Lladovë është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrat Meslum dhe Fushëmirë.

Lladovë
Fushëmirë
Fshat

Historia

Redakto

Një histori e shkurter e fshatit Lladovë

Duke u bazuar ne poziten gjeografike ne te cilen shtrihet fshati yne lehtesishte mund te konkludojme se kjo treve ka qene e banuar qe nga kohrat me te lashta te civilizimit e qe datojne qysh nga epoka e paleolite por edhe ne shtresimet me te vonshme arkeologjike.Toka pjellore dhe klima e pershtateshme por edhe ujrat e bollshme qe rrjedhin neper fshatin tone dhe ne afersi te tij kane ber qe kjo treve te jet e banuar qysh heret nga paraardhesit tane Pellazget e Iliret dhe ne veqanti nga Dardanet si një fis i njohur Ilir.për ket deshmojne edhe tomulat apo varrezat ilire te cilat jan gjetur ne mes te trekendshit Lladovë, Llashticë pasjan e ku pas disa germimeve jan zbuluar shum deshmi si arme lufte mjete pune etj e qe forcojne edhe me tej tezens e Iliret ishin autokton ne kto treva qysh nga koha e bronxit.Se fshati Lladove ka qene një treve e banuar edhe ne antike këtë e deshmojn shume gjetje te ndërtimit ne lokalitetin e quajtur kuka por qe stuhit e kohës e kane shkaterruar ne tersi.duke u bazuar ne shume fakte historike te kohës te cilat flasin për kalime te shumta te hordhive barbare ne kto ane e si pasoj është shkatruar edhe fshati yne icili ne antiken e vonshme ishte një qendër e zhvilluar dhe qe numronte rreth 500 shtëpi banimi gjurmët e se ciles i gjejme ne lokalitetin e quajtur Selishte nga edhe eka marre emrin një fshat icili sot gjindtë ne një largesi 6 km prej Lladoves diku thell ne gryken e Karadakut.

Banoret e ketij fshati por edhe te shum fshatrave tjera te dardanis si pasoj e një stuhie te eger te dyndjes se popujve barbare drejt bizantit u detyruan qe te lene vatrat e veta dhe te strehohen maleve ku konfiguracioni gjeografik i terrenit i mundesonte një mbrojtje me te mir karshi sulmeve barbare.

fshati Lladove ben pjese ne grupin e vendbanimeve te vonshme pasi qe sot nuk munde te deshmojme një vazhdimsi ne mes te vendabanimit antik dhe atij te mesjetes se vonshme.

Sa i përket banorve te sotshem te ketij fshati ne baze te një analize me te detajuar lidhur me origjinen zhvillimin dhe rritjen e fshatit Lladove vijme ne perfundim se ky vendbanim daton nga vitet e 30 te shekullit XIX gjegjesishte perkon me kohen e reformave te tanzimati ne perandorin Osmane e qe jan bere rreth vitit 1839 ku kemi çthurjen e sistemit timar dhe hyrjen ne fuqi te njhe sistemi te ri centralist te perandoris Osmane .kjo ka bere qe shume feudal te mdhenje dhe te mesem ti humbin çifligjet e veta .kjo ka bere ne sistemin feudal ushtarak Osman feudet njiheshin me emrin e pergjithshm timar.Timari mbeshtetej ne pronsin feudale shtetërore mbi token.Ai jepte te ardhura vjetore deri ne 20.000 akqe.Timari perfshinte një dy ose me shum fshatra.Nganjerer ne te hynin dhjetra fshatra fqinj ose te shperndara ne krahina te ndryshme se bashku me fshataret-rajen Feudali-Pronari i timarit-timarliu,ndryshe quhej edhe Spahi.Spahiu e gezonte timarin me kusht qe te shkonte ne lufte si kalors i armatosur sa here e therriste sulltani.Ne rast se spahiu nuk i pergjigjej thirrjes atij i merrej timari dhe i jepej e drejta te vilte nga fshatrat te dhjeten e prodhimve te tokes krishtera dhe 22 akqe për familje te islamizuera.Raja gezonte te drejten e punimit te tokes brez pas brezi.Sistemi i timarit u zbatua ne te gjitha territoret e pushtura nga perandoria Osmane. sistemi i timareve ekzistoi ne perandorin osmane për sa kohe u ruajt ekonomia natyrore dhe për sa koh ajo korrte fitore ushtarake.Kur filloi te shthuret ekonomia natyrore dhe kur lufterat fitimtare moren fund sistemi i timarve pesoi gobitje te renda nga vet feudalet Spahinj.Me rritjen e qiflixhve ne kurriz te timarve filloi periudha e shthurjes se tyre.Ne vitet 30 te shekullit XIX ,ne perandorin osmane u ralizuan disa reforma. U likujdua sistemi i timareve dhe u njoh prona private mbi token.U moren masa për te riorganizuar sistemin administrativ ushtarak dhe te taksave. Nëpërmjet tyre synohej te futej perandoria ne rrugen e evropianizimit, te forcohej pushteti qendror dhe rimekembej fuqia e neperkembur e shtetit turk.

Pikerishte kjo u mundesoi shum familjeve te beheshin pronare te tokave dhe çifligjeve një nga keto ishte famila e Rrustemit e cila zotronte ne territorin e Lladoves një siperfaqe te madhe toke. Kjo familje e cila sot njihet me emrin Ajeti.

Lidhje të jashtme

Redakto