Velekincë është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Idrizaj.[1] Fshati shtrihet në jug-lindje të Kosovës në rrugën për Preshevë, rreth 4 kilometra larg qendrës së qytetit të Gjilanit.

Velekincë
Idrizaj
Fshat
Faqja zyrtarehttp://www.velekincagjilan.20m.com

Gjeografia

Redakto

Velekinca me rrethinë e Gjilanit ka klimë të mesme kontinentale, me vera të nxehta dhe dimra të ftoftë. Afër fshatit Velekincë rrjedh lumi Morava ose ndryshe njihet edhe me emrin Morava e Binçës. Lartësia mbi detare arrin deri në 585 metra.


shekullin XVIII përmendet me emrin Moravë, si kadillëk në kuadër të sanxhakut të Prishtinës. Lumi Morava emri i vjetër është Angros. Emri Morava rrjedh nga vendbanimi i vjetër që është quajtur Mur an Vadës apo më vonë Vendi i Lekës - Velekinca e sotme. Poashtu fshati përmendet edhe në shkrimet e, babai të historisë, Herodotit në shekullin e V p.e.s.[nevojitet citimi]

Demografia

Redakto

450 shtepi me rreth 3500 banorë.

Kultura

Redakto

Arsimi

Redakto
 
SHF MU "Mulla Idris Gjilani" Velekincë

Aktualisht Velekinca ka një shkollë fillore “Mulla Idriz Gjilani”.

Historia

Redakto

Lumi Morava emri i vjetër është Angros. Emri Morava rrjedh nga vendbanimi i vjetër që është quajtur Mur an Vadës apo më vonë Vendi i Lekës - Velekinca e sotme. Poashtu fshati përmendet edhe në shkrimet e, babai të historisë, Herodotit në shekullin e V p.e.s.[nevojitet citimi]

Në Velekincë pas ndërtimit të thertores së mishit jan gjetur shum gjurmë arkeologjike Ilirie dhe Dardane si Vazo, Veshje Ilire si dhe jan gjetur Varresa Ilire (e që gjurmët e të cilave janë edhe sot aty) e që në to ka pasur edhe pulla të ndryshme, monedha, stoli të ndryshme e të cilat janë vjedhur nga regjimi i Serbisë dhe janë derguar në Beograd, dhe si mbules e ketyre gjetjeve regjimi serb i viteve të 1990 e tutje ka mbjellur mbi këto vende pisha.[nevojitet citimi]

Ne afërsi te fabrikës se mishit banorët e Velekincës shpesh kanë hasur ne temele, por në kohën e okupimit nuk është lejuar te besh gjurmime akriologjike.[nevojitet citimi]

Njerëz të shquar

Redakto

Burimet

Redakto
  1. ^ Dr. Jusuf Osmani, Vendbanimet e Kosovës 6, Gjilani. faqe 94. Libri Shkollor, ISBN 9951-8547-5-3, Prishtinë 2004,

Lidhje të jashtme

Redakto