilan
Kryetari i Bashkisë Lutfi HaZziri
Partia LDK
Sipërfaqja dhe popullsia
Sipërfaqja 515 km2
Popullsia 133.724 banorë
Dendësia 259 banorë/km2
Të dhëna të tjera
Kodi Postal 60 000
Prefiksi 0280

Pak histori

Viti i saktë i themelimit të Gjilanit nuk është i njohur. Në shekullin XVIII përmendet me emrin Moravë, si kadillëk në kuadër të sanxhakut të Vushtrrisë.

Lumi Morava emri i vjetër është Angros. Emri Morava rrjedh nga vendbanimi i vjetër që është quajtur Mur an Vadës apo më vonë Vendi i Lekës - Velekinca e sotme. Poashtu fshati përmendet edhe në shkrimet e, babai të historisë, Herodotit në shekullin e V p.e.s.

Sot, Gjilani është njëra nga shtatë rrethet e Kosovës. Themelus te qytetit janë familja feudale shqiptare e Gjinajve.

Gjeografia

Ekonomia

Demografia

Komuna e Gjilanit ka 133.724 banore prej tyre 68.814 janë meshkuj dhe 64.910 femra.

Perberja nacionale e popullsisë në komunën e Gjilanit është kjo 
116.246 (86,9 %) shqiptarë ;
12.500 (9,4 %) serbë ;
133 (0,1 %) malazezë ;
936 (0,7) turq ;
267 (0,2 %) myslimanë ;
3.610 (2,7 %) romë ;
32 të tjerë.

Në komunën e Gjilanit janë 90,5 % mysliman dhe 9 % ortodoks.

Kultura

Sporti

 
Permendorja e Idriz Seferit në qendër të Gjilanit.

Personalitete

Politika

Ne Gjilan veprojne disa parti politike, ato jane te rradhitura sipas fuqise se votave te cilat i kane fituar ne zgjedhjet e fundit (2007).

1. PDK 2. LDK 3. LDD 4. AKR 5. AAK 6. ORA 7. PD

Tani ne pushtet eshte (PDK) Partia Demokratike e Kosoves ne KOALICION me AKR (Aleanca Kosova e Re) dhe AAK (Aleancen per Ardhmerine e Kosoves) me te cilat se bashku ndajne proporcionalisht resurset pushtetore. Kryetar i Komunes se Gjilanit eshte Qemajl Mustafa që vie nga PDK-ja, i cili ne zgjedhjet e vitit te kaluar (2007) eshte zgjedhur drejteperdrejte nga vota e qytetareve.

Drejtoratet me organizimin e ri te qeverisjes lokale sipas rregullores se re 2007/30 jane: 1. U.D Drejtor per Administrat dhe Personel - 2. Drejtorati per Buxhet dhe Financa - 3. Drejtorati per Urbanizem - 4. Drejtorati per Arsim, Kultur, Rini dhe Sport - 5. Drejtorati per Shendetesi -

Lista e fshatrave të komunës së Gjilanit

Fshatrat e Gjilanit

Lidhje të jashtme