Gadish është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Është vendbanim kodrinor-malor i tipit të shpërndarë, pjesë e të cilit është edhe lagjja Dubova.

Gadish
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej153
{{{postal_code_type}}}
60000
Targat06

Gjeografia

Redakto

Shtrihet përreth rrugës Gjilan-Gadime, në malet e Zhegovcit, në lartësi mbidetare 775m. Ndodhet në ujëndarësin ndërmjet degëve të Sitnicës dhe Moravës së Binçës. Hasen shkëmbinjë sedimentarë e magmatikë. Relievi është kodrinoro-malor. Në lindje kalon ujëndarësi lumor i dy sistemeve të mëdha lumore të Kosovës, ka trajtën e luginës. Hasen tokat e kafenjta, rendzinat dhe deluvialet. Në pjesën më të madhe të zonës kadastrale hasen pyjet gjetherënëse, ndërsa tokat bujqësore dhe livadhet hasen në afërsi të rrjedhave ujore të fshatit.

Mikrotoponimet

Redakto
  • Stupi
  • Shtomnat
  • Linora
  • Bregi
  • Zabeli i Madh
  • Zabeli i Vogël
  • Baricat

Demografia

Redakto

Gjatë luftës së 2 Botërore pati stagnim të numrit të popullsisë. Në vitin 1948 u regjistruan 324 banorë, në vitin 1981 u shënuan 447 banorë, ndërsa në regjistrimin e fundit në vitin 2011 kishte 331 banorë.[1]

Migrimet

Redakto
Banorët mirgojnë pothuajse 60% e tyre rreth qytetit të Gjilanit dhe Lipjanit.

Ditët e Sotme

Redakto

Në ditët e sotme shumica e popullatës janë larguar dhe janë të paktë ata që japin fryte bujqësore për të tjerët . Mendohet që në ditët e sotme të ketë të banuara rreth 20 shtëpi me rreth 60 banorë.

Ekonomia

Redakto

Energjetika dhe komunikacioni

Redakto

Në vitin 1977 fshati Gadish pasurohet me energjii elektrike pas kërkesave të shumta nga fshatarët. Në vitin 2010 bëhet asfaltimi i magjistales dhe rrugës që lidh Gadishin me Gjilanin dhe Lipjanin. Ndriqimi publik vendoset në vitin 2016. Asfaltimi i rrugëve të fshatit në vitin 2023.

Historia

Redakto

Gadishi gjendet në pjesën veri-perëndimore të qytetit të Gjilanit, kufizohet për rreth me fshatrat e tjera si: Zhegocin,Kishnapolën, Gumnishtën. Gadishi ka qenë fshat i banuar qysh në vitet e para të shek.XX. Mendohet që gjatë viteve të 50'ta të jetë ndërtuar Shkolla e Parë, por pas dëmtimeve të shumta fshatarët bashkë me organin drejtues komunal ndërtojnë objektin e ri shkollor në hyrje të fshatit SHF."Afërdita" pasi që e vjetra ishte brenda në fshat e ndërtuar në vitin 1958. Fshati gjatë viteve të 80'ta kishte diku rreth 50 shtëpi. Gadishi gjendet gjatë kilometrit të 8 të magjistrales Gjilan-Gadime-Lipjan.

  1. ^ e Kosovës, Vendbanimet (2019). Vendbanimet Rurale vëllimi 2. Shkup: Akademia e shkencave dhe e arteve e Kosovës. fq. 340. ISBN 978-9951-26-004-6.

Lidhje të jashtme

Redakto