Dunavi (Gjilan)

fshat në Kosovë

Stampa:Infobox KS vendbanim Dunav është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin Tunaj.[1]

Gjeografia

Redakto

Vendbanimi Dunav është i vendosur në Malet e Karadakut, i themeluar para 220 viteve. Ky vendbanim gjendet ne te majtë te rruges per komanvë ky fshat gjendet i rrethuar nga me malet e karadakut në të kater anët, njeherish ka pozit te mir gjeografike është vijë kufitare ne dy shtete me atë te serbis dhe me atë te maqedonis, kjo pozitë bën qe Dunavi te jetë vendë lidhes me vendet fqinjë gjithashtu ka shërbyer rrugë lidhese me luginen e presheves. Pozita e mirë gjeografike bën qe ky vend te ketë kushte per zhvillimin e buqesis dhe sidomos zhvillim për degen e blegtoris.

Demografia

Redakto

Dunavi ësht themeluar para 220 vitëve me ardhjen e familjeve: Selimi,Ferati dhe Dema, prej te cilave u themelua nje fshatë,para ardhjeve te ketyreve familjeve nuk kishte banor te tjerë.Dunavi ne kohen kur ishte i populluar kishte përafersisht 50 shtepi prej te cilave kan mbetur pak ne ditet e sotme pas luftes se fundit ne kosov ky fshat ka vetem nje shtëpit te banuar. Sot ne Kosovë ka shum njerzë te këti fshati duke jetuar ne vende te ndryshem si ne : Zheger,Gjilan,Kabash,Drobesh,Viti,Ferizaj,Prishtin,Kumanov etj.

Kultura

Redakto

Arsimimi ne dunav u bë si ne shumë fshatra te kosoves fillimisht ne shtepi te konvertuara ne shkolla dhe me von u hap shkolla e par ne këtë fshat.

Ne dunav ekzistojne monumente kulturore vet stili i shtepive te ndertuara ne dunav e pershkruan këtë me se miri, gjitashtu ekziston nje monument apo nje kryeveper kulturore(fetare) është kisha katolike"Shen Anes" e ndertuar ne vitin 1939, ku nga ky vit deri ne ditet e sotme vazhdon te jetë dhe te mbet kisha e vetme ne karadak dhe ne rajonin e Gjilanit. Gjithashtu gjendet edhe Xhamija e cila momentalisht është e rrënuar.

Historia

Redakto

Dunavi (Tunaj) ësht themelu para 220 vitëve me ardhjen e familjeve: Selimi,Ferati dhe Dema, prej te cilave u themelua nje fshat,para ardhjeve te ketyreve familjeve nuk kishte banor te tjerë. Dunavi ne kohen kur ishte i populluar kishte përafersisht 50 shtepi prej te cilave kan mbetur pak ne ditet e sotme pas luftes se fundit ne kosov ky fshat mbeti i braktisur pa asnje banor. sot ne Kosov ka shum njerz te këti fshati duke jetuar ne vende te ndryshem si ne : Zheger,Gjilan,Kabash,Drobesh,Viti,Ferizaj,Prishtin,Kumanov,Kojnare,Preshev në Evropen perëndimore deri në Ameriken e largët.

Trashigimia

Redakto

Ukshin Haliti nga Livoçi i Poshtëm ka një numër të caktuar të monedhave të cilat i ka gjetur në rrethinë të fshatit Dunav, një fshat i vogël afër Zhegrës. Nga informacionet që kemi marrë nga ai, mësojmë se janë afër 2000 monedha. Thotë se i ka gjetur mbi sipërfaqe të tokës, deri sa ishte në gjueti në një kodër në fshatin Dunav. Sipas tij këto monedha janë të vjetra 2000 vjeçare, por disa prej tyre i takojnë Mesjetës. I ruan si vlerë të trashëgimisë kulturore. Këto monedha i kanë shikuar arkeologë dhe njerëz që merren me trashëgimi kulturore. Disa prej tyre edhe ia kanë kërkuar monedhat, por pronari nuk ka pranuar t’i japë. “Edhe Edi Shukriu më ka vizituar, i ka fotografuar dhe i ka kërkuar disa. Po ashtu edhe nga Italia kam pasur vizitor”- rrëfen Ukshin Haliti.

Burimet

Redakto
  1. ^ Dr. Jusuf Osmani, Vendbanimet e Kosovës 6, Gjilani. faqe 168. Libri Shkollor, ISBN 9951-8547-5-3, Prishtinë 2004,

Lidhje të jashtme

Redakto